
Halogenated Solvent NESHAP (Subpart T) Q&A's 
Note: While these questions and answers constitute the best available information at this time 
based on the information provided, the EPA recommends that you  
consult your State or local air pollution control agency for any final determinations. State and local 
agencies may implement provisions that are more stringent than  
those contained in the NESHAP or you may need to discuss situations that are different from 
those presented here.  
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Question:  

 A facility operating an existing halogenated solvent cleaning machine was a major source of HAP 
and subject to 40 CFR part 63, subpart T, as of the “first compliance date” for that standard, but 
subsequently took facility-wide PTE limits to become a non-major (i.e., area) source.  Pursuant to 
40 CFR 63.468(j), permitting authorities have the option of  deferring affected non-major 
halogenated solvent sources from title V permitting requirements.  Does the title V permitting 
authority have the option of deferring title V permitting for this affected subpart T source?  

Answer:  

An existing major source subject to subpart T that takes limitations on its PTE after the first 
compliance date cannot be deferred from title V permitting.  In that the facility’s change in PTE did 
not occur until after the “first compliance date” of subpart T, the halogenated solvent cleaning 
machine continues to be considered a major source for the purposes of subpart T and must 
obtain a title V permit.  

Timing for obtaining potential to emit restrictions and title V applicability:  

 The EPA’s May 16, 1995 memorandum, “Potential to Emit for MACT Standards -- Guidance on 
Timing Issues,” states that an existing facility may switch to area source status at any time until 
the “first compliance date”of that standard.  In order to be considered an area source under a 
section 112 standard, a major source must take limitations on its PTE by this date, otherwise, the 
source is required to comply permanently with that standard to ensure that maximum achievable 
reductions in toxic emissions are achieved and maintained.  

 By this we mean that major sources subject to a MACT standard must change to area source 
status prior to the “first compliance date” of that standard in order to avoid the requirements for 
major sources under that standard, including the necessity for a title V permit.  If a facility does 
not take appropriate emission limits by this deadline, then the facility is classified as a major 
source for the purposes of that standard since section 501(2) provides that any source that is 
major under section 112 will also be major under title V.  Had the facility taken appropriate action 
to limit its PTE prior to the “first compliance date” of subpart T, it may have been able to classify 
its subpart T affected source as an area source and defer title V permitting.1  

Applicability of multiple standards to a single facility:  

 As a point of clarification, for facilities subject to multiple MACT standards, the May 16, 1995 
memorandum also explains that a facility that is subject to the major source requirements of one 



section 112 standard is not necessarily subject as a major source for all future section 112 
standards - a facility may take potential to emit limits to become an area source before the “first 
compliance date” of a future standard.  

For example, if the facility you described above wanted to ensure that it would not be subject to 
the major source requirements of the Miscellaneous Metal Parts standard (a future MACT 
standard), the facility could take PTE limits to become an area source before the “first compliance 
date” of the Miscellaneous Metal Parts standard.  In this case, the facility would continue to be 
classified as a major source for the purposes of subpart T and title V, but would not be subject to 
the major source requirements under the Miscellaneous Metal Parts MACT  standard.  Rather, 
area source requirements, if any, under this standard would apply to the facility.2  

_________________  

1  Some facilities may be eligible to limit PTE based on EPA’s Transition Policy.  For further 
information, see EPA’s December 20, 1999 memo titled “Third Extension of January 25, 1995 
Potential to Emit Transition Policy.”  

2 Under 40 CFR §§ 70.3(c) and 71.3(c), permits for major sources must include all applicable 
requirements for all relevant emission units at a facility and area sources must include all 
applicable requirements for emission units that cause the facility to be subject to part 70 or part 
71.  

  

 


