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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OCT 2 1973 

MEMORANDUM 

TO : 

FROM : 

SUBJECT : 

OFFICE OF 
ENFORCEMENT AND GENERAL COUNSEL 

Director, Water Planning Division 

Acting Deputy General Counsel 

Mixing Zones 

You have requested my opinion regarding the legality, 
under the Federal Water Pollution Control Act Amendments of 
1972 (“the Act”), of provisions for “mixing zones” 1/ in 
water quality standards approved or promulgated under section 303 
of the Act or established in connection with proceedings under 
section 316(a) of the Act. 

It is my opinion that mixing zones are consistent with 
the Act in both contexts. 

The Act itself contains no reference to mixing zones. No 
court has considered the issue either under the present Act or 
its predecessor statute, the Federal Water Pollution Control Act 
of 1965. Nevertheless, there is sufficient evidence to demonstrate 
that Congress, in enacting the 1972 Amendments, did not intend 
to preclude the use of mixing zones. 

By 1971 most states had adopted water quality standards 
for at least portions of their waters, as required by section 
10(c) of the old FWPCA (33 USC §1160(c)). In reviewing and 
approving these state standards both EPA and its predecessor in 
the Department of Interior, the Federal Water Pollution Control 
Agency, employed criteria published In the National Technical 
Advisory Committee’s Report of 1968, popularly known as the 
“Green Book. ” The Green Book criteria specifically authorized 
the inclusion of mixing zones in standards designed to protect 
both freshwater and marine fish populations (see, e.g., Report, 
p. 31). 

1/ Mixing zones are provisions in water quality standards which 
recognize that the ‘standards will frequently not be met in an 
area of water in the Immediate vicinity of a discharge point and 
which, in effect, legitimize this deviation by specifying that the 
standards must be met at the edge of the zone, which is typically 
limited in volume or surface area.. 



Congress must be presumed to have been aware of the 
widespread and consistent administrative reliance on and 
approval of mixing zones. 2/ The question of mixing zones 
was, in fact, briefly discussed during the House Public 
Works Committee hearings on H.R. 11896. 3/ Certainly, had 
Congress desired to eliminate mixing zones it could easily 
have done so. Instead, it specifically directed that existing 
state water quality standards remain in effect and confined 
EPA’s review of others to the question of whether they are 
consistent with the requirements of the FWPCA in effect prior 
to the 1972 Amendments. (Section 303(a)(b) of the Act). The 
1972 Amendments represent a fundamental revision of federal 
water pollution control legislation. It is inconceivable that, 
if Congress had desired to eliminate the use of mixing zones in 
water quality standards, it would have specifically carried 
forward state water quality standards which included mixing 
zones and have provided for continued federal review of new 
and revised state standards in language virtually identical to 
that of the old FWPCA. (See section 303(c) (2) of the Act.) The 
fact that It did so permits the inference that Congress saw no 
incompatibility between its criteria for water quality standards 
and the provision for mixing zones. 

Similarly, there is nothing in the Act or the legislative 
history to indicate that mixing zones are impermissible In the 
context of section 316(a) of the Act. That section authorizes 
the Administrator to Impose alternative effluent limitations on 
the thermal component of a discharge if he is satisfied that 
those proposed are more stringent than necessary to ensure the 
protection and propogation of a balanced Indigenous population of 
shellfish, fish and wildlife in the receiving water and that the 
effluent limits which he substitutes will do so. In effect, the 
effluent limitations authorized by section 316(a) are to be based 
on a specified water quality related consideration: the protection 
of aquatic life. So long as any mixing zone provided is of a size 
and configuration which is compatible with this protection, It 
will satisfy the requirements of section 316(a). 

2/ A summary of standards adopted and federally approved appears 
at 40 CFR Part 120. 
2/ The subject arose during the testimony of former Administrator 
Ruckelshaus. Legislative History of the Federal Water Pollution 
Control Act Amendments of 1972, 1218-1219 (1973). 
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