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Question 
Category 

Question Response 

Formaldehyde 
Testing 

For the testing of formaldehyde, 0011 is the stated 
method.  Is the version of 0011 which employs the 
midget impingers allowed for this testing event? 

No, the isokinetic version is required. 
 

Fuel Analysis  
Methods 

Does EPA approve of the following alternative 
methods for analyzing biomass fuels? 
Heat Content - ASTM D5865 
Moisture - ASTM D5142 

Yes, both of these methods are specifically for the 
analyses of coal and coke fuels and can be applied to 
any other solid fuels. 
 
In general, any ASTM methods approved under this test 
plan. ASTM methods are considered to be voluntary 
consensus standards and meet the definitions of 
“equivalent” in Section 6.0 of Enclosure 1 in your 
Section 114 letter. 

 
Gas-fired 

units 
We are expecting very low levels of 
PM and Dioxins and HCL. Does EPA have any 
minimum catch requirements in terms of micrograms 
for OTM27 & OTM28 or nanograms for dioxin for this 
test program, or are non-detect results acceptable? 

On the minimum sampling criteria, we did not specify 
minimum catches for either dioxin/furan or the PM 
testing but instead specified minimum sampling times 
(see http://www.epa.gov/ttn/emc/guidlnd/gd-051B.pdf). 
If testing results in values below the in-stack detection 
limit, you need to report the in-stack detection levels 
that apply to your tests.  We will assess the data in light 
of the detection levels reported as we prepare 
summaries of the program findings. Also see further 
discussion of detection limits in this guidance 
document.  

HCL/HF 
Testing 

I am proposing to use Method 26A as per the Enclosure 
1 guidance document for testing HCl/HF. Since we had 
no entrained droplets and were not using the front-half 
for particulate measurement, I proposed to sample with 
the large impingers at a constant rate for the duration of 
the 1 hour run. I have found the use of the large 
impingers and larger sample volume have always 
produced better repeatability with acid gas emissions 
measurement than the midget impingers as prescribed 
in Method 26. Please comment on the use of the hybrid 
Method 26/26A.   

 

Yes, use of Method 26A with the Greenberg-Smith 
impingers in a constant sampling rate mode in lieu of 
Method 26 (midget impingers) is acceptable for this 
program when there are no liquid droplets in the flue 
gas.  You should operate the train at approximately 0.75 
cfm range as per Method 5 procedures.  Please 
document clearly how you operate the trains for the 
testing in your report. 

Methane/THC Is Method 25A acceptable to use for the determination 
of methane if the FID has a methane cutter? 

No, a Method 25A sampling system with a typical 
methane cutter is not acceptable; although, there are 
some THC/TGNMO measurement systems with 
GC separators that would qualify for this program. See: 

http://www.epa.gov/ttn/emc/guidlnd/gd-051B.pdf 
Methane/THC Should THC results be reported as carbon, as methane, 

or as propane?  
The method calls for reporting concentration in terms of 
the calibration gas.  In this case, we would expect 
testers to calibrate with propane. In any case, you 
should include in your report what calibration gas used 
for the tests; EPA can adjust the data to other 
appropriate compounds or as carbon, as needed for 
regulatory development. 
 

Method 
5/Method 26A 

When facilities propose to use a combination 5/26A 
Method for compliance tests in South Carolina, we 
always require them to maintain the probe and filter 
temperature between 248 and 273 degrees F to prevent 
acid gas condensation. See Section 8.1.5 of Method 
26A. The minimum allowable temperature for Method 
5 would be 223 degrees F which could allow some 
condensation and subsequently bias the acid gas 
emission rate low. We go on to require that both of 
those temperatures (probe and filter) be recorded on the 
field data sheets. To ensure consistency between 
Method 26A vs. 26A/5 results, you may want 
to consider this potential bias. 

 

We agree with you that the probe and filter temperatures 
must be maintained above 248F when using Method 
26A and that recording these data are important as the 
method requires.  We also agree that there is potential 
for a difference in filterable PM measurements between 
tests with probe temperatures as low as 223F when 
using Method 5 and 248F when using Method 26A for 
stacks with condensible acid gases (e.g., sulfuric acid).  
The magnitude of this potential difference is difficult to 
predict but the sources providing the information on 
these and other sampling conditions as per the ERT will 
allow us to assess the effect of such differences in the 
results. 

PM Testing Is PM10 sampling required with the PM 2.5?  You are not required to measure PM10.  For stacks as 
small as 12 inches the blockage effects will prohibit the 
use of the PM2.5 in-stack cyclone (see 
http://www.epa.gov/ttn/emc/guidlnd/gd-051D.pdf) and 
you must use Method 5 (or Method 29 or 26A) and 
report total filterable PM as PM2.5.  You should report 
what method you use to report the results of PM2.5. 
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PM Testing Would collecting the PM catch with the M26a train 
rather than the M-29 train be acceptable? 

Yes, you may use the Method 26A train to measure 
filterable PM. 

PM Testing OTM-28 specifies that the glassware should be baked 
at 300 degrees C (572 degrees F) for 6 hours during the 
cleaning/preparation phase.  Is there any variance to the 
temperature? Would 525 degrees F be sufficient for the 
baking prep? 

 

We believe that baking glassware for this method at 
temperatures lower than 300° C could lead to 
unacceptably high blank values.  The purpose of the 
baking at 300 C is to reduce the inorganic blank to the 
0.5 to 1 mg levels.  In laboratory studies, we used the 
standard baking at 125° C (275° F) as the finish and we 
found intermittent blanks over 5 mg.  We did not have 
the time or resources to identify where between these 
two temperatures that would be sufficient to control the 
blank levels to the low level that we and the 
stakeholders indicated would be required for low level 
emissions sources.  We strongly recommend that you 
bake the glassware at 300° C to insure that your blank 
values are controlled to the low levels that are possible 
with the method.  Recognize that the method requires 
only one blank train and limits the blank subtraction to 
2 mg.  Because of the intermittent nature of the high 
blanks there is no guarantee that the high value will 
occur with the blank and is more probable to occur 
with one or more of the samples.  My experience with 
another project suggests that these intermittent releases 
of material from glassware may survive a couple of 
recoveries or cleanings before they are released 
unexpectedly. 
 
Should you wish to evaluate the use of an oven 
temperature of 525° F, conduct a blank analysis study 
using ten to twenty impingers.  If the recoveries from 
these samples are consistently under 1 mg, then perhaps 
the temperature needed to control the blank levels is 
below this temperature. 
 
Whatever you do for the ICR project, be sure to fully 
document any alternative preparation techniques that 
you use. 

 
Process 

Parameters 
during testing 

Does the testing require the same load each day of 
tests? 

The unit should be at basically (+/- 10%) the same load 
during each day of testing. 

Sampling 
Times 

I understand the OTM-28/28 has to run simultaneously 
with the Method 29 train.  Does this mean the run time 

for the OTM-27/28 has to be four hours as well? 

Yes, for testing of MACT boilers, the sampling time for 
both PM/PM2.5 and metals is four hours.  For testing of 
CISWI units, the minimum sampling time for metals is  

four hours but for PM/PM2.5 is one hour. 
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Section 114 
authority: 

Data Quality 

What are the expected minimum detection levels for 
measuring formaldehyde, HCl ,and HF using Method 
320 for the boiler emissions ICR program? 

Our earlier response on this issue was that the agency is 
not specifying numerical detection limits but instead we 
have specified testing conditions and methods, 
including test run times when appropriate, which we 
believe will provide data of a quality sufficient for 
decision making.  (see 
http://www.epa.gov/ttn/emc/guidlnd/gd-051B.pdf)  We 
agree that we need to expand on that response in light of 
this question specifically with regards to using an 
instrumental test method such as Method 320.    
 
First, we note that testers using instrumental methods in 
lieu of manual integrating methods (e.g., Method 320 in 
lieu of SW 846 Method 0011) need to use measurement 
technology and associated procedures that will provide 
minimum detection levels at least as low as that of the 
specified manual integrating test method and the test 
run minimum volumes and run times required in the 
enclosure.  For example, this means the FTIR 
technology used to measure formaldehyde must produce 
an in-stack detection level at least as effective as that 
outlined in SW 846 Method 0011, table 2 (a DLi 
adjusted for the sampling times and sampling volumes 
required for the ICR testing).  
 
Second, we remind source owners and testers that this 
ICR is authorized by the Clean Air Act section 
114(a)(1) requirement to provide information for the 
development of emissions standards using methods that 
provide data necessary for the decisions.  That includes 
applying methods and procedures resulting in data 
quality sufficient to support those decisions.  For the 
most part, we can identify test methods and procedures 
that will satisfy those decision making needs (e.g., 
minimum sampling times).  In other cases, we recognize 
that the source owners or testers can choose test 
procedures or equipment that could bear significantly on 
the quality of the data produced.   An important element 
of that data quality is use of technology and procedures 
that assure acceptably low detection limits considering 
reasonable practical limitations.  For example, source 
owners and testers should not automatically choose to 
use low quality equipment for testing (e.g.,for cost 
reasons) over reasonably available higher quality 
technology particularly if such equipment would 
produce data of poor quality (i.e., at least as effective as 
the other prescribed methods) and insufficient to 
support the ICR .    
 
We will review test reports provided for this program in 
light of this expectation and will be particularly mindful 
of whether the testing procedures applied are 
representative of reasonably available high quality 
measurement capabilities (e.g., comparing reported 
minimum measurement detection levels with required 
or other reported measurement capabilities).  If we 
believe that a source owner or tester has failed to meet 
the requirement of the Act to provide data sufficient to 
support goals of the ICR, we can and will request 
additional measurements using improved and 
appropriate testing procedures. 
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Section 114 
authority: 

Data Quality 

EPA has received reported concerns from state field 
inspectors about test plans that propose short cuts in the 
testing requested by EPA.  In one case the facility 
proposes shorter test runs of one hour instead of the 4 
hours requested.  In another, the fuel sampling would 
omit testing for chlorine for the blended fuel.  These are 
just a few examples.  
   
Several states are concerned that no entity is reviewing 
the test plans and if sources are deviating from the 
instructions the test results may not provide the desired 
data needed to develop the revised rule. 

Based on the schedule required for collecting and 
compiling the ICR data, there is not time available for 
EPA to review each facility’s test plan. However, 
similar to the response provided above for minimum 
detection levels, we remind source owners and testers 
that this ICR is authorized by the Clean Air Act section 
114(a)(1) requirement to provide information for the 
development of emissions standards using methods that 
provide data necessary for the decisions.  This 114 
requirement includes applying methods and procedures 
resulting in data quality sufficient to support those 
decisions.  In light of these concerns, EPA will be 
reviewing the reported results and test reports to ensure 
that the methods and procedures used during the tests 
followed EPA guidance for this ICR.  If EPA believes 
that a source owner or tester has failed to meet the 
requirement of the Act to provide data sufficient to 
support goals of the ICR, we can and will request 
additional measurements using improved and 
appropriate testing procedures. 

Small Boilers A less than 10 million btu/hr natural gas fire boiler with 
a stack diameter of approximately 12 inches runs up 
through the building roof. We plan to test from the 
roof. I would like to know if for the purposes of this 
test program, EPA would accept more than one set of 
sample ports located on three levels to run 
simultaneous sampling trains.   

Yes, it is acceptable to conduct tests from multiple ports 
at different levels in the stacks (e.g., separated by 2 or 
more stack diameters) would be an acceptable means to 
allow simultaneous sampling with different test 
methods.  With such a small stack and the multiple 
sampling trains, you probably want to measure flow rate 
at the most upstream location to avoid any interference. 

Soot-blowing Obviously a soot-blowing run is required for PM but 
what other pollutants need to be included in a soot-
blowing run? This is important as many facilities will 
be unable to conduct all the test methods 
simultaneously and will have to schedule alternate runs 
on other days so assurances that the appropriate time 
has passed since their next scheduled soot blow is 
needed. Some facilities blow soot every other day 
and you would not want them to conduct another soot-
blowing run for another pollutant on back to back days 
if their normal schedule is every 2 days. 

The expected effects of soot blowing on measured 
results very likely applies to metals emissions as well as 
to PM emissions.  As we have indicated, we have 
requested that sources conduct PM and metals 
emissions measurements simultaneously.  In that way, 
we will have data that represents the effects of soot 
blowing for both of these pollutant groups.  We expect 
that soot blowing would have little to no effect on 
emission's of D/F, HCL, or the organic emissions. 

 

Wet Stacks The boiler has an ESP control device but the stack 
moisture is 30% or better with water droplets.  They are 
concerned in deviating from the OTM27 method since 
it is not a “wet scrubber” as specified within the letter.  
We are proposing 5/OTM-28 as the proper approach, 
does EPA agree in this case? 

Enclosure 1 referred to wet scrubber control technology 
as an example of situations in which water droplets 
often carry over to the stack; however, Method OTM 
027 is not applicable in any situation where there 
are water droplets in the stack regardless of the control 
technology applied (see 
http://www.epa.gov/ttn/emc/guidlnd/gd-051B.pdf).  In 
such cases, one should apply Method 5 or one of the 
accepted alternatives for measuring filterable PM. 

 

 


