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August 3, 1993 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 65 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


This is in response to your letters Or March 18 and April 1, 
1993, in which you requested assistance in dealing with a problem 
that you believe exists in the Federal Fungicide, and Rodenticide 
Act (FIFRA) Good Laboratory Practice Standards (GLPs). 

In your March 18 letter you stated that GLP standards 
regarding characterization of test substances and mixtures (40 C.E. 
' 160.105 and 160.1131 are routinely not complied with during acute 
toxicology studies. As examples, you cited two types of acute 
studies which cost, respectively, $5,000-5,500 and $1,300. You 
claimed that analytical chemistry could cost over $60,000, with 67% 
of this money spent on test article mixtures and positive controls. 

You felt that these cost issues affect compliance with GLPs. 
Further, you state that registrants “do not routinely” analyze 
positive controls or mixtures for acute studies, and that although 
“everyone knows they are deviating” from compliance it is not 
always noted on the compliance statement. You asked whether EPA 
would consider amending GLPs to address the problems with respect 
to acute studies, and indicated that you would be willing to meet 
with me to discuss the issues in more detail. Although you did not 
say what changes you would propose to make to the rule, such change 
would presumably relieve acute studies of some of the 
characterization requirements. 

Your April 1 letter vas written as a follow up to your March 
18 letter. In your April L letter you stated that you had further 
consulted with a chemistry contracting laboratory and with Steve 
Howie, of my staff. You stated that you believed that part of the 
problems was that use of EPA product chemistry guidelines to 
provide characterization data for toxicology studies Sou stated 
that a possible solution Would be to allow pared down versions of 
these guidelines for the purposes of characterization under 40 CFR 
160.105 and 160.113. 

Also in your April l letter you inquired about a difference 
between the characterization requirements of the FDA's regulations 
at 21 CFR 58.105(a) and the FIFRA GLPS at 40 CFR 160.105(a). The 
FDA GLPS provide that marketed products which are used as control 
articles may be characterized “by their labeling”. The EPA 
regulations contain no such clause. 



The GLP requirements of 40 CFR 160.105 and 160.113 differ 
significantly from the requirements for testing product chemistry 
data requirements at 40 CFR 158.150-158.190 and the product 
chemistry testing provisions as found in the series 63 guidelines. 
For example the GLP provisions at 40 CFR 160.105(a) require that 
certain parameters be characterized to appropriately define each 
batch of the test control and reference substances The testing 
necessary to appropriately define substances may differ depending 
on the substance and the nature of the study for which it is being 
used.  In most cases it should be possible to appropriately define 
test control and reference substances with considerably less 
testing than is normally done to meet product chemistry guidelines 
Your opinion that a pared down version of product chemistry testing 
guidelines could provide acceptable data is therefore correct. 
However, please note that since the characterization needs may 
differ between substances and studies a pared down procedure which 
is adequate in one circumstance may not be adequate in another. 
Each situation must be evaluated on the basis of its own merit to 
determine the level of testing needed to adequately characterize 
the substance and mixture. 

We are concerned about the instances of noncompliance with the 
regulations which you claim are occurring. If as you state persons 
do not routinely analyze the positive controls or mixture which 
they use in their studies they are in noncompliance with the 
regulations and subject to potential study rejection as stated at 
40 CFR 160 lt(a). Those who fail to correctly record the 
compliance status on the submitted statement of compliance or 
noncompliance are subject to enforcement actions as stated at 40 
CFR 160.17(b). 

Finally, please note that the difference between FDA's GLP 
regulations at 21 CFR 58.105(a) and EPA's GLP regulations at 40 CFR 
160.105(a), with respect to the use of label information to 
characterize certain control articles, has to do with different 
data requirements between the two Agencies. Tests involving the use 
as controls of products marketed by competitors are commonly 
required by FDA but not by EPA. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howe of my staff at (703) 308-829. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring(EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


