
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

August 10, 1992
MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 50 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, DC 20460


OFFICE OF 
PESTICIDES AND TOXIC 

SUBSTANCES 

Dear 
This is in reply to your letter of April 13, 1992. In that 

letter you requested clarification regarding the requirements of 
the Federal Insecticide, Fungicide, and Rodenticide Act (FIFRA) 
Good Laboratory Practice Standards (GLPS). 

You were specifically interested in the sample retention 
requirements for certain test substances used in studies performed 
under GLPS. The test substances in question are various fungal and 
bacterial cultures which, according to your letter, are relatively 
fragile. You asked whether it would be permissible to dispose of 
such samples after quality assurance verification as provided at 40 
CFR 160.195(c), or whether it would instead be necessary to first 
obtain notification from EPA as provided at 40 CFR 160.195(h). 

The provisions of 40 CFR 160.195(c) apply to those types of 
non-documentary materials which the EPA believes can be disposed of 
without significant harm to the integrity of the study. As stated 
in this subsection, certain materials (i.e., wet specimens, samples 
of test substances, etc., which are relatively fragile and differ 
markedly in stability and quality during storage) need be retained 
only as long as the quality of the preparation affords evaluation. 
Other materials (i.e., specimens obtained from mutagenicity tests, 
etc.) may be disposed of at any time after quality assurance 
verification. 

The provisions of 40 CFR 160.195(h) are intended to provide a 
means for disposal of certain materials which are not covered by 40 
CFR 160.l95©. Thus, materials which are covered by the provisions 
of 40 CPR 160.195© do not need to meet the Agency notification 
provisions of 40 CFR 160.195(h) before they are discarded. 

The bacterial and fungal culture material that you describe 
may be of a nature that would allow disposal under the provisions 
of 40 CFR 160.195(c). For this to be the case it is necessary to 
document that the material is relatively fragile and otherwise does 
not afford evaluation. Without such documentation the provisions 



of 40 CFR 160.195(h), requiring EPA notification would apply. 
Assuming that such documentation exists, and that quality assurance 
verification is obtained prior to sample disposal, there is no need 
for EPA notification prior to disposal. 

In the case that materials are discarded under the provisions 
of either 40 CFR 160.195(c) or (h), documentation relevant to the 
disposal of such samples must be retained for the duration of time 
applicable to sample retention at 40 CFR 160.195(b). Such records 
must identify the discarded material and provide the required 
support for any decisions regarding sample disposal. Finally, 
please note that all other applicable federal, state, and local 
regulations governing waste disposal must be complied with when any 
materials are discarded. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


