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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

MEMORANDUM 

SUBJECT: 

FROM: 

TO: 

ISSUE 

Requirement That State-Permitted Hazardous 
Waste Facilities Have "interim Status" 

Steffen W. Plehn 
Deputy Assistant Administrator 

for Solid Waste (WH-562) 

R. Sarah Compton 
Deputy Assistant Administrator 

for water Enforcement 

PIGS Addressees 

If a State agency in a State with Phase I authorization 
issues a facility permit after November 19, 1980 but the 
State program has not been authorized for Phase II 
interim authorization: 

a) Does the facility have interim status? 

b) If the facility does not have interim status, 
can it begin operation? 

DISCUSSION/DECISION 

a) For a facility to obtain interim status it must 
meet three requirements as stated in Section 3005(e) of 
RCRA... These are: 

. The facility must have been "in existence” on 
the date of enactment of RCRA (October 21, 1976), 
or on the date specified by any amendments 
passed by Congress: and 

. The facility must have complied with the notifica- 
tion requirements specified in Section 3010(a); 
and 

. The facility must have applied for a permit as required 
under Section 3005(a). -- 
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If a facility meets all three of these requirements, it 
has interim status for the purposes of RCRA until a RCRA 
permit has been issued or denied by EPA or a State authorized 
for Phase II. 

b) Assuming that a facility does not qualify for interim 
status and has not been issued a RCRA permit, facility 
construction and operation are precluded until a RCRA permit 
is issued. Because EPA is not authorizing State permit 
programs during Phase I interim authorization, a facility 
permit issued by a State with Phase I authorization is not a 
RCRA permit. For the same reason, Phase I authorization of 
a State program does not suspend the RCRA Section 3005 require- 
ment that in order to operate lawfully a facility must have 
a RCRA permit or interim status. Because neither EPA nor 
any States will be issuing RCRA permits during Phase I, only 
facilities with interim status may operate during that period. 


