
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
REGION 5 

NOV 2 7 2012 

G. Vinson Hellwig, Chief 

77 WEST JACKSON BOULEVARD 
CHICAGO, IL 60604-3590 

REPLY TO THE ATTENTION OF 

Michigan Department of Environmental Quality 
Air Quality Division 
Constitution Hall, 4th Floor 
525 West Allegan Street 
Lansing, Michigan 48909 

Dear Mr. Hellwig: 

This responds to your e-mail dated November 25, 2009 requesting that U.S. EPA provide 
guidance on an issue raised by General Motors (GM), in its November 24, 2009 letter to the 
Michigan Department of Environmental Quality (MDEQ), regarding its Orion Assembly 
Facility. You explained that the issue involves a GM claim that "'roll-off tests' pe1fom1ed inside 
a plant on autos on a dynamometer should not be subject to Title V requirements."1

. You added 
that MDEQ currently has Title V permits with differing requirements for these operations, but 
the agency would like to be consistent in its pennitting efforts. Included with your email you 
provide attachments with support information.2 

As described by GM, the roll, road readiness, or end ofline testing operation is one of the final 
steps of motor vehicle production in which fully assembled vehicles are driven to the test area 
where final checks are performed on various vehicle functions (for example, accelerating and 
braking). This includes a check that the vehicle emissions control systems are operating 
correctly and performance of a final quality check to ensure the vehicle is ready for the road. 
According to GM, a roll test is not a test of the engine. At the time a vehicle enters a roll test at 
Orion, it is ready fortransportation. Such a vehicle has been assigned a VIN number, an 
emissions certification engine label, and a fuel economy window sticker. 

Since the time of your initial request we have received two letters from the Automotive Alliance 
and, at their request, have held two informational meetings regarding testing at manufacturing 
plants including the type of "roll testing" that occurs at Orion. EPA has reviewed facts and 
information provided by your e-mail and by the Alliance of Automobile Manufacturers. We have 
also consulted with EPA headquarters offices and other EPA regional offices. While we do not 
necessarily concur with all of the supporting arguments presented by GM, 3 because the testing is 

1 Title V generally does not jmpose substantive ap!Jlicable requiren1ents, thus \Ve believe the question is \Vhether 
substantive requirements apply under Clean Air Act progran1s that must be incorporated into the title\/ pennit. 
2 See Orion Roll Test Cvr Lti- Hellwig - 11-24-09; Orion Roll Test Cvr Ltr - 11-17-09; Bob Stewart Letter 11-17-09; 
SSR Letter 10-03; Active Ml Permits with Roll Test. 
3 For example, GM and tbe Alliance misunderstand the limited scope of 40 C.F.R. Part 63, subpart PPPPP 
(NESHAP for Engine Test Cells/Stands) as an exemption from Title I regulations for installed engines. 
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done at a point when the vehicle is ready for introduction into commerce and the testing is for the 
pmpose of checking the vehicle's readiness for trnnsportation, we have concluded that the direct 
emissions from roll-off tests at the GM Orion facility are emissions resulting directly from 
internal combustion engines "for transportation purposes" within the meaning of Section 302(z) 
of the Clean Air Act and as such the engines in the vehicles tested are not subject to stationary 
source requirements. 4 As a result, these emissions should not be included in permitting, except 
when the approved State lmplementation Plan (SIP) regulations allow consideration of mobile 
emissions increases or rednctions for applicability of those regulations. As allowed under state 
laws, states can always develop more stringent programs than those required m1der the Clean Air 
Act. However, such programs may not violate the provisions limiting state standards regulating 
mobile sources in section 209 of the Act. It may also be permissible for states to promulgate 
regulations on indirect sources, similar to those discussed in section l 10(a)(5) of the Act. 

I hope this letter clarifies EPA' s interpretation of this issue and responds to your question. 
Please contact Charmagne Ackennan, of my staff, at (312) 886-0448 if you have any additional 
questions or would like to discuss specific issues regarding this matter. 

Sincerely, I 
~d.J (// \-

G~orge C~cli.uak, /~\ () . 
Dtrectef,' ) (,___) . 
Air and'R:aaiation Division 

Attachments: 
I. Orion Roll Test Cvr Ltr Hellwig - 11-24-09 
2. Orion Roll Test Cvr Ltr - 11-17-09 
3. Bob Stewart Letter 11-17-09 
4. SSR Letter 10-03 
5. Active MI Pennits with Roll Test 

4 Unlike emissions fro1n nonroad engines and vehicles, which are categorically exempted, section 302(z) does not 
categorically exempt emissions from motor vehicles from the. definition of stationary source. Instead, section 302(z) 
exempts "emissions resulting directly from an internal combustion engine for transportation purposes." 



November 24, 2009 

Mr. G. Vinson Hellwig 
Michigan Department of Environmental Qt!ality 
Air Quali!y Division 
Division Chief 
Constitution Hall, 3"' Floor 
525 West Allegan Street 
J;.O. Box 30260 
Lansing, Michigan 48909-7760 

RE: Issue Resolutio1i for Roll Test at Orion Assembly - Permit Application 224-09 

Dear Mr. Hellwig: 

General Motors (GM) has applied for a Permit-to-Install for a new paint shop at the Orion Assembly 
plant The new paint shop is scheduled to begiJ1 construction in early 2010. As part of the 
application, General Motors is pursuing a flexible permit that requires inclusion of all stationary VOC 
sources. General Motors did not include the Roll Test operation as part of the permit application 
submittal because the Roll Test operation is regulated under Title II of the federal Clean Air Act and 
should not be included in this permit because of federal preemption. However, the Michigan 
Department of Environmental Quality (MDEQ) staff indicated to GM that they believe Roll test 
shonld be in the applic.ation. The Roll Test operation occurs in General Assembly near the end of the 
assembly line and forthe11!1ote is not being modified. Roll Test is used to ensure that operations such 
as braking and the emissiol1 contn:il systems (via the engine control module) are operating conectly. 
It is not a test of the engine. 

Since a resolution on whether to inclnde the Roll Test operation in the permit application could not be 
reached, General Mot.ors was directed by MDEQ st;;ff to foilow the Issue Resolution process outlined 
in MDEQ Operational Memorandum Number 19, under the Policy Issues Section. General Motors 
has retained outside legal counsel Bob Stewart, a partner at Kelly, Hart & Hallman with over three 
decades of experience in air quality law, to provide legal advice on whether Roll Test is a Title 1 
source. Mr. Stewrui provided legal advice and analysis that was submitted along with a summary 
letter to J\1r. WiUiam Presson on November 17, 2009, as the first step of the issue resolution process, 

On November 19, 2009, Mr. Presson, l'v!DEQ General Manufacturing Unit Pemrit Supervisor, 
responded lo General Motors Issue Resolution request by conference call. It was Mr. Presson's 
opinion was that the vehicle is still in the manufacturing process and not a complete vehicle when t11e 
Roll Test is perfonned. T11creforc, the Roll test operation should be considered a stationary source 
and the vehicle is not subject to Title Il regulation until the velricle leaves the facility. GM strongly 
disagrees with 1his analysis and believes that the fully assembled and operating vehicle is not 
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consic).ered a sta,tionary f?Qurce. 11oreover, ~t the poi.nt ofR9\l Test, there is no question the engine is 
a completed product and the only emissions during Roll Test are from the engine. The purpose of 
Roll Test is to perfoan operations such as braking; check that the emission control systeriis are· 
operating correctly; and performance of a final quality check to ensure the vehicle. is ready for the 
road. Once the vehicle enters Roil Test it is ready for transportation and subject to Title II 
regulations. General Motors believes that the vehicle is subject to the Title II regulations at Roll Test 
because 1) it has a VIN munber and is recognized as a motor vehicle, 2) it has a window sticker 
which indicates it is ready for sale, and more important~y, 3) its emissions are already-regulated under 
TiDe .II of tl1e Clean Air Act. If one follows the logia of Mr. Presson' s comnients that the vehicle 1s 
regulated. lllldet stationary source tules until it physically leaves the facility then activities suc11 as 
driving the vehicle in the parkin"$. iot for shipment to GM dealers would ·make the par.king lot a 
stationa1y source subject to regulation. Clearly, this is not the intent of the Jaw. Moreover, Title II 
exempts motor vehicle engi11es as well a:s motor vehicles .. The only emissions fi:om the Roll Test are 
from the· engine and thus exempt. . 

General Motors has also reviewed. previous actions 011 Roll Test operations in other assembly plants .. 
In response. to a questiort from the EPA on Roll Test, the State of Georgia Department ofNatwul 
Resources stated that the Roil. Test operation to be installed in a new Kia Motors ptant was not a 
stationary source. The Georgia DNR stated. as follows; 

"To darifY, area in question- is a vehicle testing stand·and area, not an engine test stand. The 
v?hicles qre fully aso?~mbled at the pqfnt.of t~sting, myi the tests involve·final chec;ks of road­
worthiness and. qucrlity assurance. There is no stationary stands/or which engines to be 
mounted aitd tested. The Ch!an Air Act Amendnients of 1990 define staiiona1y source as 
"generally any-sotlrce of an air pollutant except -those resulting ·directly from mi internal 
combustion engine for transportation pwposes. " 

The fini.r;hed vehicles, a( this point, are s.u~fe.ct to EP4 's emission standards for light-duty 
onroad vehicles is further support tha,t tfie vehicle emissions during testfngshould be 
considered mobile and not statioilary in nature. " 

The pennit for Kia Motors was released without an emi'sston unit for Roll test. 

Similarly, in Ohio, OEPA recognized that Roll Test operations.are regulated by Title.II. To avoid 
confusion and clarification on th.is position, the agen~y codified its position by including language in 
its rules ~xp)i~itly clru1f)ring that Roll Test operations do not need stationary source permits. 

InMiehig~ General Motors reviewed the facilities that .currentiy have pennits with Roll Test as an 
emissiort unit. Of the twelve active assembly permits in Michigan, only two have Roll Test emission 
units because those two facilities had PSD pennits which required all emissions to be categorized. In 
hindsight, General Motors should have asked for Roll Test to be removed as an emission unit, since it 
is Jegulated under Title II. However, the majority ofass.embly plants (all of which employ Roll Test) 
do not have a Roll Test Emission Units in their MDEQ permits. General Motors also discussed the · 
Roll '.fest operation with the MDEQ on other permits. During a conference call on September 20, 
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2001, the MDEQ state<l that General Motors could remove the Roll Test Operation from the Lansing 
Crall Centre permit. Furthermore, in 2001 as part ofa Value Stream mapping exercise with 
Chrysler, Ford and GM; General Motors received correspondences from the MDEQ that Roll Test 
did not need to be included in the permit. GM has not been able to locate this written 
correspondence. 

Based on the information included and the attached letter from Bob Stewart, General lvfotors believes 

the Roll Test operation should not be part of the current application at Orion Assembly. If you have 

a11y q\lestions or need further information, feel free to contact me at 248-255-7796. 

Sincerely, 

~~-~· ld-2? .. 
usty Helm 

General Motors 

Manager Air Support Operations 

Attachments: 

1. Final Determination of Kia Motor Mmrnfacturing from Georgia DNR 

1. Letter to Mr. Vrajesh Patel :from General Moiors on October ::i, 2001 regm·ding Roll Test 

and Permit No. 198-01 (Lansing Craft Centre) 

· 3. Active Michigan Permits with Roll Test as an Emission Unit 

4. Letter to Mr. Bill Presson on November 19, 2009 starting the Issne Resolution Process on 

the Roll Test operation at Orion Assembly 

5. Memo to Mr. Rusty Helm from Mr. Bob Stewart on Roll.Test applicability 

6. EPA correspondences on Jet Engine Test Cells 
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November 17, 2009 

Mr. William Presson 
!Yfichigan Department ofEnvimnmental Quality 
Air Quality Division 
Section Supervisor 
Constitution Hall, 3'' Floor 
525 West Allegan Street 
PO Box30260 
Lansing, Michigan 48909-7760 

RE: . Issue Resolution for Roll Test at Odon Assembly- Permit Application 224-09 

Dear Mt . Presson: 

General Motors (GM) has applied for a Permit-to-Install fot a new paint shop at the Orion Assembly plant. 

Ihe new paint shop is scheduled to begin construction in eru[y 2010, As pait of the application, General 

Motors is pursuing a flexible pe1mit that requires inclusion of an statiolla!y VOC sources General Motor~ did 

not include the Roll I est operntion as part of the pe1mit application submittal because the Roll I est operntion 

is regulated under Title II of the federal Clean Air Act and should not be·included in this permit because of 

federal preemption. However, tb.e Michigan Department ofEnvhonmental Quality (MDEQ) staffindicated to 

us that they believe Roi] 1 est should be in the app!icatioJL The Roll I est operation occurs in Genetal 

Assembly near the encl of the assembly line. Roll Test is med to ensure that operations such as braking and 

the emission control systems (via the engine control module)we operating correctly. It is not a test of the 
engine .. 

Since a resolution on whether to include the Roll I est operation in the permit application could not be reached, 

General Motors was directed by MDEQ staff to follow the Issue Resolution p1ocess outlined in MDEQ 

Operational Memorandum Nurnber 19, under the Policy Issues Section. General.Motors has retained outside 

legal counsel Bob Stewart, a partner at Kelly, Hart & Hallman with over tlu·ee decades of experience in ait 

quality law, to provide legal advice on whether Roll I est is a I itle I source. Based on the attached letter, 

General Motors believes the Roll I est operation shonld not be part ofthe cunent application at Orion 

Assembly. 

If you have any questions or ne.ed further information, feel free to contact me at 248-255-7796 .. 

Sincerely, 
'.·"' ··'. --·_-, <:'.-~-·~--

, ··/;;6~t-· -,.. .. . .. -. ·····-~;_ 
·-· {' ____ , __ .,,..,, --~---~ 
~tisirHeim------··- ·~ -

/Gener al Motors 

Manager Air Support Operations 

Attachments 
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