
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

Jeffery K. Van Horne 
Environmental Engineer 
ISK Biosciences Corp. 
2239 Haden Road 
Houston, TX 77015 

Dear Mr. Van Horne: 

MAR - 5 1998 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES ANO . 

TOXIC SUBSTANCES 

This is in response to your letter of October 29, 1997 in which you request an 
interpretation of the PCB regulations at 40 CFR part 761, in particular, your concerns focus on 
the management of wastes and products derived from an "excluded manufacturing process" as 
defined under 40 CFR 761.3. As background, your letter indicates that ISK operates two 
processes that have been in existence since prior to 1984, each of which qualify as an excluded 
manufacturing process, and for which you have submitted certification for the products pursuant 
to 40 CFR 761.185. Your letter also states that in thefuture you may need to increase 
production of one of the products and/or suspend production of one of the products. Your letter 
raises six "Items" for discussion, each of which will be summarized and responded to 
according! y. 

Item Number 1: Reporting Criteria at 40 CFR 761.187 

You seek confirmation under this section that the intent of this reporting requirement is 
to provide the EPA with a means of accounting for major releases of inadvertently generated 
PCBs and not intended to limit production and/or the amount of inadve1tently generated PCBs. 
Therefore, if ISK increases production of its products and thus increases the amount of 
inadvertently generated PCBs over the established pound limit for the Houston, Texas site, and 
reports to EPA under 40 CFR 761.187, there will be no adverse consequences to ISK' s business 
for making such a notification, that no public announcements will be made by EPA regarding 
such a notification, and that EPA retains the information on file for data recordation and future 
assessments of the PCB rules. 

Response to Item Number 1: 

The intent of the recordkeeping, certification, and reporting requirements under 40 CFR 
761.185, 187, and 193 was to use this information to develop an enforcement strategy and 
compliance monitoring program as well as to track the amount of inadvertently generated PCBs 
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produced. ISK may continue to take advantage of the exclusions as an excluded manufacturer as (_·· 
long as the basic requirements of 40 CFR 761. l(b) are met, the definition of"excluded 
manufacturing process" at 761.3 is adhered to, and the provisions of76i.185, 187, and 193 are 
complied with as appropriate. Reporting data to EPA pursuant to the provisions of 40 CFR 
761.187 should have no adverse consequences to ISK's business. EPA does not announce the, 
receipt of the information, but the information is available for public review in the TSCAPublic 
Docket: ,, 

Item Number 2: Definition of "Site" at 40 CFR 761.187 

It is your understanding that the term "site" at 40 CFR761.187 refers to a ms1nufacturing 
facility which may contain several production units such as ISK' s Houston, Texas facility. In 
determining the pound baseline for which reporting to the EPA is triggered, the total PCB pound 
baseline is calculated by taking the sum of the rated pound capacity as of October 1, 1984 of the 
two manufacturing processes (each which produce a product subject to the excluded 
manufacturing process exemption) and multiplying by 0.0025%. This calculated PCB pound 
amount remains as the baseline for reporting for the site, regardless of future increases or 
decreases in production. Further, it is your understanding that the PCB pound limit is site 
specific, not product or process specific. 

Response to Item Number 2: 

You are correct in your und~rstanding of the term "site" and how to calculate whether (_·_ 
you have exceeded the 1984 pound baseline for which reporting to EPA is triggered under 40 
CFR 761.187. The PCB pound limit calculation is site specific and not process of product 
specific. It is based on the "total quantity of PCBs in products from excluded manufacturing·.· 
processes leaving any manufacturing site in any calendar year, when such quantity exceeds 
0.0025 percent of that site's rated capacity for such manufacturing processes as of October 1, 
1984". (40 CFR 76.187(a)) 

Item Number 3: Recalculation of Annual Pound Limit for the Site 

· It is your understanding that new products whi.ch contain inadvertently generated PCBs 
can be manufactured at your Houston, Texas facility and /hat these new products would trigger a 
recalculation of the pound limit for the site. It is your belief that the rated production capacity of . 
the new unit as of its construction date would be added to the rated pound capacity of the 
existing units (as of October 1, 1984) and then multiplied by 0.0025% to yield a new PCB pound 
limit for the manufacturing site under 40 CFR 761. I 87. 

Response to Item Number 3: 

You are incorrect in your understanding of the recalculation of your annual pound limit 
for the site. As stated above, reporting under 40 CFR 761. l 87 i.s triggered when PCBs in · 
products leaving the site exceed 0.0025 percen-i c.fthe site's rated capacity for such · (.· 
manufacturing processes as of October 1, 1984. So whether ISK creates new product or 



increases old product which contain PCBs frol)'l an excluded manufacturing process, reporting is 
required under 40 CFR 761.187 when you exceed by 0:0025 percent of your October 1, 1984 
baseline rated capacity. Your October 1, i984 rnted capacity remains the constant by which you 
will annually calculate your need to report undet 40 CFR 761. 187. This October 1, 1984 rated 
capacity does not change based on any current changes in the site's amount of product that is 
manufactured and contains PCBs as a result of an excluded manufacturing process. ISK would 
have to report annually if the· total amountof t,e,,-) productthat:containsinadvertently generated 
PCBs exceeds by 0.0025% your rated capacity as of October 1, 1984. 

Items Number 4, 5, & 6: Waste Generated from an Excluded Manufacturing Process 

You seek confirmation of your understanding that the term "waste" generated from an 
excluded manufacturing process for purposes of 40 CFR 7 61 applies at the point of generation 
of the waste as it exits the production unit for the last time. You further contend that consistent 
with the recycling exemption under RCRr'\ (40 CFR 261.2(e)(l)) for waste that is returned to the 
original process from which it is generated, this type of legitimate recycling exemption applies 
to PCB waste generated from an excluded mam~facturing process production facility. Further, it 
is your understanding that PCB waste which is reusable and is returned to the original process is 
exempt from regulation .under 40 CFR 7 61 until it is removed from the process for purposes of 
disposal. 

In Item number ·5 you seek confirmation that if process waste is tested at the point of 
generation and found to contain less than 50 ppm PCBs it is not subject to the disposal 
requirements at 40 CFR 761 .60. In addition, in Item Number 6, you seek to confirm that 
residues of greater than 50 ppm PCB waste that are contained within a process unit's dike wall, 
that are periodically washed_ downto o. sump whe,re-they·come in contact with other non-PCB 
solids and liquids from the process umt area are not considered PCB if the sump solids are tested 
and found to contain less than 50 ppm PCBs since the point of generation for the sump clean out 
waste is at the sump, when the solids are phys_ically removed. 

Response to Item Numbers 4, 5, & 6: 

In general, PCB waste 2:., 50 ppm that is genera:ed at any point in the chemical 
manufacturing process may not be returned to the process. It must be disposed of in accordance 
with the provisions of 40 CFR 761.60. Them is no recycling exemption under the TSCA PCB 

·· regulations for inadvertently generated PCB waste 2:50 ppm in an excluded manufacturing 
process that mirrors RCRA' s exemption under 40 CFR 261.2( e)(l ). Therefore, any waste 
generated at any time in the excluded manufacturing process that is 2:50 ppm must be properly 
disposed of; not reused in the process. (If fin2Jized as proposed, the PCB Disposal Amendments 
would allow the reuse of this material ifit was decontaminated to below 2 ppm PCBs.) Process 
waste <50 ppm from an excluded manufacturmg process is not subject to the disposal 
requirements of 40 CFR 761.60. 



Process wastes ::_50 ppm that are washed dovm to a sump where they come in contact 
with non-PCB solids and liquids render;aiJ the sump solids and liquids 2:_50 ppm PCB and . ( 
subject to the disposal provisions of 40 CTR 761,o0. 40 CPR 761. l(b) specifically states: "No 
provision specifying a PCB concentration may be avoided as a result of any ( emphasis added) 
dilution, unless otherwise specifically provided." It is this "anti dilution" provision under the 
TSCA PCB regulations that makes all the sump solids and liquids, regardless of their origina\ 
concentration, that come in contact with PCB$2:50 ppm subject to the PCB waste disposal · 
provisions of 40 CPR 761.60. The point at which you remove the waste from the sump is 
irrelevant. 

If you have any further questions or comments concerning these issues, you may contact . 
Tom Simons ofmy staff at 202-260-3991. 

Sincerely, 

Tony Baney, Chief 
Fibers and Organics Branch 

( 
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Certified Mail, Return Receipt# P 960 179 124 

October 29, 1997 

Mr. Tony Baney 
Chief of Fibers and Organics Branch 
Mail Code 7 404 
United States Environmental Protection Agency 
401 M Street Southwest 
Washington D.C. 20460 

Subject: Request for Interpretation of PCB Regulations 

Dear Mr. Baney: 

We have recently been in contact with the Toxic Substances Control Act (TSCA) Hot Line and 
were refened to Mr. Tom Simmons of your staff. We raised several issues regarding the 
management of wastes and products under the excluded manufacturing processes exemption of 
40 CFR Part 71. Mr. Simmons suggested that we write you, requesting your response in writing 
regarding each of these issues. 

I am providing you with some background information of our manufacturing site in Houston, 
Texas. Also, I am describing each issue and the management method which we are using for 
compliance. Based on our discussions with Mr. Simmons, it is our understanding that we are in 
compliance with the TSCA regulations regarding each issue. We will continue to manage each 
issue as described. If our understanding of the regulations is inco1Tect, please let us know. 

Background 

ISK Biosciences owns and operates a chemical manufacturing facility in Houston, Texas. At this 
site, ISK operates two processes, each of which make a chemical product which is covered under 
the excluded manufacturing process exemption as defined in 40 CFR §761.3. Both 
manufacturing processes have been in existence since prior to 1984. ISK Biosciences believes it 
is in full compliance with the excluded manufacturing process exemption for these products. 
Certifications for the products have been made under 40 CFR §761.185. Neither of the products 
can be economically produced without the incidental manufacture of Polychlorinated Biphenyls 
(PCBs). ISK Biosciences may, in the future, have the need to increase production of one of the 

ISK Biosciences Corporation 
2239 Haden Road, Houston, Texas 77015, U.S.A. 

P.O. Box 9637, Houston, Texas 77213, U.S.A. 
713/453-7281 · FAX: 713/450-6339 
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products and/or suspend production of one of the products. 

Item Number 1: 
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Regarding 40 CFR §761.187, it is our understanding that the intent of the reporting criteria is to 
provide EPA with a means of accounting for major releases of inadvertent PCBs and for 
reassessing the PCB rules, if necessary. In establishing the reporting criteria, it is our 
understanding that it was not EPA' s intent to limit production of products and/or the amount of 
inadvertently generated PCBs. Therefore, should ISK increase production of its' products and 
thus increase the amount of inadvertently generated PCBs over the established PCB pound limit 
for the Houston, Texas site, and report to EPA under 40 CFR §761.187, it is our understanding 
that no adverse consequences of making such notification to EPA will result to ISK' s business, 
that no public announcements will be made by EPA regarding such notification, and that EPA 
may retain the information on file for data recordation and future assessments on the PCB rule. 

Reference: Federal Register Volume 49 No. 133, Tuesday, July 10, 1984 page 28181, paragraph 
II.H.6. 

Item Number 2 

Regarding 40 CFR §761.187, it is our understanding that the term "site" refers to a 
manufacturing facility which may contain several production units such as ISK' s Houston, Texas 
facility. In determining the PCB pound baseline for which reporting to EPA is triggered, the total 
pounds PCB baseline is calculated by taking the sum of the rated pound capacity as of October 1, 
1984 of the two manufacturing processes (which each produce a product subject to the excluded 
manufacturing process exemption) and multiplying by .0025%. This calculated PCB pound 
amount remains as the baseline for reporting for the site, regardless of future production 
increases or suspensions of production. It is our understanding that the PCB pound limit is site 
specific, not process or product specific. 

Item Number 3 

With regard to Item Number 2 above, it is also our understanding that new products which 
contain PCBs can also be manufactured at our Houston, Texas facility. ISK believes that a new 
production unit would trigger a recalculation of the annual pound limit for the site. It is our 
understanding that the rated production capacity of the new unit as of its construction date would 
be added to the rated pound capacity of the existing units ( as of October 1, 1984) then multiplied 
by .0025% to yield a new PCB pound limit for the manufacturing site under 40 CFR §761.187. 

Item Number 4 

Regarding waste generated from an "excluded manufacturing process exempted" production unit, 
it is our understanding that the definition of PCB subjecting such waste to regulation under 40 
CFR 761 is applied at the point of generation of the waste, as it exits the production unit for the 
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last time. Consistent with the recycling exemptions of a solid waste under RCRA for waste that 
is returned to the original process from which it was generated, we believe that this type of 
legitimate recycling exemption applies to PCB waste generated from an excluded manufacturing 
process production facility. It is our understanding that PCB waste which is reusable and is 
returned to the original process is exempt from regulation under 40 CPR 761 until it is removed 
from the process for purposes of disposal. 

Item Number 5 

Regarding waste generated from an "excluded manufacturing process exempted" production unit, 
it is our understanding that the definition of PCB subjecting such waste to regulation under 40 
CPR 761 is applied at the point of generation of the waste, as it exits the production unit. It is 
our understanding that: If a process waste is tested, at the point of generation, and found to 
contain <50 ppm PCB, it is not subject to the disposal requirements under 40 CPR 761.60. 

Item Number 6 

Regarding waste generated from an "excluded manufacturing process exempted" production unit, 
it is our understanding that the definition of PCB subjecting such waste to regulation under 40 
CPR 761 is applied at the point of generation of the waste, as it exits the production unit. It is 
our understanding that residues of >50 ppm PCB waste that are contained within a process units 
dike wall, that are periodically washed down to a sump where they come into contact with other 
non PCB solids and liquids from the process unit area, are not considered PCB if the sump solids 
are tested and found to contain <50 ppm PCB. In this case, the process of generating a waste is 
the periodic clean out of a sump, therefore, the point of generation for the sump clean out waste 
is at the sump, when the solids are physically removed. 

ISK appreciates the time that Mr. Simmons took to discuss these matters with us during our 
recent telephone conversation and your consideration of the issues we have presented in this 
letter. Mr. Simmons indicated that a two week to one month response time for this request may 
be required. Since some of these issues may have an immediate cost impact to our company and 
since all of the issues are important to the possible future expansion of our Houston, Texas site, 
we would greatly appreciate your timely response. If you have any questions regarding this 
request, please call me at (713) 450-6324. 

}Jcerely, 

~~-~~n~::ed~ 
Environmental Engineer 
ISK Biosciences Corporation 




