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Jeffery K. Van Horne
Environmental Engineer
ISK Biosciences Corp.
2239 Haden Road
Houston, TX 77015

Dear Mr. Van Horne:

This is in response to your letter of October 29, 1997 in which you request an
interpretation of the PCB regulations at 40 CFR part 761, in particular, your concerns focus on
the management of wastes and products derived from an “excluded manufacturing process” as
defined under 40 CFR 761.3. As background, your letter indicates that ISK operates two
processes that have been in existence since prior to 1984, each of which qualify as an excluded
manufacturing process, and for which you have submitted certification for the products pursuant
to 40 CFR 761.185. Your letter also states that in the future you may need to increase
production of one of the products and/or suspend production of one of the products. Your letter
raises six “Items” for discussion, each of which will be summarized and responded to
accordingly.

Item Number 1: Reporting Criteria at 40 CFR 761.187

You seek confirmation under this section that the intent of this reporting requirement is
to provide the EPA with a means of accounting for major releases of inadvertently generated
PCBs and not intended to limit production and/or the amount of inadvertently generated PCBs.
Therefore, if ISK increases production of its products and thus increases the amount of
inadvertently generated PCBs over the established pound limit for the Houston, Texas site, and
reports to EPA under 40 CFR 761.187, there will be no adverse consequences to ISK’s business
for making such a notification, that no public announcements will be made by EPA regarding
such a notification, and that EPA retains the information on file for data recordation and future
assessments of the PCB rules.

Response to Item Number 1:
The intent of the recordkeeping, certification, and reporting requirements under 40 CFR

761.185, 187, and 193 was to use this information to develop an enforcement strategy and
compliance monitoring program as well as to track the amount of inadvertently generated PCBs
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produced. ISK may continue to take advantage of the exclusions as an excluded manufacturer as
long as the basic requirements of 40 CFR 761. 1(b) are met, the definition of “excluded
manufacturing process” at 761.3 is adhered to, and the provisions of 761.185, 187, and 193 are
complied with as appropriate. Reporting data to EPA pursuant to the provisions of 40 CFR
761.187 should have no adverse consequences to ISK’s business. EPA does not announce the
receipt of the information, but the information is available for public review in the TSCA Public
Docket. :

Item Number 2: Definition of “Site” at 40 CFR 761,187

It is your understanding that the term “site” at 40 CFR 761.187 refers to a manufacturing
facility which may contain several production units such as ISK’s Houston, Texas facility. In
determining the pound baseline for which reporting to the EPA is triggered, the total PCB pound
baseline is calculated by taking the sum of the rated pound capacity as of October 1, 1984 of the
two manufacturing processes (each which produce a product subject to the excluded
manufacturing process exemption) and multiplying by 0.0025%. This calculated PCB pound
amount remains as the baseline for reporting for the site, regardless of future increases or
decreases in production. Further, it is your understanding that the PCB pound limit is site
specific, not product or process specific.

Response to Item Number 2:

You are correct in your understanding of the term “site” and how to calculate whether
you have exceeded the 1984 pound baseline for which reporting to EPA is triggered under 40
CFR 761.187. The PCB pound limit calculation is site specific and not process or product
specific. It is based on the “total quantity of PCBs in products from excluded manufacturing
processes leaving any manufacturing site in any calendar year, when such quantity exceeds
0.0025 percent of that site’s rated capacity for such manufacturing processes as of October 1,
1984". (40 CFR 76.187(a))

Item Number 3: Recalculation of Annual Pound Limit for the Site

It is your understanding that new products which contain inadvertently generated PCBs
can be manufactured at your Houston, Texas facility and that these new products would trigger a
recalculation of the pound limit for the site. It is your belief that the rated production capacity of
the new unit as of its construction date would be added to the rated pound capacity of the
existing units (as of October 1, 1984) and then multiplied by 0.0025% to yield a new PCB pound
limit for the manufacturing site under 40 CFR 761.187.

Response to Item Number 3:

You are incorrect in your understanding of the recalculation of your annual pound limit
for the site. As stated above, reporting under 40 CFR 761.187 is triggered when PCBs in
products leaving the site exceed 0.00Z5 percen: « the site’s rated capacity for such
manufacturing processes as of October 1. 1984 So whether ISK creates new product or



increases old product which contain PCBs from an excluded manufacturing process, reporting is
required under 40 CFR 761.187 when vou exceed by 0.0025 percent of your October 1, 1984
baseline rated capacity. Your October 1, 1984 rated capacity remains the constant by which you
will annually calculate your need to report under 40 CFR 761.187. This October 1, 1984 rated
capacity does not change based on any current changes in the site’s amount of product that is
manufactured and contains PCBs as a result of an excluded manufacturing process. ISK would
have to report annually if the total amount of rew. product that contains inadvertently generated
PCBs exceeds by 0.0025% your rated capaciiy as of October 1, 1984.

Items Number 4, 5, & 6: Waste Generated from an Excluded Manufacturing Process

You seek confirmation of your understanding that the term “waste” generated from an
excluded manufacturing process for purposes of 40 CFR 761 applies at the point of generation
of the waste as it exits the production unit for the last time. You further contend that consistent
with the recycling exemption under RCRA (40 CFR 261.2(e)(1)) for waste that is returned to the
original process from which it is generated, this type of legitimate recycling exemption applies
to PCB waste generated from an excluded manufacturing process production facility. Further, it
is your understanding that PCB waste which is reusable and is returned to the original process is
exempt from regulation under 40 CFR 761 unt:! it is removed from the process for purposes of
disposal.

In Item number 5 you seek confirmation that if process waste is tested at the point of
generation and found to contain less than 50 ppm- PCBs it is not subject to the disposal
requirements at 40 CFR 761.60. In addition, in Item Number 6, you seek to confirm that
residues of greater than 50 ppm PCB waste thac are contained within a process unit’s dike wall,
that are periodically washed down to a sump where they come in contact with other non-PCB
solids and liquids from the process unit area are not considered PCB if the sump solids are tested
and found to contain less than 50 ppm PCBs since the point of generation for the sump clean out
waste is at the sump, when the solids are physically removed.

Response to Item Numbers 4, 5, & 6:

In general, PCB waste > 50 ppm that 15 generated at any point in the chemical
manufacturing process may not be returned te the process. It must be disposed of in accordance
with the provisions of 40 CFR 761.60. There 1s no recycling exemption under the TSCA PCB
regulations for inadvertently generated PCB waste >50 ppm in an excluded manufacturing
process that mirrors RCRA’s exemption under 40 CFR 261.2(e)(1). Therefore, any waste
generated at any time in the excluded manufacturing process that is >50 ppm must be properly
disposed of; not reused in the process. (if {'n~lized as proposed, the PCB Disposal Amendments
would allow the reuse of this material if it was decontaminated to below 2 ppm PCBs.) Process
waste <50 ppm from an excluded marufacturing process is not subject to the disposal
requirements of 40 CFR 761.60.



Process wastes >50 ppm that are washed down tc a sump where they come in contact
with non-PCB solids and liquids render al! tke sump solids and liquids >50 ppm PCB and
subject to the disposal provisions of 40 CFR 761.50. 40 CFR 761.1(b) specifically states: “No
provision specifying a PCB concentration may be avoided as a result of any (emphasis added)
dilution, unless otherwise specifically provided.” It is this “anti dilution” provision under the
TSCA PCB regulations that makes all the sump solids and liquids, regardless of their original
concentration, that come in contact with PCBs >50 ppm subject to the PCB waste disposal
provisions of 40 CFR 761.60. The point at which you remove the waste from the sump is
irrelevant.

If you have any further questions or comments concerning these issues, you may contact

Tom Simons of my staff at 202-260-3991

Sincerely,

Tony Baney, Chief
Fibers and Organics Branch
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