# National Drinking Water Advisory Council

# **Water Security Working Group**

#### **In-Person Meeting**

Monday, April 18, 2005, 1:30–5:30 EDT Tuesday, April 19, 2005, 8:00–5:30 EDT Wednesday, April 20 2005, 8:00–Noon EDT

#### Location

Hilton Crystal City, 2399 Jefferson Davis Highway, Arlington, VA

Phone: (703) 418-6800

Day One: Monday, April 18, 2005

Open to the public

## Day One Objectives

- Confirm understanding of comments received on draft WSWG report and schedule for remaining WSWG activities.
- Discuss and resolve issues associated with measures of active and effective security programs.
- Receive comments from the public.

#### Day One Agenda

#### 1:30 Welcome, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

#### 1:45 Status of Comments on Draft Report and Schedule (15 minutes)

Review the comments received to date, approach for addressing comments during the meeting, and schedule for remaining WSWG activities.

## 2:00 Issues Associated with March 21 Draft Report (2 ½ hours)

Begin reviewing the issues associated with the March 21 draft report. We will review issues sequentially, as much as possible given members' availability for the meeting and interests. During this time, we hope to complete deliberation on:

- Eliminating or reducing duplication between lists of principles in the discussion of security (page 20 and recommendation 4, page 28)
- Formatting, graphics, text boxes, and other ideas for improving the readability of the report.
- Whether there is a need for the multibarrier approach text and, if so, where the text belongs in the draft (page 34)
- Whether there is a need for recommendation #10, on clear expectations for security (page 39)
- Background checks (discussion of feature 6 in Appendix A)

We will take a 15 minute break during this session.

# 4:45 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

## 5:15 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

- 5:15 Wrap up Day One and Plan Day Two (15 minutes)
- 5:30 Adjourn

Day Two: Tuesday, April 19, 2005 Open to the public

## Day Two Objectives

- Discuss and resolve issues associated with draft recommendations on measures of active and effective security programs.
- Discuss and resolve issues associated with draft recommendations on active and effective security programs.
- Discuss and resolve issues associated with draft recommendations on incentives for active and effective security programs.
- Receive comments from the public.

## Day Two Agenda

## 8:15 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)

## 8:30 Issues Associated with March 21 Draft Report (3 hours)

During this time, we hope to complete deliberation on:

- The principle of transparency (page 29)
- Addressing incentives and/or assistance for utilities to evaluate and implement inherently safer design practices (page 38)
- Verification programs and interest in being more open to third-party verification over time (page 47)
- Regulation and interest in a more positive statement on regulation (page 48)
   We will take a 15 minute break during this session.

#### 11:30 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

## Working Lunch—On Your Own for 30 Minutes to Acquire Lunch—Reconvene at 12:00

#### 12:00 Issues Associated with March 21 Draft Report (4 hours, 45 minutes)

During this time, we hope to complete deliberation on:

- Strict comparability and revisions to comparability text (page 53)
- Feasibility and utility of national aggregate measures, in general (page 56)
- Feasibility and utility of national aggregate measure on extent and degree of implementation of security program features (page 58)
- Feasibility and utility of national aggregate measure on implementation of high security priorities (page 59)
- Utility and appropriateness of national aggregate measure on 112(r) data (page 60)
- Need for listing of the types of measures in feature 14 (feature 14, Appendix A)

We will take a 15 minute break during this session.

#### 4:45 Opportunity for Public Comment (30 minutes)

## 5:15 Opportunity for Closed Session, if Necessary

The WSWG reserves this opportunity to go into closed session, if necessary, to discuss security-sensitive information. If closed session is necessary, the timing of the remaining agenda will be adjusted accordingly.

- 5:15 Day Two Wrap Up and Day Three Agenda (15 minutes)
- 5:30 Adjourn

Day Three: Wednesday, April 20, 2004 Open to the public

## Day Three Objectives

- Mop up and complete discussion and resolution of any remaining issues.
- Confirm approach and schedule for concurrence on final WSWG report.
- Receive comment from the public.

## Day Three Agenda

- 8:00 Opening, Announcements, and Agenda Review (15 minutes)
- 8:15 Concurrence on Draft Changes to Recommendations (2 ½ hours)
  We will review revised draft recommendation language that incorporates tentative agreements reached throughout the meeting. We will take a 15 minute break during this session.
- 10:45 Schedule and Process for Final Concurrence on Final WSWG Report (45 minutes)
- 11:30 Opportunity for Public Comment (30 minutes)
- 12:00 Adjourn