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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, O,C. 20460 

JUL 2 8 1999 

OFFICE OF 
PREVENTION, PESTICIDES AND 

TOXIC SUBSTANCES 

Ms. Tracy Mattson 
Director Of Environmental Compliance 
Institute of Scrap Recycling Industries, Inc. 
1325 G Street NW 
Suite 1000 
Washington, DC 20005-3104 

Dear Ms, Mattson: 

This letter is in response to your inquiry of May 13, 1999 to Or, John Smith concerning 
the decontamination of shredder residue and its future beneficial reuse, We have also received an 
inquiry on this subject from Argonne National Laboratory, Argonne National Laboratory has 
developed a process for recovering plastics and foam products from shredder residue to produce 
new products for use in the automobile industry. We are sending a copy of this letter to Argonne 
National Laboratory, since they have an interest in the response as well, Our response to your 
questions follows. 

Question I: Are there any decontamination standards for PCB bulk product waste, in 
particular, shredder resid\le? I understand from the rule that §761.79 is not applicable. Ifa 
facility wanted to utilize shredder residue in a beneficial application (i.e., remove the plastics to 
use as a feedstock in making a new product), are there any options for decontamination in the 
PCB Disposal Amendments, or must the facility apply for a TSCA exemption under 6(e)(3)(B)? 
Since the application is for a new product and not necessarily disposal, it doesn't appear that a 
risk-based approval under §761.62(c) would be applicable. Is this correct? 

Response I: Section 761. 79 does not specifically provide decontamination standards for 
shredder residue. A large portion of shredder residue is composed of porous materials (e.g., 
plastics, rubbers, foam products) which cannot be decontaminated unless an alternative 
decontamination approval in accordance with §761.79(h) is granted. In addition, most of the 
PCB containing materials in shredder residue have been manufactured with PCBs, so it would be 
very difficult to decontaminate them without destroying the integrity of the material. 

There is no provision in TSCA which encourages the recycling of PCBs (i.e., pursuing 
ways to make PCB waste into commercially useful products). In order to authorize the use of 
PCB containing materials in shredder residue, EPA would have to propose the use through 
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rulemaking and make a finding that the processing, use and distribution in commerce posed no 
unreasonable risk of injury to health and the environment. At this point in time, it is unlikely that 
EPA will propose such a rule that would allow PCBs that are destined for disposal to be 
reintroduced into commerce. However, the Agency is willing to conduct a review of the scenario 
that you propose, if you are willing to develop and provide data that can be used to better inform 
the Agency about the recycling process. This data should, at the minimum, include information 
regarding the PCB concentrations in the incoming waste stream and the recycled product. A risk­
based approval under §761.62(c) would not be applicable since the application is for a new 
product and doesn't involve disposal. 

Question 2: This issue has come up in regard to a company's concern about reusing 
shredder residue in future beneficial applications. From our conversations with the Agency, we 
have inferred that even ifa facility tests the automobile shredder residue (ASR) for PCBs and the 
results show PCBs <50ppm, the facility would still need to prove that no sources of PCBs were 
introduced (i.e., anti-dilution) in the process. As a result of this unofficial interpretation, many 
shredders are concerned that they are precluded from pursuing research, development and 
introduction ofbeneficial applications for shredder residue without an exemption ••• even when 
their ASR tests below 50 ppm. 

Response 2: The anti-dilution provision at §761.l(b)(5) applies to PCB bulk product 
waste. The process of shredding automobiles and white goods tends to dilute the total PCB 
concentration since you are simultaneously shredding non-PCB products with PCB bulk product 
waste. So, just because a facility tests their shredder residue and obtains results that are <50 ppm 
PCBs does not mean that the original source of the shredder material was <50 ppm PCBs. 
Furthermore, this type of result does not necessarily indicate that the shredder residue is 
"unregulated" for use. The PCB regulations at §76 l.20(a) prohibit the use ofPCBs at any 
concentration unless authorized by rule. 

Aside from all of these issues, in order for the· Agency to have a better understanding of 
the situation, ISRI would need to provide us with data. At our meeting with Argonne National 
Laboratory we requested that they provide us with data on the source of the incoming waste 
stream; PCB data on the incoming waste stream, the shredder residue and the recycled products; 
and information regarding the sampling plan and analytical methods used to analyze the waste 
stream, the shredder residue and the recycled products. Once the Agency has data to review, we 
will be able to provide more guidance on these situations. 

Ifyou have any further questions on this matter or our request for data, please contact 
Laura Casey at (202) 260-1346 or Sara McGurk at (202) 260-1107. 

ohn W. Melone, Director 
National Program Chemicals Division 



cc: Edward Daniels, Argonne National Laboratory 
Bassam Jody, Argonne National Laboratory 
Beverly Whitehead, DOE 
Simon Friedrich, DOE 




