Jump to main content.


EPA Headquarters Low Impact Development Demonstration Projects – William Jefferson Clinton Building South Courtyard

In This Section

Aerial photo of the William Jefferson Clinton Building South Courtyard. Click for larger image.
Click on photo for larger image.

Location:The William Jefferson Clinton Building South is on 12th Street between Constitution Avenue and Pennsylvania Avenue, NW in Washington, DC. The South Courtyard is accessible to persons visiting EPA.

Address: EPA Headquarters, 1200 Pennsylvania Ave, NW, Washington, DC 20004Exit EPA Disclaimer

 

 

Sketch of the William Jefferson Clinton Building South Courtyard Plan. Click for a larger, more detailed image.
Click on graphic for larger image.

Plan

Sketch of the William Jefferson Clinton Building South Courtyard perspective. Click for a larger, more detailed image.                       Actual Perspective of William Jefferson Clinton Building South Courtyard. Click for larger, more detailed image.

3-Dimensional Perspective                                                     Actual Perspective

 

Specifications:

Objective:

The William Jefferson Clinton Building South Courtyard serves as an outdoor classroom that includes opportunities for specialized exhibits. It also demonstrates how to integrate LID practices into a small, historical urban site.

Description:

The LID demonstration project at the William Jefferson Clinton Building South Courtyard is designed to showcase the sustainable strategy of addressing targeted watershed goals and objectives by using LID stormwater management techniques. The South Courtyard project demonstrates a wide range of techniques within a small area. This is primarily a utilitarian area that includes a loading dock and building services parking, but it is highly visible from the staircase EPA staff and visitors use at the William Jefferson Clinton Building South’s entrances. The project was completed in December 2006.

LID practices used in the Courtyard include bioretention cells, permeable pavers, soil amendments, a cistern, and sustainable landscaping. The innovative techniques are integrated into the site design and create an inviting urban gathering place while reducing stormwater discharge.

Award winnerAwards

LID Components:

Other Components:

Benefits:


Local Navigation


Jump to main content.