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June 10, 1993 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 61 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 
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WASHINGTON, D.C. 20460 
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Dear 

This is in reply to your letter of April 14, 1993 to Dr David 
L. Dull of the Laboratory Data Integrity Assurance Division. Your 
letter referred to the requirements of the Federal Insecticide 
Fungicide and Rodenticide Act (FIFRA) Good Laboratory Practice 
Standards (GLPS) and was directed to my office for response. 

In your letter you requested clarification regarding the need 
to retain wet specimens under tho GLP regulations. Specifically, 
you were interested in knowing retention requirements for wet 
samples of biological tissue from microcosm/mesocosm studies. 
According to your letter, your facility stores such samples in 
formalin solution in vials which cannot be sufficiently sealed to 
prevent evaporation. This necessitates periodic checks to replace 
evaporation losses so that samples do not deteriorate. You stated 
that auditors from the Environmental Protection Agency had 
suggested that it may be permissible for you to discard the samples 
following quality assurance verification as provided at 40 CFR 160 
195(c). 

The FIFRA GLPS at 40 CFR 160 195(c) specifically state that 
“[w]et specimens...and specially prepared material which are 
relatively fragile and differ markedly in stability and quality 
during storage shall be retained only as long as the quality of the 
preparation affords evaluation.” This provision does not appear to 
generally apply in your case. While you did mention a problem 
inherent to sample retention you also mentioned that your archiving 
procedures accounted for this through periodic chocks and 
replenishment of evaporated material. Presumably, when such 
specimens are archived under your procedure they continue to afford 
evaluation indefinably. 

The same provision of the regulations also provides that 
“[s]pecimens of mutagenicity tests, specimens of soil, water, and 
plants, and wet specimens of blood, urine, feces, and biological 
fluids, do not need to be retained after quality assurance 
verification. " While this provision clearly allows plant tissues 
to be discarded after quality assurance verification, it does not 
provide a similar allowance for animal tissues. Presuming that the 
tissue samples you are dealing With are of animal origin, this 
provision would not allow for their disposal. 

Consequently, under the provisions given at 40 CFR 160.195 



(c), you are required to maintain your samples as long as they 
afford evaluation . Should you find that the samples you are 
keeping no longer afford evaluation, i.e., because of 
deterioration, the provisions at 40 CFR 160.l95(c) become effective 
and you may discard them. However, you are cautioned that the 
regulations state at 40 CFR 160.190(b) that the conditions of 
storage of specimens must minimize their deterioration in 
accordance with the nature of the specimens. Thus, if samples 
should deteriorate as a result of improper archiving, this would 
itself indicate a violation of the regulations. 

Finally, please note that 40 CFR 160.195(h) does allow for 
specific samples to be discarded after notification by EPA that 
such samples are no longer required. This is allowed only on a 
case-by-case basis and generally provides that such samples may be 
discarded after an EPA or FDA audit has confirmed that the study 
they pertain to was conducted in accordance with FIFRA GLPS. 

If you have any questions concerning this response, please 
contact Steve Howie of my staff at (703)308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/ John J. Neylan III, Director,

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


