$ “\-‘ED 814 e,

S, UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

J

~enCt

N

W 03'4‘5/3

O

< &
4, A
“a PRO“‘O

SEP 2 1998 OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES
AND TOXIC SUBSTANCES

Toni K. Allen, Esqg.

Piper & Marbury, L.L.P.

1200 Nineteenth Street, N.W.
Washington, DC 20036-2430

Re: Central and South West Services, Inc., v. EPA

No. 98-60495 (5th Cir.)
Dear Ms. Allen:

This is in response to your letters of August 12, 1998, and
August 20, 1998, requesting a stay of four provisions of the PCB
Disposal Amendments published June 29, 1998 (63 Fed. Reg. 35384).
These amendments will take effect on August 28, 1998. Your
August 12 letter refers to an agency’s authority under section
705 of the Administrative Procedure Act to postpone the effective
date of an administrative action.

Storage for reuse

First, you have asked that EPA stay the recordkeeping
requirement at 40 CFR 761.35(a) for PCB articles stored for reuse
outside an approved storage area. Your August 12, 1998, letter
states that complete compilation of inventory records on all PCB
Articles stored for reuse by August 28, 1998, would be an
“overwhelming, if not impossible task”, and asks that EPA stay
the effective date of this provision for the electric utility
industry.

Rather than agree to stay this provision, EPA offers the
following clarification. Records maintained under §761.35(a) may
be treated in the same manner as is the annual document log
maintained under §761.180, i.e., the records would have to be
available for EPA inspection by July 1 for the previous calendar
year. Thus, facilities storing PCB Articles for reuse that are
subject to the recordkeeping requirements in §761.35(a) (2)
(whether or not these facilities are also requifed to compile an
annual document log under §761.180) would have approximately 10
months to compile the necessary records.
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In addition, in follow-up discussions on this issue, you
asked EPA to clarify whether inventory records must be kept for
PCB Articles stored in a facility listed in §761.35(c), i.e., a
storage unit in compliance with 40 CFR 761.65(b), a unit
permitted under section 3004 of RCRA to manage hazardous wastes
in containers, or a unit permitted by a State authorized under
section 3006 of RCRA to manage hazardous waste. EPA hereby
clarifies that the recordkeeping requirements do not apply to PCB
Articles stored for reuse in a facility listed in §761.35(c).

Assumption rule for small transformers

The second regulatory provision you have asked EPA to stay
is the requirement at §761.2(a) (3) that a transformer
manufactured prior to July 2, 1979, that contains 1.3 kg (three
pounds) or more of fluid other than mineral oil, and whose PCB
concentration is not established, must be assumed to be a PCB
Transformer (i.e., 2500 ppm). Your August 12 letter states that
compliance with this provision will be problematic as to current,
ignition, instrument and similar transformers that are contained
in energized substations, cabinets and vaults and consequently
are difficult to access to determine date of manufacture or type
and amount of fluid they contain. Without this information,
these transformers would have to be assumed to be PCB
Transformers.

As you know, the rulemaking process for this provision began
with an Advanced Notice of Proposed Rulemaking (ANPR) published
June 10, 1991 (56 Fed. Reg. 26738). The ANPR stated EPA’s
intention to codify its interpretation of the definition of “PCB
Transformer”, as set out in the 1979 PCB Ban Rule (44 Fed. Reg.
31517), to specify that transformers that do not have a
nameplate, have not been tested to determine PCB concentration,
and for which no information on PCB concentration is otherwise
available, must be assumed to be PCB Transformers. 56 Fed. Reg.
at 26741. The ANPR also restated EPA’s interpretation of the
definition of “PCB-Contaminated Electrical Equipment”, explaining
that oil-filled equipment may- be assumed to be PCB contaminated
(i.e., 250 and <500 ppm) only if it contains mineral oil as a
dielectric fluid. Thus, the regulated community has had notice
for several years that all transformers not containing mineral
0il and of unknown PCB concentration must be assumed to contain
PCBs at 2500 ppm. )

After carefully considering the many comments to the
proposed rule published on December 6, 1994 (59 Fed. Reg. 62788),
EPA established several categories of exclusions from the
assumption rule for PCB Transformers. Under §761.2, a



transformer manufactured on or after July 1, 1979, a transformer
that contains less than three pounds of fluid, a mineral oil-
filled transformer, or a transformer whose concentration is
established are not subject to the assumption that their PCB
concentration is 2500 ppm. Thus, §761.2 is in many ways
deregulatory. A stay of this provision would leave in effect the
long-standing requirement that all transformers not containing
mineral oil and of unknown PCB concentration must be assumed to
contain PCBs at 2500 ppm. Therefore, staying this provision
would not provide your industry with the relief you have
requested.

Nonetheless, to assist you in complying with the regulatory
requirements that apply to transformers containing PCBs, EPA
offers the following clarification. For any period during which
it is not possible to physically inspect or test a small
transformer (as described at 63 FR 35388) without compromising
the integrity of the equipment or where such inspection or
testing would pose a safety hazard to personnel without an
electrical shutdown of the transformer, the owner or operator of
the equipment may rely upon the exercise of best engineering
judgment to evaluate the regulatory status of the equipment under
the criteria set out in §761.2(a) (3) (e.g., whether the equipment
is dry, non-liquid, contains less than 3 pounds of fluid, or
contains mineral oil). “Best engineering judgment” means, in
this context, that for a particular system or location, a
qualified person, such as an engineer or field representative,
who is familiar with the operation of the system and its
equipment, can assess the regulatory status of the equipment
under the criteria set out in §761.2(a) (3) based on information
such as the following: knowledge of characteristics of similar
equipment at that location or similar equipment within the
company’s operating system; testing of similar equipment at the
time of disposal; or knowledge of past equipment purchases. The
owner or operator must be able to document the basis on which
these conclusions were made for so long as tne equipment remains
in use. Such documentation must be available for EPA inspection
by July 1 of the subsequent calendar year. Once such a
conclusion has been documented, no further documentation is
necessary in later years unless new information becomes available
which affects the validity of the conclusion. For example, if a
qualified person knows that the company has disposed of similar
transformers from a particular system or location with
identifiable common characteristics, such as size, electrical
rating, or name plate information, the qualified person may
conclude that another transformer still in use that shares these
characteristics will have the same PCB status. Please note that
this clarification only applies so long as the equipment in



guestion cannot be physically inspected for one of the reasons
listed above. If at any time after such a conclusion is made it
becomes possible to physically inspect the equipment to determine
its status, the company must do so and modify any previous
conclusions as necessary. Similarly, if at any time new
information becomes available which would affect the conclusions
of a qualified person with respect to any particular equipment,
the owner or operator must revise any previous conclusions as
necessary.

Use of contaminated porous surfaces

The third issue raised in your August 12 letter involves the
conditions at §761.30(p) for continued use of porous surfaces
contaminated by spills of liquid PCBs at concentrations >10
ug/100 cm?. Your letter requests a stay of this provision,
stating that “because of the potentially large number of porous
surfaces potentially contaminated from past spills”, it will be
impossible for the electric utility industry to comply fully with
the use conditions by August 28, 1998.

First, let me point out that spills of regulated PCBs are a
form of disposal and are subject to the disposal requirements of
40 CFR Part 761. This is clearly stated in the existing PCB
regulations at §761.60(d), and is carried forward into the
Disposal Amendments at §761.50(a) (4). Uncleaned spills
constitute improper disposal and are subject to enforcement
action. The new use authorization at §761.30(p) does not change
this in any way. However, because porous surfaces contaminated
by spills were required to be disposed of under the regulations,
in response to comments EPA added §761.30(p) to allow those
surfaces to continue to be used, rather than disposed of, without
presenting an unreasonable risk of injury to health or the
environment. Therefore, granting a stay of the requirements of
§761.30(p), would not relieve the regulated community of the
requirement to clean PCB spills, as yon seem to believe.: Rather,
it would deprive them of an option for avoiding disposal of
materials that can safely be used as long as certain precautions
are taken. )

In follow-up discussions on this issue, you asked EPA to
clarify whether porous surfaces that were decontaminated prior to
August 28, 1998, are subject to the use conditions at §761.30(p) .
Porous surfaces that have been decontaminated in accordance with
§761.30(u) are authorized for continued use, rather than required
to be disposed of. Under §761.30(u), materials that were
contaminated with PCBs, including porous surfaces contaminated by
spills, are authorized for use without further conditions if the
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materials were decontaminated in accordance with methods
specified at §761.30(u) (1) (1) (A) through (C), or if the materials
now meet an applicable decontamination standard in §761.79(b), or
were decontaminated in accordance with an approval issued under
§761.79(h). Therefore, porous surfaces meeting the conditions of
§761.30(u) are authorized for use and there is no need to meet
the additional use conditions of §761.30(p). Porous surfaces
contaminated by spills of liquid PCBs at concentrations >10
ug/100 cm? that have not been decontaminated, or that have been
decontaminated using a method not specified at

§761.30(u) (1) (i) (A) through (C), must either meet the use
conditions of §761.30(p) or be disposed of by August 28, 1998.

Industrial furnaces

Finally, your August 20 letter asks EPA to stay the
technical operating requirements for scrap metal recovery ovens
at §761.72(a). Your letter states that a stay is needed because
some companies need more time to come into compliance with the
new requirements, while others will not be able to meet these
requirements and will need time to seek variances. You assert
that without a stay, “a major disposal option that has been
historically used for drained carcasses from PCB contaminated
electrical equipment will not be available” after August 28,
1998.

Based on the information presented in your letter, I am not
convinced that a stay of §761.72(a) is necessary to ensure that
adequate disposal options are available for PCB-Contaminated
Electrical Equipment. First, this section of the Disposal
Amendments was added based on comments from the disposal industry
indicating that facilities meeting these operating requirements
were already in operation and were available to dispose of this
equipment. The disposal industry did not at that time request
EPA to establish a schedule that would enable them to comply with
the operating parameters. Moreover, while a scrap metal recovery
oven is one of the disposal options for this equipment under
§761.60(b) (4), other options include certain municipal solid
waste landfills and TSCA-approved landfills, incinerators, or an
alternate disposal technique. Even in the unlikely event that
none of these options is readily available on August 28,
§761.60 (b) (4) (iii) provides that storage for disposal of PCB-
Contaminated Electrical Equipment containing no free-flowing
liquid is not regulated under 40 CFR Part 761. Thus, once the
liquids are removed, this equipment can be stored until disposal
options become available.



- I hope this information is helpful to you in complying with
the PCB regulations.

Sincerely,

/2

5aLynn R. Goldman,’” M.D.
Assistant Administrator



