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Abstract: 

The issue of burning residential dwellings for live fire training purposes is discussed. When a structure 
is intentionally burned for the purpose of fire training, the structure is being used for institutional 
purposes and is therefore considered an institutional building and is subject to the requirements of the 
asbestos NESHAP. The requirements for the inspection of the building and notification of the intent to 
demolish the building are discussed, and various cases in which the EPA has previously responded are 
cited. 
---------------

Letter: 

Honorable H. Martin Lancaster 
House of Representatives 
Washington, DC 20515 

Dear Mr. Lancaster: 

This is in response to your October 20, 1992 letter requesting that the Environmental Protection Agency 
(EPA) explain the legitimacy of restricting the burning of residential dwellings by firemen for training 
purposes without performing an inspection as required by 40 CFR Part 61, Subpart M, the Asbestos 
National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP). 

The Agency has responded previously to letters addressing the issue of burning residential dwellings 
for live fire training purposes. The response to Congressman Howard Coble (see Enclosure I) stated 
that when a structure is intentionally burned for the purpose of fire training, the structure is being used 
for institutional purposes and is therefore considered an institutional building and is subject to the 
requirements of the Asbestos NESHAP. 

This letter also explains the requirements for the inspection of the building and notification of the intent 
to demolish the building. 



Mr. John B. Rasnic's June 11, 1992 letter to Mr. Miller (see Enclosure II) clarified the requirements for 
training an inspector, the reporting procedure, and the procedures to be followed if asbestos were 
found, and conversely, if no asbestos were found. Mr. Rasnic's letter stated that "The Asbestos 
NESHAP does not specify any requirements for training the person who thoroughly inspects the 
affected facility. However, EPA recommends that the person who conducts the inspection of the facility 
attend and pass the 3-day Building Inspectors Course developed under the Asbestos Hazard 
Emergency Response Act (AHERA) program." 

My August 7, 1992 letter to Mr. Timothy L. Bradley of the North Carolina State Fire and Rescue 
Commission stated that "EPA has reviewed the institutional ruling and considers it to be reasonable and 
necessary" (see Enclosure Ill). I expressed concern about the great potential for significant fiber release 
if the building were demolished by burning. 

Legal support for EPA's position was established in a case filed in the United States District Court, 
Northern District of Ohio, Eastern Division. In that case, Judge Paul R. Malia ruled that, although the 
City of Lorain did not own the buildings that were burned, it did control or supervise them when it 
conducted fire training exercises and burned them down, and therefore was an operator as defined in 
the rule (see Enclosure IV). 

Mr. Miller's current letter states that "live training burns take place under stringently controlled 
conditions. Participants are closely monitored by experienced personnel who see that those involved in 
the evolution are protected by using all of the proper protective equipment. The whole purpose of the 
training burn is to focus attention on safety and proper use of equipment" We commend his concern for 
the safety of the participating firemen. To ensure protection of the firefighting personnel, they would 
need to wear respiratory protective equipment that prevents the inhalation of asbestos fibers. 

However, if asbestos is in any of the dwellings that are used for training purposes, there are no controls 
for preventing potential asbestos fiber release into the ambient air. Anyone in the surrounding 
community risks exposure to asbestos fibers released from the "controlled" burning. Our objective is to 
prevent .any unnecessary exposure to asbestos fibers since EPA does not know what is a safe level of 
exposure to asbestos. Inspections of buildings (and removal of asbestos when required) before burning 
can reduce if not eliminate this unnecessary risk. 

Training for asbestos inspections is not a requirement, but it is recommended. Since Mr. Miller states 
that live burns for training purposes quite often take place on a county-wide basis including all 
departments in the area, each department would not need a trained inspector. One firefighter in each 
county could be trained, or if they plan their training burns in advance, and since most departments 
only hold one or two training burns a year, someone from a central office could possibly handle 
inspections for the entire State. 

Finally, Mr. Miller states that if residential dwellings were demolished they would be exempt from the 
Asbestos NESHAP. This is not true in all cases. On page 48412 of the November 20, 1990 Federal 
Register, Revision to the Asbestos NESHAP, EPA clarifies what is meant by the definition of a facility. 
"The owner of a home that renovates his house or demolishes it to construct another house is not to be 
subject to the Asbestos NESHAP." Where a fire department burns a residential structure for training 
purposes, that structure is considered to be an institutional building under the definition of facility. In 
addition, the building is under control of a commercial or public entity and as stated in the preamble, 
"EPA does not consider residential structures that are demolished as part of a commercial or public 
project to be exempt from this rule." 

I appreciate the opportunity to be of service to you and trust this information will be helpful to you. 

Sincerely, 

John S. Seitz 



Director 
Office of Air Quality Planning 
and Standards 

Enclosures 

cc: Administrator 
Deputy Administrator 
Region IV 
CLA/Quinn 




