- UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

DEC 3 01988

Mr. John R. Davies
Manager

Special Projects

Oliver Machinery Company
1025 Clancy

Grand Rapids, MI 49503

Dear Mr. Davies:

This is in response to your letter of October 21, 1988
regarding the Environmental Protection Agency's (EPA's)
interpretation of the scope of the polychlorinated biphenyl (PCB)
large capacitor phase-out requirements. As you know, the PCB
regulations of 40 CFR 761.30(1) (1) (ii) prohibit the use of large
PCB capacitors after October 1, 1988 unless the large PCB
capacitors are located in a restrlcted access electrical
substation or in a contained and restricted-access indoor
installation. I acknowledge that the regulation itself and the
preamble to the August 25, 1982 Federal Register (when and where
the prohibition was orlglnally promulgated) are somewhat
ambiguous regarding the definition of a "contained and
restricted-access indoor installation."™ Accordingly, there may
have been varying interpretations within EPA regarding the scope
of this particular "exemption" from the October 1, 1988 phase-out
requlrement. Further research into the rulemaking record,
completed in September of this year, indicates that EPA intended
to phase-out only nonsubstation outdoor PCB capacitors.

Preamble language to the August 1982 rule suggests that the
term "restricted-access" could be viewed as pertaining to
restricting access to the capacitor location within the building
and not simply to the building itself. The preamble states that
a contained and restricted-access indoor installation "prevents
rain water from reaching the large PCB capacitors and has
controlled access to these PCB capacitors." This is the
interpretation the EPA had been providing prior to it's further
research into the rulemaking record and the interpretation
provided to you by the Michigan DNR. A recent poll of the EPA
regional offices indicated a majority of the regional offices
also shared this interpretation. However, the additional
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interpretation of the scope of the polychlorinated biphenyl (PCB)
large capacitor phase-out requirements. As you know, the PCB
regulations of 40 CFR 761.30(1) (1) (ii) prohibit the use of large
PCB capacitors after October 1, 1988 unless the large PCB
capacitors are located in a restricted-access electrical
substation or in a contained and restricted-access indoor
installation. I acknowledge that the regulation itself and the
preamble to the August 25, 1982 Federal Register (when and where
the prohibition was originally promulgated) are somewhat
ambiguous regarding the definition of a "contained and
restricted-access indoor installation." Accordingly, there may
have been varying interpretations within EPA regarding the scope
of this particular "exemption" from the October 1, 1988 phase-out
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restricting access to the capacitor location within the building
and not simply to the building itself. The preamble states that
a contained and restricted-access indoor installation "prevents
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controlled access to these PCB capacitors." This is the
interpretation the EPA had been providing prior to it's further
research into the rulemaking record and the interpretation
provided to you by the Michigan -DNR. A recent poll of the EPA
regional offices indicated a majority of the regional offices
also shared this interpretation. However, the additional



research into the historical (1982) rulemaking record indicated
that FPA intended to only phase-out those PCB capacitors located
in outdoor nonsubstation locations (primarily pole mounted
capacitors). The section of the preamble that addresses the
impact of the regulation (47 FR 37348, Avgust 25, 1982) explains
that the final rule reguires the removal of 1.087 million large
PCB capacitors. Although the preamble does not describe in
precise terms where these 1.087 million PCB capacitors are
jocated a review of the 1982 Regulatory Impact Analysis developed
for this rule estimates that there would be 1.087 million
nonsubstation outdoor PCB capacitors that would be subject to
removal if EPA required phase-out by October 1, 1988.
Accordingly, it appears that FPA intended to phase-out only those
large PCB capacitors located in nonsubstation locations.

Therefore, large PCB capacitors located in indoor locations
that restrict public access and have an adeguate roof, walls and
floor to contain and prevent any releases of PCBs into the
outside environment (i.e., no floor drains near enough to the
capacitors to cause releases in the event of a rupture in the
facility) would not be subject to the october 1, 1988 phase-out
requirements.

A copy of this interpretation has been sent to all FEPA
reaional offices and will be sent to all persons who inguire
about the large PCB capacitor phase-out reguirement. I hope this
clarifies this issue and regret any inconveniences that may have
been caused by this misunderstanding. If you have further
cguestions or comments you may call me or Tom Simons of my staff
at 202-382-3933.

Sincerely,

N A e

Denise M. Keehrer, Chief
Chemical Regulation Branch

cc: John Bohunsky
Michigan DNR
Waste Management Division
P.C. Box 30028
Lansing, MI 48909





