Note: While these questions and answers constitute the best available information at this time, the EPA
recommends that you consult your State or local air pollution control agency for any final determinations.
State and local agencies may implement provisions that are more stringent than those contained in the
NESHAP.

Aerospace NESHAP Q&A’s

(1/2001)

Q1. Areaircraft exterior washing operations covered under hand wipe or flush cleaning?

Al: You may be subject to the hand-wipe cleaning or flush cleaning operations depending on how your
aircraft exterior washing operations are performed. If you remove contaminants such as dirt, grease, oil and
coating from an aerospace vehicle by physically rubbing it with materials such as arag that has been
moistened with a cleaning solvent, then you're covered under section 63.744(b) - hand wipe cleaning. If
however, you remove contaminants such as dirt, grease, oil and coating from an aerospace vehicle by
passing solvent over the exterior of the aircraft, then you're covered under section 63.744(d) - flush cleaning
operations.

Q2: We have a cleaning operation where a cleaner is pumped from a drum onto parts to be cleaned, then the
parts are scrubbed and the remaining solvents are drained back into the drum. Isthis operation covered
under Subpart GG?

A2: Yes, from your description, this operation would be covered as a flush cleaning operation under
63.744(d). Flush cleaning, as defined under 63.744(d), doesn't require the actual cleaning to be performed
in an enclosed container. It only requires that the used cleaning solvent is emptied/directed into a
container/collection system that is kept closed when not in use.

Q3: Under 63.750(a), data provided by the manufacturer for cleaning solvents use must "identify all
components of cleaning solvents," does this include non-hazardous components?

A3: Chemical compositions that are not a Hazardous Air Pollutant (HAP) and Volatile Organic Compound
(VOC) are not required unless the composition information is needed to complete calculations under 63.750.
In addition, under section 63.741, cleaning solvents (as well as primers, topcoats, maskants, and strippers)
that contain VOC and HAP <1% non-carcinogens or <0.1% carcinogens aren't covered under the NESHAP.

Q4: Must Method 24 be used or can manufacturers use other data to determine the VOC and HAP content?
Do we need to require manufacturers to use Method 24 and supply results?

A4: Under 63.750(c)(a), the total organic HAP content for coatings that contain no exempt solvents, can be
obtained by using manufacturer supplied data OR Method 24. The decision to require that a manufacturer
perform Method 24 needs to be determined by the facility. Y ou should be aware, however, that if
formulation data is used for determining compliance and there is a discrepancy between formulation data and
Method 24, Method 24 prevails.



Note: While these questions and answers constitute the best available information at this time, the
EPA recommends that you consult your State or local air pollution control agency for any final
determinations. State and local agencies may implement provisions that are more stringent than
those contained in the NESHAP.

Aerospace NESHAP Q&A’s

(3/2001)

NOTE: Please note that this question was previously identified as Question #38 in the Aerospace
compiled Q& A document. We have modified the answer dightly by removing the example that
includes “flop-top or squirt bottles with small openings.” We originaly added this as an example after
receiving a question about very small, squirt-type containers used in limited quantities and their need to
be seded at al times when not in use. Based on the information received at that time, EPA included
the containers as an example. Recently however, EPA has received several questions by State and
Local regulatory agencies as to the intent of this example, especidly at facilities where very large
guantities of these types of containers are used. It continues to be EPASs position that facilities should
coordinate with the State and local regulatory agency when determining if containers of this type are
classified as closed. To prevent further confusion, we have eliminated the example.

Q: What isthe definition of “closed container” in the cleaning provisons?

A: The rule does not provide a definition for “closed container,” but does say (863.744(a)(1)) that bags
and containers should be kept closed &t al times except when depositing or removing materias from
the container. Also, bags or containers should be designed so as to contain the vapors of the cleaning
solvent. Thisis not interpreted to mean that the container should be tested to be emission-free.
Common sense would indicate that a close-fitting lid or closure device should be on the container, and
that the container should be kept shut when not inuse. For example, if alid is purposdy propped
open, that would not be considered a closed container, however, if alid inadvertently hasasmal gap in
the “closed” position, that would congtitute a closed container. Again thisis subject to the permitting
authorities discretion, and it would be best to discuss any possible concerns with them.



