# National Drinking Water Advisory Council

## **Water Security Working Group**

## **In-Person Meeting**

Tuesday, January 25, 2005, 2:30–6:30 MT Wednesday, January 26, 2005, 8:00–5:45 MT Thursday, January 27, 2005, 8:00–3:15 MT

Optional Field Trip, Friday, January 28, 2004, 8:00-12:00 MT

#### Location

City of Phoenix Water Services Department Training Room, 9<sup>th</sup> floor, 200 West Washington St. Phoenix, AZ Phone (602) 262-1668

Day One: Tuesday, January 25, 2005 Open to the public

## Day One Objectives

- Discuss and converge around the framework for security program measures so that draft recommendations can be developed for Group consideration.
- Receive comments from the public.

#### Day One Agenda

- 2:30 Welcome, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)
- 2:45 Update on Water Sector Coordinating Council (15 minutes)
- 3:00 Measures Related to Security Program Features (3 hours)

Review the work of task team F on potential measures related to program features, and develop outline of any draft recommendations on measures related to features. We will take a 15 minute break during this session.

#### 6:00 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

- 6:00 Opportunity for Public Comment (15 minutes)
- 6:15 Wrap up Day One and Plan Day Two (15 minutes)
- 6:30 Adjourn

## Day Two: Wednesday, January 26, 2005 Open to the public

## Day Two Objectives

- Discuss and converge around the framework for security program measures so that draft recommendations can be developed for Group consideration.
- Receive comments from the public.

#### Day Two Agenda

#### 8:00 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

## 8:15 Cross-Cutting Outcome/Achievement Measures (3 hours)

Review the work of task team G on measures that cut across program features to speak to the outcomes or achievements of active and effective security programs, and develop an outline of any draft recommendations on cross-cutting outcome/consequence measures. We will take a 15 minute break during this session.

## 11:15 Frame Breakout Groups (30 minutes)

The afternoon will be taken up with breakout groups to further refine draft measures. Breakout group 1 will focus on measures associated with features 1 through 7; breakout group 2 will focus on measures associated with features 8 through 13; and breakout group 3 will focus on cross-cutting/achievement measures. Breakout groups will focus on refining the draft measures, by asking questions such as:

- Which measures are most meaningful or useful for utilities?
- Which, if any, measures could be used for external reporting purposes locally or nationally?
- What data are available to support each measure? Are the data reliable?
- What impediments are there to implementation of each measure and how can these impediments be overcome?

Each breakout group will bring forward a refined set of draft measures recommendations for discussion with the full WSWG. Selection for breakout groups will be random, although care will be taken to ensure a broad range of interests in each group.

## 11:45 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

#### 11:45 Lunch Break—On Your Own for Lunch (90 minutes)

## 1:15 Breakout Groups on Measures (2 hours)

Breakout groups will begin their work promptly at 1:15. See above for breakout group assignments.

#### **3:15** Break (15 minutes)

## 3:30 Reports from Breakout Groups (90 minutes)

The full WSWG will discuss the work of the breakout groups and develop refined set of draft measures and determine next steps for measures deliberations.

## 5:00 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

## 5:30 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

- 5:30 Day Two Wrap Up and Day Three Agenda (15 minutes)
- 5:45 Adjourn

Meeting #4: January 25-27, 2005, final agenda

Day Three: January 27, 2004

Open to the public

## Day Three Objectives

- Review and stabilize draft recommendations on incentives and stabilize key points in draft supporting/explanatory text.
- Ratify the path forward (developed during Day One and Two deliberations) related to measures.
- Understand an example security program from a large water system (Phoenix Water).
- Confirm future meeting planning and scheduling.
- Receive comment from the public.

## Day Three Agenda

#### 8:00 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

## 8:15 Draft Recommendations on Incentives (2 hours 15 minutes)

Review draft recommendations [numbered] which address incentives for broad adoption of active and effective security programs throughout the water sector. We will take a 15 minute break during this session.

## 9:30 Morning Break (15 minutes)

# 9:45 Recap Day One and Two Outcomes Related to Measures and Frame Task Team Work if necessary (60 minutes)

## 10:45 Final WSWG Meeting and WSWG Report (30 minutes)

Briefly walk through plan for the final WSWG meeting and the work that will be needed before the final meeting, and discuss the procedures for preparing and reviewing the WSWG report.

## 11:15 Check-in on Draft Security Recommendations and Report (45 minutes)

Opportunity for WSWG members to identify any gaps and further refine, as necessary, the daft recommendations on security.

## 12:00 Working Lunch (1 hour 15 minutes)

Lunch at the per diem rate of \$11.00 will be made available. During lunch we will begin a demonstration of the Phoenix Water security program (see below for additional information).

#### 1:15 Phoenix Water Security Program and Demonstration (90 minutes)

Mike Gritzuk and his staff will give a presentation on the approach to water security taken in the Phoenix Water system and lessons learned. This will include a demonstration of real time security monitoring system at a regional reservoir.

## 2:45 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

## 3:15 Adjourn

## Optional Site Visit to Phoenix Water on Friday, January 28, 2005

8:30 Site Visit to Water Services Laboratory & the 23<sup>rd</sup> Ave Wastewater Treatment Plant Mike Gritzuk and his colleagues will lead a site visit to tour a regional testing laboratory and to view the security system of a local wastewater treatment plant.

Meet in the hotel lobby. The facilities are a short fifteen minute drive from the hotel.

12:30 Conclusion of the Phoenix Water Site Visit