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Does subpart GG apply to maintenance and repair facilities?

Question:  Is this facility applicable to the rule?  

Facility XYZ is responsible for the maintenance and repair of commercial aircraft.  They maintain
three hangar bays on the flight line of a major international airport. 

The facility does not engage in the manufacturer or rework of aircraft.  Fully assembled, flight-
worthy aircraft are purchased from an aerospace manufacturing company.  When aircraft require
major modification or overhaul (rework), the aircraft is taken to a private rework facility located
outside the airport fenceline.  

Maintenance activities performed at the airport include wipe cleaning, spray gun cleaning, flush
cleaning, inorganic and organic painting and priming and depainting.  The amount of solvent, paint
and stripper used at the facility is minimal since operations are performed only on areas of the
aircraft where a pre-flight inspection has found evidence of corrosion or where corrosion was
found during the 60 day aircraft maintenance check.  Although the surface area to be repaired
varies, on an average, a 4-5' x 4-5' area of the aircraft is repaired.  The facility has 70 aircraft
which could undergo repair more than once before going into rework status.

Answer: Yes, this facility is subject to Subpart GG for the following reasons:

• although the EPA did not specifically define manufacturing and rework facilities, it
was not EPA's intent to exempt routine painting operations performed in reworking
(maintaining and repairing) aerospace vehicles or components (final rule BID, Page 4-
30).

• aerospace facility is defined as any facility that produces, reworks, or repairs in any
amount any commercial, civil, or military aerospace vehicle or component.  "Rework"
and "Repair" was  intended to include routine maintenance.

Background Information

What the rule says:  Final (Amended) Rule, February 10, 1998 [Red-line/Strike-Out version]

NESHAP title: “National Emission Standards for Aerospace Manufacturing and Rework Facilities”

63.741(a) [applicability] states “This subpart applies to facilities that are engaged, either in part or in
whole, in the manufacture or rework of commercial, civil, or military aerospace vehicles or components and
that are major sources as defined in 63.2.”
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63.741(c) [applicability, affected sources].  “. . . The activities subject to this subpart are limited to the
manufacture or rework of aerospace vehicles or components are defined in this subpart. . .”

“aerospace facility means any facility that produces, reworks, or repairs in any amount any
commercial, civil, or military aerospace vehicle or component”

“aerospace vehicle or component means any fabricated part, processed part, assembly of parts, or
completed unit, with the exception of electronic components, of any aircraft including but not
limited to airplanes, helicopters, missiles, rockets, and space vehicles.

Manufacture or rework is not defined.

What the proposed BID says: BID for proposed standard, Draft EIS, May 1993

1-1, Summary.  “The proposed rule would limit organic HAP emissions from the following sources at
aerospace facilities:  cleaning operations, primer application operations, topcoat application operations,
depainting operations, chemical milling maskant application operations, and the handling and storage of
waste.”

What the final BID says:  BID for promulgated standard, July 1995

Please see the entire BID documents for more details.  The information below provides excerpts only.

Chapter 3
Section 3.1, Clarification of Applicability

Page 3-4/3-5, Response:   The EPA believes that a manufacturer is aware of the ultimate application of the
parts it produces.  Under the Aerospace NESHAP, any cleaning, application of primer, topcoat, or
chemical milling maskant, or depainting associated with aerospace vehicles or components must satisfy the
requirements of this rule. 

Page 3-3,  Comment:  Commenter IV-D-35 stated that they would incur significant costs if the
EPA subjects non-major aerospace activities to the proposed rule.  The commenter pointed out that
they conduct operations that involve aircraft at hundreds of locations throughout the country and
that their activities often involve some form of aerospace work that would be covered in the
NESHAP.  According to the commenter, extending the proposed rule to these low HAP-emitting
activities would be tremendously expensive with minimal benefit to the environment, as these
activities involve low volumes of work. 

Page 3-3/3-4,  Comment:  Two commenters (IV-D-27, IV-D-29) were concerned that the universe
of activities and sources subject to the requirements of the Aerospace NESHAP is not precisely
defined.  The commenters believe that without precision and clarity as to which sources and
activities are, and are not, covered by the rule, neither potentially affected facilities nor the EPA
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itself will be able to determine whether or not specific activities are subject to regulation.

Page 3-5, Response:  The EPA's comment in the proposal preamble was not intended to indicate that the
Agency's estimate of facilities represented all facilities involved in aerospace work.  At 59 FR29217
(column 2), it was stated that, "for the purposes of the proposed rule, aerospace industries refers to all
facilities that manufacture ...and ...that rework ...aerospace vehicles or components."  Thus, the commenter
appears to have been confused by the distinction between the portion of the industry that was analyzed and
the regulatory coverage of the proposed rule.

Page 3-5, Comment:  Commenter IV-D-5 stated that if the statement is correct that the proposed
rule "refers to all facilities that manufacture aerospace vehicles or components and all facilities that
rework (including repair) these aerospace vehicles or components," the proposed rule is seriously
flawed in that the number of facilities is grossly underestimated.  The commenter also claimed that
the EPA does not have accurate information on the number of aerospace facilities if it intends to
include the entire aerospace industry.

Page 3-6, Response:  Since this change clarifies the intent of the rule, the final rule has been revised to
incorporate the substance of this new language.

Page 3-6,  Comment:  Three commenters (IV-D-27, IV-D-29, IV-D-35) recommended similar
alternative definitions of "affected source," one of which reads as follows:

"Affected Sources.  The affected sources to which the provisions of this subpart apply are
specified in §63.741 (c)(1) through (6).  The activities subject to this subpart are limited to
the manufacture or rework of aerospace vehicles or components as defined in this subpart. 
Section 63.741 (c)(1) through (6) are not applicable to non-aerospace activities."

Page 3-7,   Response:  As mentioned above, the applicability of the final rule is not structured in terms of
SIC codes, but in terms of specific HAP-emitting activities performed in manufacturing aerospace vehicles
and components.

 
Page 3-7, Comment:  Commenter IV-D-28 believes that the extension of the aerospace MACT
standard to operations outside the SIC codes for aerospace industries will result in the imposition
of inappropriate requirements on too broad a segment of the manufacturing sector.  The commenter
pointed out that this is particularly true for facilities involved in the manufacture, rework,
reconditioning, or repair of aircraft transparencies.

Chapter 4
Section 4.32.6, Maintenance Painting

Page 4-30, Response:  It was not the EPA's intent in these standards to exempt routine painting
operations performed in reworking (maintaining and repairing) aerospace vehicles or components. 
Therefore, this definition has not been added to the final rule.
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Page 4-29/4-30,  Comment:  Commenter IV-D-35 recommended that the following definition for
"maintenance painting" be added to the rule:

"Maintenance painting means painting operations after non-destructive inspection (NDI),
corrosion rework, composite replacement, metal panel replacement, aerospace vehicle
modification, panel access, or other maintenance activities to insure aircraft structural
integrity."

The commenter proposed that the above definition is necessary since maintenance painting should
be exempt from the rule.

Chapter 6 
Section 6.9, Touch-up and Repair Application Operations

Page 6-34/6-35, Response:  The EPA believes that the commenters' recommendations with respect to
"maintenance painting" are too broadly defined and would encompass many of the activities the EPA
intends to regulate. . . Therefore, the EPA will not add the recommended definition to the rule or exempt
maintenance painting from the rule . . . The EPA has revised the definition as follows:

"Touch-up and repair operation means that portion of the coating operation that
is the incidental application of coating used to cover minor imperfections in the
coating finish or to achieve complete coverage.  This definition includes out-of-
sequence coating." 

The EPA has added out-of-sequence coating to the definition to allow facilities to use any
type of application method for this type of operation.  This addition does not, however,
allow the facility to freely use the touch-up and repair operation exemption to recoat an
entire aircraft on the flightline without using controls.  The exemption was incorporated in
the rule to allow facilities to apply coating to small areas (4 ft2 in the proposal) of the
aircraft without being constrained to a particular type of application method.  The EPA
understands that 4 ft2 is not adequate for some of the larger aircraft and will allow the
permitting authority to determine what constitutes a touch-up and repair operation."

Page 6-30/6-31/6-32, Comment: Commenter IV-D-35 stated that overhaul and repair operations
are called "maintenance painting" and are inappropriately given the same MACT standards as full
aircraft primer and topcoat applications.  The commenter stated that maintenance painting means
painting operations after non-destructive inspection (NDI), corrosion rework, composite
replacement, metal panel replacement, aircraft modification, panel access, or other maintenance
activities to insure aircraft structural integrity.  The commenter pointed out that the proposed rule
does not recognize or distinguish this type of painting.

The commenter suggested that maintenance painting is an important maintenance tool for ensuring
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both airworthiness and operational readiness of aerospace vehicles.  Commenter IV-D-37 pointed
out that Airworthiness Directives ("AD's") issued by the Federal Aviation Administration may
mandate, for purposes of aviation safety, that aircraft components or systems be inspected,
replaced, or repaired on a time-critical basis. . . The commenter concurred with AIA's
recommendation that an exclusion for permissible maintenance painting limited to 10 percent of the
exterior surface of an aerospace vehicle per year would constitute a reasonable and adequate
control mechanism.

. . . Since maintenance painting operations were not analyzed during the development of the
proposed NESHAP, there is no basis for establishing a MACT floor, other than no control.

The commenter stated that touch-up and repair painting supports aircraft aesthetic repairs and
coating system longevity on the outer mold line of the aircraft, while maintenance painting supports
aircraft structural integrity during aircraft overhaul and repair operations.

According to commenter IV-D-35, touch-up and repair painting can potentially be accomplished in
a paint hangar or booth with emission controls (the aircraft is mobile); however, most locations
where aircraft are stationed do not have a paint hanger (80 percent estimate for DoD), and touch-
up and repair painting is typically "out of cycle" or non-scheduled painting.  The commenter
claimed that because emission controlled hangars have low availability (fully scheduled), it is
difficult to schedule out-of-cycle touch-up and repair operations.  Therefore, the commenter
pointed out that touch-up and repair is usually accomplished in facilities without emission controls.


