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OFFICE OF
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June 28, 1993 

MEMORANDUM 

SUBJECT:	 Interpretation of the Good Laboratory Practice (GLP) 
Regulation 

GLP Regulations Advisory No. 62 

FROM:	 David L. Dull, Director 
Laboratory Data Integrity Assurance Division 

TO: GLP Inspectors 

Please find attached an interpretation of the GLP regulations 
as issued by the Policy & Grants Division of the Office of 
Compliance Monitoring. This interpretation is official policy in 
the GLP program and should be followed by all GLP inspectors. 

For further information, please contact Francisca E. Liem at 
FTS-398-8265 or (703) 308-8265. 

Attachment 

cc: M. Stahl 
C. Musgrove 



UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C. 20460 

Dear 

OFFICE OF

PESTICIDES AND TOXIC


SUBSTANCES


This is in response to your letter of January 22, 1993, to Dr. 
David Dull, in which you requested clarification of guidelines 
concerning retention of test substances. You stated several 
questions had arisen concerning disposition of empty test material 
containers and the use of surplus test substance. Your letter was 
referred to my office for reply. 

Specifically, you asked three questions: (l) Can surplus test 
material and test substance containers be returned to the sponsor 
or to your permanent facility or must they remain on site until the 
completion of the study? (2) After completion of the field portion 
of the study, or upon completion of the entire study, can surplus 
test substances be utilized elsewhere? (3) Is storage data 
(temperature, etc.) required for surplus test substances after 
completion of the field portion of a study? Although not stated in 
your letter, Steve Howie, of my staff verified during a telephone 
conversation with you on February 17 that your request for 
clarification was in reference to the Federal Insecticide, 
Fungicide, and Rodenticide Act ( FIFRA) Good Laboratory Practice 
Standards (GLPS) at 40 CFR Part 160. 

Under GLPs, test substance containers must be retained for the 
duration of a study. Th necessary to comply with the provisions of, 
40 CFR 160.105(c), which states in part that "...storage containers 
shall be assigned to a particular test substance for the duration 
of the study.” To comply with this, the test substance storage 
containers must be kept until the study is completed. Note that it 
is not necessary for the containers to be kept at a particular 
location, except that they must be available for inspection upon 
request. It would be necessary to maintain records or the location 
of the containers if such containers are not kept at the testing 
site or facility. 

Surplus test substance which is left over from a study need 
not be retained until the study is over. It may instead be used for 
other purposes. If the product is a registered pesticide, it may be 
disposed of by use in a manner consistent with its labeling, or by 
appropriate disposal in accordance with applicable labeling and 
local, State and Federal laws. However, it is necessary in any 



event that the receipt and distribution (including use or disposal) 
be documented as is required at 40 CFR 160 107. It is also 
necessary in the case of a study of more than 4 weeks duration to 
assure that a reserve sample of each batch of the test control and 
reference substance is retained as required at 40 CFR 160 105(d). 
Note that these samples must be retained for the period of time 
given at 40 CFR 160 195. Note that any test substance storage 
container which held test substance actually used in a study must 
be retained until the study ends; if surplus material in the 
container is used for other purposes or disposed of the container 
must still be retained. 

Finally with one exception once material is no longer needed 
for a study it is not necessary to assure its continued physical 
integrity (i.e., temperature logs etc.). The exception would be in 
the case of the reserve sample retained for a study of greater than 
4 weeks duration Such samples must be stored in archives under 
conditions which minimize deterioration as stated at 40 CFR 160 
190(b).  Documentation such as temperature logs or other records 
must be kept as necessary to support the claim that the archives 
were in compliance with this section 

If you have any questions concerning this response please 
contact Steve Howie of my staff at (703) 308-8290. 

Sincerely yours, 

/s/John J. Neylan III, Director

Policy and Grants Division

Office of Compliance Monitoring (EN-342)


cc:	 David L. Dull 
GLP File 


