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U.S. Department of Justice

Office ¢f Legal Counsel

Office of the Principal Deputy Assistant Attomey General Washington, D.C. 20530

December 1, 2008

Daniel J. Dell’Orto _
Principal Deputy General Counsel
Department of Defense

1600 Defense Pentagon
Washington, D.C. 20301-1600

Re:  Issuance ¢f Imminent and Substantial Endangerment Orders at Department of
Defense Facilities

Dear Dan:

This letter responds to your letter of May 15, 2008, in which you asked the Attorney
General to resolve a dispute between the Environmental Protection Agency (“EPA”) and the
Department of Defense (“DoD’") concerning four “imminent and substantial endangerment”
orders issued by EPA under the Resource Conservation and Recovery Act (“RCRA”) and the
Safe Drinking Water Act (“SDWA”) at DoD) facilities listed on the National Priorities List
(“NPL”) pursuant to the Comprehensive Environmental Response, Compensatlon, and Liability
Act (“CERCLA”).

Because the request presented a number of factual disputes, which our Office is not in a
position to resolve, we worked with your office to narrow the request to four legal questions
agreed upon by our two offices: (1) Whether EPA may issue an imminent and substantial
endangerment order under RCRA or the SD'WA with respect to a DoD facility on the NPL where

'EPA has indicated that it would not issue the order if DoD executes an interagency agreement
under CERCLA section 120(e); (2) whether EPA may issue an order under section 7003 of
RCRA that is not limited to measures to abate a specific threat, but instead seeks the
implementation of a facility-wide clean up process; (3) whether EPA may insist on the inclusion
in an interagency agreement of additional terms beyond those required by section 120(e)(4) of
CERCLA, and whether IDoD may refuse to agree to terms that go beyond those required by that

- provision; and (4) whethzr EPA may require DoD to address releases in a CERCLA interagency
agreement on property that was not identified in the NPL listing and is no longer owned by DoD.
On July 31, 2008, DoD identified portions of its May 15, 2008 submission that addressed these
quest:ons and EPA submiitted its written views on the questions on October 10, 2008. After
receiving EPA’s submission, DoD provided a further, written submxsswn on November 18, 2008
that addressed each of the four questions arid EPA’s responses.

During the course of our consideration of your request, the State of Maryland filed a
notice of intent to sue DoD under section 7002(a)(1) of RCRA (42 U.S.C. § 6972(a)(1) (2000))
to enforce EPA’s imminent and substantial endangerment order issued with respect to Fort
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Meade. In light of the ov:rlap between the issues presented by your request and this potential

- litigation, we have been coordinating our response with the Environmental and Natural
Resources Division of the Department. Because that Division soon may have primary :
responsibility for addressing this matter in litigation, we believe it is most appropriate for us to
provide our response in summary form. Moreover, independent of the potential litigation, we do
not believe that issuance of a formal opinion by this Office is warranted or necessary. Having
carefully reviewed and considered DoD’s and EPA’s submxssxons we provide below our brief
views on each question. :

(1) May EPA issue an imminent and substantial endangerment order under RCRA or
the SDWA with respect to a DoD facility on the NPL where EPA has indicated that it would
not éssue the order if Dol) executes an interagency agreement under CERCLA section 120(e)?

We believe that EPA may issue an immminent and substantial endangerment order under
RCRA section 7003 (42 1).S.C. § 6973.(2000)) or section 1431 of the SDWA (42 U.S.C. § 3001
(2000 & Supp. II 2002)), even if it would not have done so had DoD executed an interagency .
agreement under CERCLA, provided that EP A has established the legal basis for the order
required by RCRA or the SDWA. We see no reason why EPA, in making an enforcement
decision, may not take into consideration whether DoD has entered into an interagency
agreement with respect to the facilities at issue. :

You have urged tkat DoD’s failure to sign an interagency agreement—or a “federal
facilities agreement” (“FF A”)—may not serve as the basis of an imminent and substantial
endangerment order on the ground that these: agreements are procedural documents and do not

- address any specific site conditions or potential imminent and substantial endangerments. EPA’s
administrative orders, however, do not assert DoD’s failure to sign an interagency agreement as
the basis for issuance of the orders; rather, the orders identify contaminants and areas of concem
within each of the facilitics and contain findings by the EPA Administrator that the past and
present handling, storage, and disposal of solid and hazardous waste may present an imminent
and substantial endangernient to human health or the environment. Whether the facts identified
in each order present a sufficient basis to support the Administrator’s finding of an imminent and
substantial endangerment is a factual issue that we are unable to address. Assuming that the

. orders rest on a sufficient factual basis, we do not believe that they become invalid because EPA
has indicated it would withdraw them if an FFA were concluded. Whether or not an FFA is a
purely procedural document, we see no reason why EPA may not take into account the existence
of such procedures when it makes enforcement decisions.

(2) May EPA issue an order under section 7003 of RCRA that is not limited to
measures to abate a specific threat but instead seeks the implementation of a facility-wide
clean up process? :

. We think EPA may do so. Where EPA can show that the actions of DoD “may present
an imminent and substantial endangerment to health or the environment,” EPA is permitted to
issue “such orders as may be necessary to protect public health and the environment.” 42 U.S.C.
§ 6973(a). If implementation of a facility-wide clean up “may be necessary” to provide such
protection, EPA appears to have the authority to order DoD to undertake such a clean up. See
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United States v. Price, 688 F.2d 204, 214 (3d Cir. 1982) (noting that “[t]here is no doubt” that
section 7003 of RCRA “authorizes the cieanup of a site . . . if that action is necessary {o abate a
present threat to the public health or the environmeént”).

Your submission inaintains that EPA’s authority is limited to actions that are “necessary”
to abate a specific endangerment, and that the ordered actions must be “tailored” to that
endangerment. The statutory language of RCRA section 7003, however, does not require that
the ordered actions “be necessary”; it requires only that the actions “may be necessary” to protect
human health or the environment. Id. (emphasis added). The standard of “necess[ity]” in this
context thus does not mezn that a remedial reasure is justified only if, in its absence, the
endangerment would necessarily continue. Nor does the statutory language support a
requirement of narrow tailoring between a specifically identified threat and the actions ordered
by EPA, particularly given that the endangerment need only present a potential threat, not an
actual one. See 42 U.S.C. § 6973(a) (authorizing Administrator, after presentation of evidence
that past or present handling, etc., of waste “may present an imminent and substantial
endangerment,” to “issu[e] such orders as may be necessary to protect public health and the
environment”). Congress, in enacting RCRA section 7003, invoked the broad equitable powers
of federal courts to order measures to protect health and the environment, and courts generally
have not insisted upon a showing of a close fit between a specifically identified threat and the
ordered remedy, but rather have given substantial deference to the EPA’s determination of an
imminent and substantial endangerment and the appropriateness of the relief sought. See, e.g.,
Maine People’s Alliance & Natural Res. Defense Council v. Mallinckrodt, Inc., 471 ¥.3d 277,

". 287-88 (1st Cir. 2006); Interfaith Community Org. v. Honeywell Int'l, Inc., 399 F.3d 248, 258
(3d Cir. 2005); Parker v. Scrap Metal Processors, Inc., 386 F.3d 993, 1015 (11th Cir. 2004); -
Price, 688 F.2d at 214 (“Congress, by enacting section 7003, intended to confer upon the courts
the authority to grant affirmative equitable relief to the extent necessary to eliminate any risks
posed by toxic wastes.”). ’

(3) May EPA insist on the inclusion in an interagency agreement of additional terms
beyond those required by section 120(e)(4) of CERCLA, and may DoD refuse to agree to terms
that go beyond those requiired by that provision?

We believe that E?A may demand the inclusion in an interagency agreement of
additional terms not listecl in CERCLA section 120(e)(4). Section 120 of CERCLA requires the
head of an agency or department that owns or operates a facility on the NPL to “enter into an
interagency agreement with the Admuinistrator for the expeditious completion . . . of all necessary
remedial action at such facility” and provides that “[e]ach interagency agreement . . . shall
include, but shall not be limited to,” certain statutory elements. 42 U.S.C. § 9620(¢e)(2), (4)
(2000) (emphasis added). However, because an interagency “agreement” denotes a consensual
undertaking, we do not think that DoD necessarily is required to agree to all extra-statutory terms

demanded by EPA.

We think that EPA nonetheless may require DoD to agree in the FFA to follow, “in the
same manner and to the same extent” as they apply to private parties, any “guidelines, rules,
regulations, and criteria” 2stablished by the Administrator and made applicable to non-federal
facilities under CERCLA. Id. § 9620(a)(2). Model agreements, including those that serve as the
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- basis of negotiations with federal facilities or with private parties under CERCLA section 122,
may provide useful guidance as to the conient of such ierms insofar as these model agreementis
reflect “‘guidelines, rules, regulations, and criteria” established by the Administrator under
CERCLA and made applicable by CERCLA to private parties.

-(4) May EPA require DoD to address releases in a CERCLA interagency agreement on
property that was not identified in the NPL listing and is no longer owned by DoD?

EPA may require DoD to address in an mteragency agreement all property contaminated
by a release listed on the INPL as long as the property is “within the broad compass of the notice
provided by the initial NPL listing.” Wash. State Dep 't of Transp. v. EPA, 917 F.2d 1309, 1311
(D.C. Cir. 1990) (“EPA may alter or expand the boundaries of a NPL site if subsequent study
reveals a wider-than-expected scope of contamination.”). Whether each of the particular parcels
of land in question is “within the broad compass™ of the notice provided by one of the initial
NPL listings is a factual question we are not in a position to resolve. Citing Mead Corp. v.
Browner, 100 F.3d 152, 156 (D.C. Cir. 1996), you have urged that EPA may not rely on its
authority to modify the geographic boundaries of an NPL site to add new releases to the NPL
without satisfying the statutory NPL-listing criteria contained in 42 U.S.C. § 9605(a)(8). It is not
clear to us from DoD’s and EPA’s submissions whether inclusion of the property in question in
the FFA would effectivelv add new releases or whether it would represent the enlargement of the
geographic boundaries of releases already listed on the NPL. This issue, too, raises factual
questions we are unable to answer.

Assuming the property is properly treated as within the NPL listing, we do not believe
that DoD is relieved of its obligation to enter into an interagency agreement with respect to those
affected parcels of property at an NPL site that have been transferred to another federal agency,
such as the Department of the Interior. Section 120(a)(1) provides in general that a federal
agency shall be subject to all the provisions of CERCLA, including the liability provisions of
section 107, in the same manner and to the same extent as a private party. 42 U.S.C.

§ 9620(a)(1). Section 107 imposes liability for cleanup costs not only on the current owner and
operator of a facility but also on any person who owned or operated the facility at the time of
disposal of the hazardous substances and on other persons potentially responsible for the
hazardous releases. See id. § 9607(a). For purposes of identifying federal facilities to be
evaluated by the EPA for inclusion on the NPL, each federal agency must provide EPA with
information about contamination from each facility owned or operated by the agency “if such
contamination affects contiguous or adjacent property owned by [the agency] or by any other
person.” Id. § 9620(b) (emphasis added); see id. § 9620(c), (d). Within six months after a
federal facility is included. in an NPL listing, the federal agency that owns or operates the facility
is required to commence 4 remedial investigation and feasibility study for such facility. 7d.

§ 9620(e)(1). Following the remedial investigation and feasibility study, “the head of the
department, agency, or instrumentality concerned shall enter into an interagency agreement with
the Administrator for the expeditious completion by such department, agency, or instrumentality
of all necessary remedial iction at such facility.” Id. § 9620(e)(2) (emphasis added). CERCLA
defines a “facility” broadly to include not only the structure or installation that may have been
the source of the hazardous releases, but also the entire surrounding area where the hazardous
substances have come to be located, see id. § 9601(9), and nothing in the statute requires that a
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facility have only one owner or operator. We think that the import of these provisions, taken
together, is that a federal agency that continues to own and operate part of a site listed on the
NPL and is the federal agency potentially responsible for the hazardous releases contaminating
the site is a federal agency “concemed” in the cleanup of the site for purposes of the interagency
agreement requirements of section 120(e)(2). Where more than one federal agency may own
various parcels of property that comprise the NPL site, we see no reason why EPA may not
involve other agencies in discussions concerning an interagency agreement. Cf 42 U.S.C.

§ 9620(e)(6) (providing for agreements with other potentially responsible parties).

% % *

Please let us know if you have any questions or if we can be of further assistance.

Sinéerely, :

B lfiright

Steven G. Bradbury
Principal Deputy Assistant Attorney General

cc:  Patricia K. Hirsch
Acting Geaeral Counsel, EPA
Jeffrey A. Rosen . - : '
General Counsel, OMB
Ronald J. Tenpas ‘
Assistant Attorney General, ENRD
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