# National Drinking Water Advisory Council Water Security Working Group

### In-Person Meeting

Wednesday, December 15, 2004, 12:30–6:15 EDT Thursday, December 16, 2004, 8:00–6:00 EDT Friday, December 17, 8:00–12:00 EDT

#### Location

Radisson Barceló Hotel Washington, 2121 P Street, NW, Washington DC 20037. The phone number for the hotel is (202) 293-3100.

Day One: Wednesday, December 15, 2004 Open to the public

#### Day One Objectives

- Share information on other security-related groups and progress.
- Review and stabilize draft recommendations on security programs.
- Review and stabilize key points in draft supporting/explanatory text.
- Receive comments from the public.

#### Day One Agenda

# 12:30 Welcome, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

12:45 Update on Water Sector Coordinating Council (15 minutes)

# 1:00 Review of Draft Recommendations on Security Program Scope and Principles (75 minutes)

Draft recommendations #1-4 describe the scope, major consequences to protect against, and principles of active and effective security programs.

# 2:15 Break

#### 2:30 Presentations on Security Programs (60 minutes)

Jeff Cooley and Doug Anderton of the WSWG will discuss security programs for small systems.

#### 3:30 Review of Draft Recommendations on Security Program Features (75 minutes)

Draft recommendation #5 describes the key features of an active and effective security program.

# 4:45 EPA Water Security-Related Research (30 minutes)

John Herrmann of the EPA national Homeland Security Research Center will give an update on water security-related research with an emphasis on research into contaminant monitoring technologies.

# 5:15 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

# 5:15 **Opportunity for Public Comment (30 minutes)**

# 5:45 Wrap up Day One and Plan Day Two (15 minutes)

6:00 Adjourn

# Day Two: Thursday, December 16, 2004 Open to the public

# Day Two Objectives

- Complete deliberations on draft security program recommendations.
- Discuss and converge around the framework for security program incentives so that draft recommendations can be developed for Group consideration.
- Discuss information related to security program measures.
- Understand member needs and interests related to security program measures to inform future research, deliberations, and product development.
- Receive comments from the public.

#### Day Two Agenda

#### 8:00 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

# 8:15 Review of Draft Recommendations on Security Program Features, Continued (120 minutes)

Draft recommendation #5 describes the key features of an active and effective security program. Draft recommendations #6 - 8 describe ways to improve security program implementation and the overall climate for water security.

### 10:15 Morning Break (15 minutes)

#### **10:30** Security Program Incentives (90 minutes)

- Key considerations in development of recommendations.
- Key themes emerging.

#### 12:00 Opportunity for Closed Session, If Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

# 12:00 Lunch Break – On Your Own for Lunch (75 minutes)

#### 1:15 Discussion of Existing Security-Related Measures (90 minutes)

John McLaughlin will discuss existing security-related measures at the Federal level and the theory and practice of developing performance measures. WSWG members will discuss any performance measures in use in their organizations. The purpose of this discussion is to create a common definition of performance measures and a common understanding of the performance measures part of the WSWG mission.

#### 2:45 Break (15 minutes)

# 3:00 Member needs and Interests Related to Measures (120 minutes)

WSWG members will discuss their approach to developing working group products on performance measures and the types of performance measures products that the WSWG may produce. We anticipate that this discussion will result in:

- A high-level outline of key topic areas to address in a WSWG product on measures.
- An understanding among WSWG members about the principles, key considerations, and member needs and interests that the group will use to shape its deliberations and products on measures.

# 5:00 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

# 5:00 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

# 5:30 Day 2 Wrap Up and Day 3 Agenda (15 minutes)

5:45 Adjourn

#### Day Three Objectives

- Ratify the path forward (developed during Day One and Two deliberations) relative to draft recommendations on security programs and incentives.
- Create a common sense of the products related to measures and create a high-level outline for future work on measures.
- Confirm future meeting planning and scheduling.
- Receive comment from the public.

#### Day Three Agenda

- 8:00 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)
- 8:15 Recap Day Two Outcomes Related to Measures and Frame Task Team Work (75 minutes)
- 9:30 Morning Break (15 minutes)
- 9:45 Recap Day One and Two Outcomes Related to Draft Security Recommendations (30 minutes)
- 10:15 Recap Day One and Two Outcomes Related to Incentives and Frame Task Team Work (30 minutes)
- 10:45 Future WSWG Meetings (30 minutes)
  - Briefly walk through the revised draft project plan for WSWG activities and adjust as necessary.
  - Plan agenda for January WSWG meeting.
  - Brainstorm needs for additional information and future speakers/presentations.
  - Confirm schedule for future WSWG meetings and set dates for final meeting (March or April 2005). Please bring your calendar.

# 11:15 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

- 11:45 Meeting Wrap Up and Next Steps (15 minutes)
- 12:00 Adjourn