
UNITED STATE!l ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

DEC 2 I !998. 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES AND 

TOXIC SUBSTANCES 

Mr. Keith R. Reed 
President & CEO 
Environmental Protection Services 
4 Industrial Park Drive 
P.O. Box 710 
Wheeling, West Virginia 26003-009 l 

Dear Mr. Reed: 

This in response to your letter dated October 26, in which you related concerns in relation 
to the PCB Disposal Amendments. In particular, you had a q~estion regarding utility companies 
disposing of PCB contaminated electrical equipment and non-PCB electrical equipment. Your 
questions and our responses are noted below. 

I. By the fact that the utility is paidfor their equipment, does the ownership and «Cradle 
to Grave" [iability transfer from the utility company to the disposal facility at the time 
ofshipment? At any point in time? 

It is not the exchange of currency or other co\Upensation that determines who is liable and 
who is not, but who first makes the decision that the material in question needs to be or· 
should be disposed of Section 76].3 defines a generator of PCB waste as one "whose 
act first causes PCBs or PCB Items to become subject to the disposal requirements of• 
Subpart D of this part". Therefore the utility is the generator and is still liable for th.e 
material until final disposal. 

2. At the time ofshipment: Can oil filled contaminated electrical equipment be shipped 
on a "Bill ofLading" or is a "Hazardous Waste Manifest" required? Can drained 
contaminated electrical equipment be shipped on a "Bill ofLading" or is a 
"Hazardous Waste Manifest" required?. If a "Hazardous Waste Manifest" is required, 
is it a violation for the disposal facility to receive the equipment on a bill of lading? Is 
it a violation for the utility company to ship on a Bill ofLading? 

Under the current regulations at Subpart K of 40 CFR 76 l•, both of these waste streams 
must be shipped on a manifest since their PCB concentration exceeds 50 ppm. The 
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disposal facility may receive improperly manifested waste ( on a bill oflading instead of a . 
manifest) but must comply with the procedures outlined in §761.211 (Unmanifested waste 
reports). If they do not comply within _the specified time period, the facility will be in· 
violation. The generator is in violation for improperly manifesting waste under 40 CFR 
761, Subpart K 

3. Does the disposal firm become the generator and/or "owner" ofthe waste oil wh.en 
•removing the oil from the units? Or, if the removed generated waste is still own.ed by 

the original contractor, does this qualify the disposal facility as a commercial storer? 

Since the original contractor first caused the waste to be come subject to the disposal 
requirements of 40 CFR Subpart D, they are the generator of the waste and will retain that 
status even after the disposal facility removes the fluid from the electrical units. The 
disposal facility is a commercial storer because it has received waste from a source other 
than a related company or itself(per §761.3) regardless of whether or not the fluid has 
been removed. 

4. Does the fact that the disposal firm pays the utility for the equipment remove them . 
from the status ofbeing a commercial storer? ( 
Section 761.3 defines a commercial storer of PCB waste as one "who engages in storage· 
activities involving PCB waste generated by others or that was removed while servicing 
the equipment owned by others.and brokered for disposal." Unless the disposal facility Is 
a "related company" as described in the definition of"commercial storer of PCB waste" or 
is storing only their own waste, then they are a commercial storer of PCB waste regardless 
of whether currency or compensation was exchanged. · 

5. Does simply the receipt ofoilfilled contaminated equipment or drained contaminated 
equipment make a disposal facility a "Commercial Storer"? 

Yes, as long as the materials received was from a source other than the storage facility 
itself or a "related company" as described in the definition of"commercial storer of PCB 
waste" (§761.3). 

6. If a shipment ofoil filled contaminated units is received at a disposal facility 
containing more that 500 gallons offluid prior to removal from the units, is an EPA·· /

Iapproval required?, or does tly;J00 gallons limit pertaid to oil removed from the 
electrical equipment? · · -



A storage approval is not needed if storage of PCB waste generated by others at no time 
exceeds 500 gallons ofliquid and/or non-liquid material contaminated with PCBs at 
regulated levels. In this case, if the oil filled units contain greater than 500 gallons of 
regulated fluid, then an EPA approval is needed. The 500 gallon limit applies to all liquid 
and/or non-liquid materials regardless of whether it is in electrical equipment or in any 
other type of container(s). 

7. Ifa facility is considered a "commercial storer" ofPCB, either storing less than or 
greater than 500 gallons offluid, can the facility be located on a piece of land as 
dictated by the National Flood Insurance Program (FEMA) that is below the JOO year 
flood plan, and is classified as special Flood Hazard Areas inundated by JOO year · 
floods? 

Section 761.65(b)(l)(v) clearly states that a commercial storage facility may not be 
located in at a site below a 100 year flood water.level. 

8. CFR 761. 72 and 761. 79, newly adopted regulations have changed the requirements for 
disposal ofcontaminated electrical equipment. Transformers whether padmount, 
polemount, substation or power include an electrical winding (coil) composed of 
insulating Kraft paper with a conductor ofaluminum or topper, an enclosure, silicon 
steel forming the core of the transformer, structural frame steel, porcelain bushings, 
switches, etc. Do the new regulations pertain to just the electrical coil or are all 
components required to undergo the same form oftreatment and standards? 

Section 761.79 provides for the decontamination of non-porous materials only. Section 
761.79(b)(3)(i)(A) provides a decontamination standard for unrestricted use and. 
§761.79(b)(3)(ii)(A) provides a decontamination standard for disposal by a smelter 
operating in accordance with §761. 72. Any porous materials such as paper and porcelain 
cannot be decontaminated and must be disposed of. 

9. If the disposal firm after receiving equipment designated for disposal decides it is more 
advantageous economically to export the equipment, is there any. violation for 
exporting oil filled contaminated electrical equipment or drained contaminated 
electrical equipment designated by the original owner for disposal? Ifso, is the utility 
company, the disposal.firm, or both in violation? 

Section 761. 97 states that no PCBs or PCB Items may be exported without an exemption 
under TSCA Section 6(e)(3) unless they are< 50 ppm (or <10 ug/cm2 ifno free flowing 
liquids are present), therefore it is a violation to export this material. The party that makes 
the decision to export the prohibited materials will be in viplation: 



ohn W. Melone, Director 

We hope this letter has cleared up any uncertainty you may have had concerning the PCB 
. Disposal Amendments. Ifyou have any further questions, please call Laura Casey at (202) 260-

1346. 

National Program Chemical Division 
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ENVIRONMENTAL PROTECTION SERVICES 

October 26, 1998 

US Environmental Protection Agency 
401 M. St. Southwest 
Washington, DC 20460 

Attn: Tony Baney 
Ref: 40 CFR 76 and the new "Mega Rule" 

Dear Mr. Baney: 

Consider the following scenario which is utilized by the vast majority of utility companies when 
disposing ofPCB contaminated electrical equipment and NON-PCB electrical equipment, could 
you please provide responses to various questions relating to this scenario. 

A utility company awards an annual contract to a disposal facility, which requires the disposal 
company to pay the utility a credit based on the KV A rating of the equipment tied to the price per 
pound of copper indexed to the American Metal Market. The utility contract includes a clause 
that states that all equipment must be disposed of in accordance to applicable state and federal 
regulations. The utility also has a clause requiiing that they receive a "Certificate ofDisposal" for 
all electrical equipment shipped to the disposal facility. In some cases the contracts include a 
clause stating at the time ofpickup, the disposal firm acquires ownership of the equipment and 
then holds harmless the utility of any wrong doing or consequential liabilities that may come as a 
result of improper disposal by the disposal firm. The equipm~nt shipped to the disposal facility 
company falls into the following categories: 

A. Drained Equipment with known PCB levels. 
B. Drained Equipment with unknown PCB levels. 
C. Oil filled Equipment with known PCB levels. 
D. Oil filled equipment with unknown PCB levels. 

With the assumption that oil filled or non-oil filled equipment containing less than 50 PPM PCB's 
is non-regulated for disposal, the following questions pertain for the most part to equipment in the 
range of 50 to 499 PPM PCB' s. 

Question 1. By the fact that the utility is paid for their equipment, does the ownership and 
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"Cradle to Grave" liability transfer from the utility company to the disposal facility at the time of 
shipment? At any point in time? 

Question 2. At the time of shipment: Can oil filled contaminated electrical equipment be shipped 
on a "Bill ofLading" or is a "Hazardous Waste Manifest" required? Can drained contaminated 
electrical equipment be shipped on a "Bill ofLading" or is a "Hazardous Waste Manifest" 
required? If a "Hazardous Waste Manifest" is required, is it a violation for the disposal facility to 
receive the equipment on a bill oflading? Is it a violation for the utility company to ship on a Bill 
of Lading? 

On Page 35437 Vol. 63, No. 124 dated June 29, 1998 of the Federal Register, the definition of 
"Commercial Storer ofPCB Waste" has been modified from the previous definition. At some 
time after receipt at the disposal facility, oil is removed from both oil filled and drained units 
(residua!. oiJ) anrl pumped into a tank'fcr ultimate disposal. This oil being greater than 50 PPM 
PCB' s is a regulated waste. Based on this new definition, please respond to the following 
questions: 

Question 3: Does the disposal firm become the generator and/or "owner" of the waste oil when 
removing the oil from the units? Or, if the removed generated waste is still owned by the original 
contractor, does this qualify the disposal facility as a commercial storer? 

Question 4: Does the fact that the disposal firm pays the utility for the equipment remove them 
from the status of being a commercial storer? 

Question 5: Does. simply the receipt of oil filled contaminated equipment or drained contaminated 
equipment make a disposal facility a "Commercial Storer"? 

Question 6: If a shipment of oil filled contaminated units is received at a disposal facility 
containing more than 500 gallons of fluid prior to removal from the units, is an EPA approval 
required?, or does the 500 gallons limit pertain to oil removed from the electrical equipment? 

Question 7: If a facility is considered a "commercial storer" ofPCB, either storing less than or 
greater than 500 gallon~: of fluid, c1rt the fa'd!ity be located 011 a piece of land as dictated by the 
National Flood Insurance Program (FEMA) that is below the 100 year flood plan, and is classified 
as special Flood Hazard Areas inundated by I 00 year floods? 

Question 8: CFR 761.72 and 761.79, newly adopted regulations have changed the requirements 
for disposal of contaminated electrical equipment. Transformers whether padmount, polemount, 
substation or power include an electrical winding ( coil) composed of insulating Kraft paper with a 
conductor of aluminum or copper, an enclosure, silicon steel forming the core of the transformer, 
structural frame steel, porcelain bushings, switches, etc. Do the new regulations pertain to just 
the electrical coil or are all components required to undergo the same form of treatment and 
standards? 



Question 9: Ifthe disposal firm after receiving equipment designated for disposal decides it is 
more advantageous economically to export the equipment, is there any violation for exporting oil 
filled contaminated electrical equipment or drained contaminated electrical equipment designated 
by the original owner for disposal? If so, is the utility company, the disposal firm or both in 
violation? 

Thanking you in advance for your prompt response. 

Sincerely yours, 

,~~~u.~.ct J. ~Q~,cd~A,~u'-1 ~c 
\'--j_-~_J'-_,.l_. r, . 1Y..J.JLct
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Keith R. Reed 
President & CEO 




