FEDERAL ADVISORY COMMITTEE ACT CLEAN AIR ACT ADVISORY COMMITTEE

# MOBILE SOURCES TECHNICAL REVIEW SUBCOMMITTEE

CO-CHAIRS: MICHAEL WALSH AND ROBERT SAWYER

DESIGNATED FEDERAL OFFICIAL: GREGORY GREEN

## AGENDA MSTRS Quarterly Meeting Wednesday, October 11, 2000 Our theme is "In-Use"

\*\*\*\*\*

Meeting Location: DaimlerChrysler Technology Center 800 Chrysler Drive E. (Exit 78 on I-75) Auburn Hills MI 48326

> Host: Gordon Allardyce gea3@daimlerchrysler.com (248) 576-8053

Contact: Sharon Ruzycki slr6@daimlerchrysler.com (248) 576-8075

## Sleeping Rooms:

Ann Arbor - Hampton Inn North 2300 Green Road just north of Plymouth (734) 996-4444 10/9, 10/10, 10/11 at \$68 per night Cutoff Date: 9/25, Group Code: "EPA"

Auburn Hills - Holiday Inn Select 1500 N. Opdyke Road, Auburn Hills (248) 373-4550 10/10 at \$139 per night (cutoff 9/29) Reservation Code: "EPA Meeting"

Note: Given the location of this meeting relative to Detroit Metro Airport and the expected level of traffic in the area of Auburn Hills, attendees from out of town should consider staying overnight in advance of the meeting. Return flights scheduled to leave after 6:00 are also recommended if you want to be able to attend the entire technical portion of the meeting. DaimlerChrysler will provide shuttle service between the Holiday Inn Select and their Technology Center to ease parking hassles. Morning runs will be between 7:30 and 8:45. Afternoon runs will be after the meeting and following the tour as necessary.

<u>Time</u>	<u>Length</u>	<u>Topic</u>	<u>Presenter(s)</u>
		<b>Registration begins at 8:00</b> (please register as you arrive)	
8:30	5 min	Welcome to the DaimlerChrysler Technology Center	Gordon Allardyce
8:35	10 min	<ul> <li>Introductions and Opening Remarks</li> <li>Introductions of members, guests and observers</li> <li>Discussion and acceptance of the minutes from July 12</li> <li>Theme and purposes of this meeting</li> <li>Review of today's agenda and consideration of any additions</li> <li>EPA news of general interest, e.g., status of key regulations, update on the reorganization of OTAQ</li> </ul>	Bob Sawyer, Greg Green and Chris Grundler (Margo Oge and Mike Walsh will not be able to attend this meeting)

8:45	5 min	<ul> <li>Announcements</li> <li>General housekeeping items</li> <li>Mike Kulakowski and Bob King have left the MSTRS (candidates from energy companies are being sought)</li> <li>New MSTRS website as part of www.epa.gov/oar/caaac</li> <li>Plea to "invited" travelers: make your plans early and submit expense forms promptly. Thanks. Also, we are working toward only electronic tickets. Please call if you have concerns.</li> <li>Review of the documents in the Agenda Packet</li> </ul>	John White
8:50	10 min	<b>Old Business</b> : Action items from the meeting of 7/12 Note: at the April meeting, we agreed that learning about the work of the other subcommittees of the CAAAC would be worthwhile. We did not have time in July but a synopsis of the CAAAC and its subcommittees was enclosed in the agenda packet. We may hear a presentation on one of the other subcommittees at today's meeting.	
9:00	15 min	Recommendations on the formation of a Nonroad Workgroup	John White
9:15	0 min	< The report from the HDE Workgroup, originally scheduled for this time, has been postponed>	
9:15	30 min	Report from the OBD WG on implementation guidance, survey results, future of OBD. Note: reports from the other Workgroups are included in the agenda packet as "written-only."	Jerry Gallagher (co-chair)
9:45	30 min	Keynote Address: The need for info on in-use mobile sources, what we know, what we don't know, examples of in-use data, ways to use it, the future as we see it, as we would like to see it, etc.	Dan Harrison (EPA) with input from Rich Kassel (NRDC)
10:15	30 min	"Overview of EPA's Emission Compliance Programs for Vehicles and Engines"	John Guy (EPA)
10:45	30 min	"A Presentation on EPA's Mobile Source Observations Database"	Mitch Cumberworth (EPA)
11:15	30 min	Tier II Compliance Strategies for Gasoline-fueled SUVs"	Dick Geiss, (DaimlerChrysler)
11:45	75 min	Lunch (on your own in the DaimlerChrysler cafeteria)	
1:00	30 min	"California's In-Use Programs"	Tom Cackette (CARB)
1:30	30 min	"Real World Vehicle Emissions and Emissions Modeling Research Program of the CRC"	Bob Gorse (Ford) on behalf of the CRC Real World Committee
2:00	30 min	"Automotive Industry In-Use Data"	Roger Orteca (DaimlerChrysler)

2:30	30 min	<b>Discussion</b> : The next steps for the Subcommittee in light of the information presented today.	Bob, Chris, Greg
3:00	15 min	<ul> <li>Wrap up</li> <li>Next meeting of the MSTRS is scheduled for Wednesday, January 17, 2001 probably in DC (reminder: the CAAAC charter expires on 11/15/00 but they are in the renewal process)</li> <li>Discussion of possible themes for upcoming MSTRS meetings</li> <li>New business or announcements</li> <li>Summary of any assignments resulting from this meeting</li> </ul>	Bob
3:15		Adjournment	Greg
3:15	60-90 min	<b>Bonus Event!</b> Tour of the emission laboratories at the DaimlerChrysler Technology Center	Gordon

#### \*\*\*\*\*\*

For comments, questions, updates, etc., please contact: Cheryl Hogan Alternate Designated Federal Official U.S. Environmental Protection Agency 2000 Traverwood Drive, Ann Arbor MI 48105 Telephone: (734) 214-4402, fax: (734) 214-4053 email: hogan.cheryl@epa.gov

#### Listing of Documents in the Agenda Packet

----- Left side -----

Name badge and tent card (members, their alternates and speakers only)

**Final agenda** 

Draft minutes from the most recent meeting (July 12, 2000)

**Handouts from today's presentations** (as available in advance) Note: ultimately, each one should be posted on the MSTRS website

----- Right side -----

type	<u>color</u>	Title or description	<u>Contact</u>				
MSTRS Administrative Items							
text	gold	MSTRS Welcome Message	John White				
text	violet	MSTRS Meeting Evaluation Form	John White				
listing	white	Current MSTRS Roster	John White				
chart	gold	Current MSTRS Organization Chart	John White				
text	white	Summary reports from the active MSTRS <b>Workgroups</b> (on the back of the MSTRS organization chart)	Each WG co-chair as noted				
text	white	Printout of recent (Nos. 4, 5 & 6) MSTRS Listserver Messages	John White				
chart	white	MSTRS Calendar for 2000 and 2001	John White				
chart	white	MSTRS Meeting Planner for 2000 and 2001	John White				
Supplemental Resources							
chart	white	<b>Organization Chart</b> for the new Office of Transportation and Air Quality (OTAQ)					
text	white	Summary of <b>DOE's Environmental Science and Health</b> <b>Effects Programs</b> within the Office of Heavy Vehicle Technologies	Doug Lawson (NREL) [see document for contact info]				
text	white	Proposed organization of the MSTRS pages within the CAAAC website	John White				