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MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 45 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 
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Dear 

This is in reply to your letter of October 7, 1991, to Mr 
Steve Howie of my staff In your letter you requested clarification 
regarding whether a treated seed would be considered the "test 
substance" when a field residue trial is being conducted in 
accordance with Good Laboratory Practice Standards (GLPS) with such 
seed You stated that you have regarded treated seed as an 
"extension of the test substance" and have required chain of 
custody, secure storage, and receipt, use and disposition logs I am 
presuming that your request for clarification was in reference to 
required testing under the Federal Insecticide, Fungicide, and 
Rodenticide Act (FIFRA) 

Under FIFRA GLPS, at 40 CFR 160 3, the term "test substance" 
is defined as "... a substance or mixture administered or added to 
a test system in a study, which substance or mixture: 

(1) Is the subject of an application for a research or 
marketing permit supported by the study, or is the 
contemplated subject of such an application; or 

(2) Is an ingredient, impurity, degradation product, 
metabolite, or radioactive isotope of a substance described by 
paragraph (1) of this definition, or some other substance 
related to a substance described by that paragraph, which is 
used in the study to assist in characterizing the toxicity, 
metabolism, or other characteristics of a substance described 
by that paragraph. 

According to this definition, treated seeds would be 
considered test substances under FIFRA GLPS only if the treated 
seeds themselves are the subject of or intended to be the subject 
of a research or marketing application (i.e.,a pesticide 
registration). Thus, it is the pesticide which is used to treat the 
seed which would normally be considered to be the test substance 
under GLPS. Test substance requirements, such as retention of 
containers, would therefore not apply to seeds. While the control 
measures that you identified, i.e., chain of custody, secure 
storage, receipt, use, and distribution logs are not actually 
required of the treated seeds, their implementation will not 
conflict with the requirements of GLPS and may very well contribute 
to the overall integrity of the study. 

Seeds which are not considered to be the test substance would 
still be considered part of the test system as defined in the FIFRA 
GLPS. The seeds would thus be subject to all GLP standards 
applicable to test systems. 



Please note, finally, that if a seed product should become or 
if it is intended to become the subject of a research or marketing 
permit under FIFRA,'the seed would then be the test substance as 
defined under the FIFRA GLPS. In that case, the seed would be 
subject to the GLP requirements that apply to test substances 
instead of those that apply to test systems. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours,


/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 
Anne Lindsay 


