UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

SFp 2N
P 20 1985

M¥r . Thomas W. Brunner
Piper & Marbury

888 Sixteenth Street, N.W.
Vashington, D.C. 20096

NDear Mr. Brunner:

I am responding on hehalf of the Agency to the
correspondence and information which vou recently submitted
tegarding the applicability of the “food and feed” reaquirements
of the Fnvironmental Protection Agency's (FEPA's) polychlorinated
biphenyls (PCBs) requlations to the manufacturers of teabags and
other food-contact filter papers.

In your correspondence on behalf of the American Paper
Institute (API), you vigorously state the API's contention that
the entire sector of the paper industry engaged in the
manufacture of these "food-contact™ papers is entitled to a
categorical exemption from the "food and feed" provisions set
forth at 40 CFR §761.30(a)(1l)(i). Your letter asserts that such
a categorical exemption is in order because the Agencv explicitly
excluded these manufacturers from the rule when it determined
that "food" did not include "indirect additives" as requlated by
the Food and Drug Administration (FDA).

The Agency agrees with the premise that on the whole, the
manufacturing of food-contact filter papers and teabag papers
does not pose a significant "exposure risk to food or feed." For
that reason, the Agency is confident that the areat majority of
the manufactut ers who might produce these paners will not be
subject to the rule's requirements.

Indeed, the circumstances of these filter paper
manufacturers are similar in many respects to those encountered
in connection with the manufacture of food packaqing materials,
and basic fairness dictates that they bhe treated similarly. So,
the Agency has determined that the manufacturers of these food
contact filter papers are not "food and feed" facilities unless
tea or other food products are actually present at the

manufacturing site. For example, if a facility were to convert
rolled paper to teabags, and then introduce tea to the paper Qf\
broduct, such a facility would be subject to the rule's AY
requirements. %“9
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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

Mr. Thomas W. Brunner
Piper & Marbury

888 Sixteenth Street, N.W.
Washington, D.C. 20006

Dear Mr. Brunner:

I am responding on behalf of the Agency to the
correspondence and information which you recently submitted
regarding the applicability of the "food and feed" requirements
of the Environmental Protection Agency's (EPA's) polychlorinated
biphenyls (PCBs) reqgulations to the manufacturers of teabags and
other food-contact filter papers.

In your correspondence on behalf of the American Paper
Insitute (API), you vigorously state the API's contention that
the entire sector of the paper industry engaged in the
manufacture of these "food-contact" papers is entitled to a
categorical exemption from the "food and feed" provisions set
forth at 40 CFR §761.30(a)(1)(i). Your letter asserts that such
a categorical exemption is in order because the Agency explicitly
excluded these manufacturers from the rule when it determined
that "food" did not include "indirect additives" as regulated by
the Food and Drug Administration (FDA).

The Agency agrees with the premise that on the whole, the
manufacturing of food-contact filter papers and teabag papers
does not pose a significant “"exposure risk to food or feed." For
that reason, the Agency is confident that the qreat majority of
the manufacturers who might produce these papers will not be
subject to the rule's requirements.

Indeed, the circumstances of these filter paper
manufacturers are similar in many respects to those encountered
in connection with the manufacture of food packaging materials,
and basic fairness dictates that they be treated similarly. So,
the Agency has determined that the manufacturers of these food
contact filter papers are not "food and feed" facilities unless
tea or other food products are actually present at the
manufacturing site. For example, if a facility were to convert
rolled paper to teabags, and then introduce tea to the paper
product, such a facility would be subject to the rule's
requirements.
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Please be advised, however, that this result follows from
the application of EPA's previously stated analysis of the
factors which should he considered in evaluating an exposure risk
to food or feed. 1In short, these facilitles are exempt because
EPA does not consider there tc be a "potential pathway® to food
or feed unless food or feed is located at the facility. See
Statement of General Policy, 48 FR 7172, February 18, 1983.

As for those facilities, if any, at which tea or other food
products &re located, these manufacturers must conduct an
individual evaluation of the circumstances of each PCR item's
location. 1If, after considering the PCB item's location and any
relevant factors, contact between PCBs and food is reascnably
possible, that facility would be subject to the rule. 48 PP
7172.

It is {mportant to note that in making this determination,
the Agency rejects the assertion that all facilities
manufactur ing food-contact filter paperse are exemrpt hecause such
food~contact articles are regulated as "indirect additives" hy
the FDA., This assertion is not valid.

Our research on this point discloses that the FMA would not
consider these products to be "indirect additives."

It is true that substances regulated by the FDA as "indirect
additives” (21 CFR part 174 et sec.) are generally described with
reference to various articles which are in contact with food.
Significantly, however, the FDA treats only the substance which
actually migrates into food as the ®"indirect additive;® the
packaging material, adhesive, etc., from which the substance
migrates is merely considered to be the "food-~contact article®
asscciated with the migratory substance. So, a category of paner
contact articles--such as teabaqgs or coffee filters~-would not bhe
requlated in any event as "indirect additives."”

Moreover, our reseatrch discloses that the concent of an
"{ndirect additive® involves more than the contamination of food
by the migration of a substance through a foond-contact article.
Rather, an "indirect additive” as regulated bv the FDA, is a
migratory substance which itself has some intended function or
effect in the contact article, although it is not intended to
accomplish any effect in food. This fundamental attribute of an
"indirect additive®” appears in the PNPA definition of "food
additives,® 2] CFPR §170.3(e), in the ceneral provigions defining
what are "good manufactur ing practices® with respect to "indirect
addjitives,” 21 CFR §174.5(a)(1l), and in statements hy the FDA.
For example, in the course of PDA rulemaking which imposed
"indirect"” additive controls on lead migrating from solder seals
in tin cans, the FDA made it clear that "indirect additive”
status attaches only to those migratery substances which satisfy
the requirement of functionality in the food contact article. 44
FR 51233 at 51239, 1In this regard, it is sionificant that where
PCBs in food packaging materials are concerned, the FNDA reculates



these PCBS as an "unavoidable poisonous or deleterious substance"

(21 CFR §109.30) rather than as an indirect additive under 21 CFP
part 176.

Clearly, any contamination by PCBs which would result from a
leaking PCB item in a filter paper manufacturing facility would
not arise from any intended function of the PCBs in the papert
article. 1Indeed, cases dealing with similar circumstances negate
the assertion that any such contaminant would be a "food
additive” at all. Instead, these cases characterize the
contaminant as an "accidental additive."” Burke Pest Control,
Inc. v Joseph Schlitz Brewery Co., 438 So.2d 95 (Fla. App 1983);
United States v Vita Food Products of Illinois, Inc, 356 F. Supp.

1213 (W.D. Il1, 1973), reversed on other arounds, 502 F 24 715
(7th Cir. 1974).

Therefore, the exempt status of filter paper manufacturers
arises from the "potential pathway" test stated in the rule, and
is conditioned upon the absence of food from the facility.
"Indirect additives" play no part in the determination.

Should you have any questions on this matter, please do not
hesitate to contact this office.

Sincerely,

], 8 / Signed

Suzanne Pudzinski, Chief
Chemical Renulation Branch
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