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Dear Ms. Wiener: 

Steve Owens, Assistant Administrator for the Office of Chemical Safety and Pollution 
Prevention, has asked me to respond to your letter dated February 24, 2011. In this letter you ask 
for written confirmation that: 

"... . separating plastics from automobile shredder aggregate for use and distribution in 
commerce, using processes that reduce any polychlorinated biphenyls (PCBs) that may 
be present to a level at or below which there is no unreasonable risk, is authorized under 
EPA's TSCA regulations." 

EPA disagrees with your statement. EPA believes that the intent of Congress expressed 
in the Toxic Substances Control Act (TSCA) does not include allowing PCBs that were in use at 
the time the statute was enacted to be processed and reprocessed into new products. Such 

activity would actually prolong the presence ofPCBs in commerce and the possibility that they 
would eventually enter the environment. Therefore, I cannot confirm your statement for the 

following reasons: 

1. PCB waste wl,icli is regulated for disposal is 1101 autltorizedfor use. The PCBs that are 
found in automobile shredder waste derived from PCB products that are part of the shredder 

feedstock. These PCBs are no longer in use, and therefore already PCB waste, before the 
automobiles are shredded. The shredding of regulated PCB-containing products does not change 
the regulated status ofthe PCB waste. The shredded PCB waste could either be (a) PCB 
remediation waste, if the PCBs were there as the result of contamination from improperly 
disposed regulated sources of PCBs (particularly, but not limited to, PCB capacitors) or (b) PCB 

bulk product waste, ifthe PCBs were manufactured into the original products or automobile 
components, which were then shredded. To date, no one has provided EPA with accurate, 
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reliable, and reproducible scientific data characterizing any or all automobile shredder waste to 
demonstrate that it does not contain PCBs which are regulated for disposal. 

2. The s!,reddi11g process di/11tes a11y reg11/ated PCB-co11tailli11g waste wit!, waste which does 
11ot co11tai11 PCBs, which are regulatedfor disposal. Section 40 CFR 761.l(b)(S) states that 

"No person may avoid any provision specifying a PCB concentration by diluting the PCBs, 

unless otherwise specifically provided." Since PCB-containing waste is not segregated from 

other shredder feedstock materials, any PCBs that do appear in shredder waste are necessarily 
diluted with non-PCB materials. So, shredders cannot avoid the PCB disposal regulations that 

applied to the PCB-containing materials in the feedstock by processing blended shredder waste 
into a new or recycled product to be distributed in commerce. 

3. The reg11/atio11s co11cemi11g excluded ma111,jacturi11g processes, exclllded PCB products, 
a11d recycling PCB-co11tai11i11g wastes are 11ot applicable to the sce11ario described i11 your 
letter. In your letter, you suggested that certain provisions in 40 CFR Part 761 would already 

authorize the process and products you propose. However, EPA finds these provisions 

inapposite. The definitions in 40 CFR 761.3 for excluded PCB manufacturing process and 

excluded PCB products are for activities that are different from your letter's proposal. The term 

"PCB excluded manufacturing process" only applies where PCBs are inadvertently generated in 

small quantities during the manufacture of a product, as described in the rule. In addition, 

although there is a definition of"Recycled PCBs" in the regulations, it applies to only a limited 

set of PCB-containing materials: "Recycled PCBs means those PCBs which appear in the 
processing of paper products or asphalt roofing materials from PCB-contaminated raw 

materials." This rule simply does not apply to automobile shredder waste. 

4. No11-destructive reduction ofPCBs i11 waste, which is regulated for PCB disposal, may be 
accomp/isl,ed by physical separation ofPCB-containing waste from waste w!,ic/i does 11ot 
co11tai11 PCBs in accordance with the deco11ta111i11atio11 reg11/atio11s at 40 CFR 761. 79. 
Physical separation of the different materials (i.e. materials that contain PCBs at 50 ppm or 

greater and materials that do not) that make up shredder waste might present an option that 

would meet the regulatory requirements for decontamination of some of the regulated waste. 

There are two provisions in the regulations that might apply: (a) 40 CFR 761.79 (a) and (b) 40 
CFR 761.79(h). 

(a) 40 CRF 761. 79(a) does not specify performance or measurement based standards, so 

that any non-liquid waste components which contain PCBs above the practical limit of 

quantitation must be separated from any waste components containing less than the 

practical limit of quantitation of2 parts per million (ppm) PCBs. The waste components 

which contain PCBs above the practical limit of quantitation of2 ppm PCBs must be 

disposed in accordance with 40 CFR 761.61 or 40 CFR 761.62, as applicable. Any waste 

components containing less than the practical limit of quantitation of2 ppm are 
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authorized for use and distribution in commerce in accordance with 40 CFR 761 .20(c)(5) 
and 40 CFR 761.30 (u). 

(b) 40 CFR 761 .79(h) also does not specify performance or measurement based 
standards. This option requires a written approval from EPA. Depending on the process, 
the approval authority could either be the Office ofResource Conservation and Recovery 
(ORCR) or one of the EPA Regions. However, the decontamination process cannot 
include blending of regulated and non-regulated waste. Contaminated waste must be 
removed from uncontaminated waste. The standard for the degree of removal of PCB 
contaminated waste from the decontaminated waste can be based on a finding of no 
unreasonable risk of injury to health and the environment. To make this finding EPA 

would have to evaluate not only the potential risks from the decontamination process, but 
also the potential risks from the disposal of the contaminated waste, the processing of the 
decontaminated material, and use of the decontaminated material. The decontamination 
approval authority would be required to coordinate the evaluation of the risks from the 
processing of the decontaminated material, and use of the decontaminated material with 
the Office of Pollution Prevention and Toxics. 

Also note that under either provision, the remaining PCB-containing materials must be disposed 
of pursuant to 40 CFR 761, Subpart D, 

If you have any questions concerning this response, please contact Dr. John Smith of my 
staff at 202-566-0517. 

Sincerely, 

~~~""-'----~. 
Maria J. Doa 
Director 
National Program Chemicals Division 
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