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1421 North Elston Ave. TOXIC SUBSTANCES

Chicago, IL 60622
Dear Mr. Polich:

This letter replies to your inquiry of December 21 regarding
the applicability of the Asbestos Model Accreditation Plan (MAP)
training requirements to persons who conduct the asbestos portion
of environmental assessments. Each of the questions you posed are
answered in turn below.

1) Are assessors required to be certified under the new MAP
even if they do not collect asbestos samples? Section
206(b) (1) (A) of the Toxic Substances Control Act (TSCA)
stipulates that "persons who inspect for asbestos-
containing material in school buildings under the
authority of a local education agency or in public or

commercial buildings" must be accredited. As the
regulation implementing this mandate, the MAP (59 FR
5236) then defines an asbestos "inspection" as "...an

activity undertaken in a school building, or a public and
commercial building, to determine the presence or
location, or to assess the condition of, friable or non-
friable asbestos-containing building material (ACBM) or
suspected ACBM, whether by visual or physical
examination, or by collecting samples of such material."
You have indicated that a "typical phase I environmental
assessment" includes the identification of asbestos-
containing material (ACM) and assessing its condition.
Where this is the case, and the assessment is being
performed in a regulated school or public and commercial
building, both the statute and the regulation explicitly
require that such an activity be conducted by a properly
trained and accredited person, whether or not the person
is actually collecting samples.

2) Would sampling be required to confirm all possible ACM in
a_Phase I Assessment, or minimally, all deteriorating
possible ACM? The MAP, as a training and accreditation
standard, does not contain nor impose any mandatory
inspection or sampling requirements. The MAP does
stipulate, however, that if a person is sampling, or
otherwise conducting an "inspection" activity, that such
a person must be accredited to do so.
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3)

Are there conditions in which a Phase I Assessor could
conduct such an assessment, and comment on the asbestos
or lack of asbestos at a site, and not have to be an
accredited inspector? When a person is conducting an
"inspection" activity (e.g., identifying, locating or
assessing ACM) in a regulated school or public and
commercial building, the person is subject to the MAP
accreditation requirement. Conversely, when a person is
conducting an "inspection" activity in a building other
than a school or public and commercial building (e.g., a
private home, or a residential apartment building of
fewer than 10 dwelling units), the person is not subject
to the MAP accreditation standard.

Thank yoﬁ for writing and seeking clarification of these
If T can be of further assistance, please call me at (312)

Sincerely, ,—’:;:>
. 6/:?2 C‘ \\:Es
Philip W. King

Chemical Management Division (7404)
Office of Pollution Prevention
& Toxics

Brion Cook
Tony Restaino
Terry Stanuch
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Mr. Philip King - SP-14J
Asbestos Control Unit

USEPA

777 West Jackson

Chicago, Illinois 60604-3590

Subject: Phase I Environmental Inspection and the New MAP Plan

Per my discussion with Terry Stanuch, we are writing to clarify
whether the new Asbestos Model Accreditation Plan (MAP) requires
that only accredited asbestos inspectors conduct the asbestos
inspection portion of a typical Phase I Environmental Assessment.

In nearly all such Phase I inspections, lenders either specially
mandate, or expect, that the inspections will include, at a
minimum, a general review of the site's potential to have asbestos
related problems. Gabriel's policy, typified by most lenders
expectations, is to identify potential ACM, and to specifically
point out likely ACM that is in deteriorating condition. (Attached
is a typical report section).

Some lenders mandate samples be taken of potential ACM that is
deteriorating, and some require sampling all potential ACM. (See
attached typical lender required outline for ACM).

Given the above, our request for clarification from your office a
follows:

1) In a typical Phase I Envircnmental Assessment such as what
I have described, are the assessors required by the new
MAP to all be certified?

If so, this requirement hold even if all the inspector is
doing is commenting on the possible ACM material, and not
actually taking any samples?
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2) Would actual sampling be required to confirm all possible
ACM in a Phase I Assessment, or, minimally, all
deteriorating possible ACM?

3)

Are there any conditions in which a Phase I Assessor could
conduct such an assessment, and comment on the asbestos or

lack of asbestos a site, and not have to be an accredited
inspector?

Your earlist review and reply would be appreciated.

Sincerely,

John Polich, PE
President

Gabriel Environmental Services
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III. Requlatory Status and Environmental Conditions
B. Asbestos 2

The site was inspected for asbestos'in accordance with ;he
USEPA guidelines set forth 1in the "Gu1dapce fo; Controlling
Asbestos Containing Materials In Buildings" issued in 1985. The

purpose of this segment of our inspection was to identify the
extent to which asbestos containing materials (ACM) were used, or
subsequently added in the construction of the facility surveyed.
It was the intention of our sSurvey to only assess materials that
are, or could become friable (as being crumbled, pulverized, or
reducible to a powder with hand pressure), and thus pose as a
direct liability to the property. As a result, we have made no
mention of items such as plaster, cement, or roofing materials.

This inspection only covers building materials readily visible
and accessible to our surveyor. This is not to be construed as a
thorocugh asbestos inspection of this site under ASHARA (Asbestos
School Hazard Abatement Reauthorization Act) guidelines.

At the time of this inspection, one type of possible asbestos

containing material was noted. This was the twelve inch sqguare
floor tiles in the small office of the building. (see Site
Photographs in Appendix I). Since the 1920s, asbestos mixed with

asphalt and vinyl-based products created numerous varieties of
linoleum and tile flooring. The mastic used to apply the tiles is
also likely to contain asbestos fibers. The majority of the floor
tile was in good condition at the time of ¢this inspection.
Although not in a friable state as is, asbestos flooring is likely
to become friable when broken, scraped or sanded. If future plans
are for removal of the tile, or it becomes severely damaged,
sampling and analysis should be performed to ascertain asbestos
content.

Thermal insulating materials noted on site were composed of
fiberglass.
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If the engagement specifiess the Scope of Werk as "Phasa I Sita
Assesament, " thes consultant shall perform all the elements of tha
"Records Check' and, in addition:

The consultant will inspect the subject property for visual
evidence of asbestos-containing materials. This inspection
will be based on the guldelines set forth by tha U.S.
environmental Protection Agency's Guidance for Controlling
Asbestoas-Containing Materials in Buildings.

If suspesct ACMs or lLHMs are to ba sarpled and tested, that
requirement will be specified in the consultant's angagement
lattar, or the consultant may be authorized in gesneral to
sampls suspect materials if deemed necesgary.



