
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


July 5, 1994 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulations 

GLP Regulation Advisory No. 72 

FROM:	 David L. Dull, Acting Director 
Agriculture and Ecosystems Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
(703) 308-8333. 

Attachment 

cc:	 E. Stanley 
E. Schaeffer 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PREVENTION PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


This is in response to your letter of February 15, 1994, in 
which your requested clarification regarding the Federal 
Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) Good Laboratory 
Practice Standards (GLPS). Your question concerned the potential 
activities performed by the management of a testing facility. 

Specifically, you asked whether you, as the owner of a small 
business, could participate in field projects in the capacity of 
“technician.” You stated that while it would be easiest to hire 
more people the company size and budget could make this difficult. 

Under GLPS, there must be testing facility management as 
described at 40 CFR 160.31. Further, there must be a study director 
and quality assurance unit as stated at 40 CFR 160.33 and 40 CFR 
160.35, respectively. Th- quality assurance unit (QAU) must be 
independent of all study personnel. 

If the testing facility management personnel who oversee the 
QAU directly engage in study activities, the QAU cannot be 
considered to be independent from study personnel. This violates 
GLPS. Management involvement in studies may trigger other 
violations as well. For example, if the management personnel who 
oversee the study director directly engage in the study, this would 
interfere with the study director's overall responsibility for the 
technical conduct of the study. 

Generally, the GLPS are structured to anticipate that 
management and study personnel consist of different individuals. As 
a result compliance issues may arise when individuals who are part 
of the testing facility management perform study activities. 
Therefore, although the GLPS do not explicitly state that no 
management personnel may be involved in study activities, such 
involvement may lead to violations. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 



Sincerely yours,


/s/ John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (7202)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


