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June 28, 1991 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 34 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS 398-8333 (703) 308-8333. 

Attachment 

cc: C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF

PREVENTION, PESTICIDES

AND TOXIC SUBSTANCES


Dear 

This is in response to your letter of July 18, 1990, regarding 
questions on Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act, 
Good Laboratory Practice standards (GLPs). Your questions restated 
and answered below: 

l.a. Where a subcontractor with an independent quality 
assurance unit is performing work and generating a report for a 
sponsor, is a compliance statement required for the analytical 
report? 

Response: Under GLPs there is no requirement to have a 
compliance statement in each subunit of the overall study such as 
an analytical report. However, assurance of compliance may be 
needed by the sponsor or study director, so that they can 
truthfully sign the compliance statement. Arrangement for such 
assurances must be worked out between the subcontractor, the study 
director and the sponsor. 

l.b. Do the GLPs mandate that the quality assurance 
inspections conducted at the subcontractor's facility be reported 
to both the study director and the "management"? Should management 
include management at both the sponsor and subcontractor 
facilities? 

Response: The GLPs require at 40 CFR 160.35(b)(4) that status 
reports be periodically submitted to both the study director and 
management. "Management" refers to testing facility management, 
i.e., the person whose responsibilities are stated under 40 CFR 
160.31. It is not necessary under GLPs for the QAU to submit 
multiple management reports, i. e., to both the sponsor and 
subcontractor management, as long as reports are submitted to the 
correct person to discharge the duties specified at 40 CFR 160.31. 

2. The preamble of the GLPs regulations states at 160.35(b)(3) 
that each study, no matter how short, must be inspected at least 
once while in progress. To what extent would the following fulfill 
this requirement: a) a protocol audit; b) a raw data audit; or c) 
a draft report review including confirmation the report reflects 
the raw data? 



Response: All of these types of audits may be useful. But 
please note that there must be enough coverage for a given facility 
during all audits and inspections so that all aspects of testing 
are covered. As stated at 40 CFR 160.35(a), the coverage must 
include facilities, equipment, protocols, personnel, methods, 
practices, records, and controls. It is not necessary to separately 
address all of these aspects for each study, as long as overall 
coverage, that is, the sum of all inspections, is balanced to 
include all aspects. Therefore, protocol audits, raw data audits, 
and draft report reviews must not be the sole focus of inspections. 

If you have any further questions please give Steve Howie of 
my staff a call at (202) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/ John J. Neylan III, Director 
Policy and Grants Division 
Office of Compliance Monitoring 

cc:	 David Dull, EPA 
GLP File 


