
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

REGION III


1650 Arch Street

Philadelphia, Pennsylvania 19103-2029


Mr. Stevens Terry, P.E.

RR Donnelley Printing Company 

Lynchburg Division

Lynchburg, Virginia 24501-5099


Dear Mr. Terry:


I am writing in response to your letter dated June 25, 1999, in which you raised a question 
regarding the appropriate baseline period for determining the net change in emissions from 
emissions increases and decreases, associated with a prior modification, that fall within the 
contemporaneous period for a new proposed modification at your facility. 

The PSD definition of a net emissions increase [40 CFR 52.21(b)(3)(I)] consists of two 
additive components as follows: 

(a) Any increases in actual emissions from a particular physical change or change in 
method of operation at a stationary source; and 

(b) Any other increase and decreases in actual emissions at the source that are 
contemporaneous with the particular change and are otherwise creditable. 

In your letter you indicate that the contemporaneous period for the calculation is June 
1994 through June 2002, and that during this period you installed two new presses (#508 and 
509) and a new solvent recovery unit SR #3. You also indicated that the installation of 
SR #3 corresponded with the shutdown of solvent recovery unit SR#1 and the shutdown of press 
#502. You further stated that this modification did not undergo PSD review because the 
increased capture and recovery efficiency provided by SR #3 offset the majority of the increase in 
emissions associated with the introduction of the new presses. In order to respond to your 
question, I will assume that you have correctly identified the contemporaneous period (beginning 
5 years before the date construction is expected to commence on the proposed modification and 
ending when the emissions increase from the modification occurs), and have identified all 
creditable increases and decreases. An emissions increase or decrease is creditable only if the 
relevant reviewing authority has not relied on it in issuing a PSD permit for the source, and the 
permit is still in effect when the increase in actual emissions from the proposed modification 
occurs. 
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In determining the creditable emissions reductions from the shutdown sources (SR #1 and 
press #502), actual emissions just prior to either a physical or operational change should be based 
on the lower of the actual or allowable emissions levels. Assuming the actuals are lower, the 
reduction credit would be based on the last 2 years of actual data prior to the retirement of these 
units provided that this time period is representative of normal source operation (page A.54 of the 
Workshop Manual). Please note that, in general, it is required that for an emission reduction to 
be creditable: 

- It is creditable only to the extent that it has the same health and welfare significance as 
the proposed increase from the source. 

- A source cannot take credit for a decrease that it has had to make, or will have to make, 
in order to bring an emissions unit into compliance. 

- A source cannot take credit for an emissions reduction from potential emissions from an 
emissions unit which was permitted but never built or operated. 

With regard to the contemporaneous emissions increases associated with the addition of 
the new presses (#508 and 509), the NSR Workshop Manual requires that the sources’ potential 
to emit be used to determine the increase from the new units, since prior actuals were zero. (See 
Pages A.41 and 48). 

I hope that this information adequately responds to your question. If you have any 
questions regarding this response, please contact Donna Weiss of my staff at (215)814 -2198. 

Sincerely,


Kathleen Henry, Chief

Permits and Technical Assessment Branch


cc: Margaret Key -VADEQ 


