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DEC 8 199
. OFFICE OF
Edwin W. Baker . PREVENTION, PESTICIDES AND
Executive Director TOXIC SUBSTANCES

Federal Financial Institutions Examination Council
2100 Pennsylvania Avenue, NW

Suite 200 _

Washington, D.C. 20037

Dear Mr. Baker:

Thank you for your recent letter regarding the applicability
of Federal asbestos inspector accreditation requirements to real
estate appraisers. Mr. Jack Primack forwarded your inquiry to me
for reply. We appreciate your interest in these matters and
encourage you to further disseminate information regarding our
regulatory standards. :

The Asbestos School Hazard Abatement Reauthorization Act
(ASHARA) (P.L. 101-637, 100 Stat. 4589 (1990)) and the revised
Asbestos Model Accreditation Plan (MAP) (40 CFR Pt. 763, Subpt.E,
App.C; 59 Fed.Reg. 5236 (1994)) require persons performing -
asbestos-related work in public and commercial buildings to be
accredited pursuant to Subtitle II of the Toxic Substances
Control Act (TSCA) (15 U.S.C. 2641 et seqg.). Specifically,
Sections 206(a) (1) and (3) of TSCA require accreditation for any
person who inspects for asbestos-containing material ("ACM") in a
public or commercial building, or who designs and conducts a
response action with respect to friable ACM in such a building.

Unit I.A.3. of the revised MAP defines the term "inspection"
as "an activity undertaken in a school building, or a public and
commercial building, to determine the presence or location, or to
assess the condition of, friable or non-friable asbestos-
containing building material (ACBM) or suspected ACBM, whether by
visual or physical examination, or by collecting samples of such

~material. This term includes reinspections of friable and non-
friable known or. assumed, ACBM which has been previously
identified." Unit III.A.3. of the MAP preamble further clarifies
the intended applicability of this term: : :

"The statute limits the accreditation‘'requirement to those
persons who ’‘inspect’ for ACM in schoeol buildings...or in a
public or commercial building’ (15 USC 2646 (a)(1)).

EPA has adhered.to this statutory language, and required
aecreditation only for those persons who inspect or
reinspect specifically for ACBM. This would include,
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however, an inspection undertaken pursuant to NESHAP (40 CFR
61.145(a)) in a school, or public and commercial building,
where the building owner or operator is required to
thoroughly inspect for the presence of asbestos prior to
commencing a demolition or renovation activity. Similarly,
inspections required by other regulations would also be
subject to accreditation, if the inspection, as defined in
the revised MAP, included a component that was specific to
ACBM, and was conducted within a school, or public and
commercial building subject to the revised MAP. This
includes more general inspection-type activities (e.qg.,
environmental assessments) where asbestos is one of several
potential hazards or materials that are being looked for or
examined. Regardless of what other activities a person may
be undertaking, if the person is inspecting for ACBM in a
school, public, or commercial building, that person must be
accredited to perform the asbestos inspection component of
that activity. Conversely, if a person is performing an
environmental assessment or building inspection that does
not include an asbestos inspection component, that person
does not require asbestos accreditation to perform that
activity" (59 FR 5244). -

The definition of inspection and the preamble language
clearly set forth the scope of activities that would be subject
to the accreditation requirement. Accordingly, real estate
appraisers may not comment on the suspected presence of asbestos
during an appraisal unless they are accredited pursuant to TSCA
and the MAP. Commenting on the suspected presence or location of
asbestos requires the appraiser to conduct an examination, either
visual or physical, to determine whether a substance might be
ACBM. This activity falls directly within the scope of
"inspection," as set forth in the MAP, and any appraiser
conducting this activity must be accredited. Similarly, any
appraisal activity that would involve a judgment regarding the
condition of ACBM or suspect ACBM (e.g., the friability of the
material, the nped for mitigation or removal) would require TSCA
accreditation.

In your letter, you stated that the role of the real estate
appraiser is to "report on building materials utilized, observed
(sic) condition and measure of impact on value." This activity,
so long as it does not involve activities that fall within the
scope of an inspection, as set forth in the MAP, would not
subject the appraiser to the MAP inspector accreditation
requirement. Furthermore, when an appraisal is conducted on
property that has already been inspected for ACBM by an
accredited inspector, and the appraiser relies entirely upon the °
existing asbestos inspection report for purposes of estimating
the impact of the presence or condition of asbestos on the value
of the property, that appraiser would not need to be accredited.
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Any person seeking accreditation as an inspector must meet
all of the training and examination requirements set forth in the
revised MAP. "Unit I.B.3. requires all persons who wish to
perform inspection activities to complete an EPA-approved
training course which is at least 3 days in length and pass a
written examination comprised of 50 multiple-choice questions.
This training is available from any of several hundred approved
- training providers nationwide. 2 comprehensive listing of these
training providers may be found in EPA’s quarterly publication
entitled the "National Directory of AHERA Accredited Courseg"
(NDAAC) . Copies of this report may be obtained free-of-charge by
calling our NDAAC Clearinghouse operated by VISTA Computer
Services, Inc. at 1-800-462-6706.

EPA advises real estate appraisers to obtain asbestos
inspector training and accreditation if this will be a regular or
anticipated part of their job. For those appraisers who
structure their work activity so as to not trigger these
requirements, or for those appraisers who may rely upon
contractors to perform the asbestos component of their
appraisals, EPA would recommend inspector training as beneficial,
but not otherwise required. :

EPA is in the process of reviewing the MAP for consistency
with the Occupational Exposure to Asbestos Rules promulgated by
the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) (see 29
CFR Parts 1910 et seq.). If EPA makes revisions to the MAP as a
result of this review, these changes will be published in the
Federal Register. : :

Thank you again for writing to us about this important
issue. If there are questions, or if we can be of further
assistance, please contact Mr. Phil King, of my staff,
at 312-353-9062.

Sincerely,

Breond.Covty_

Brion T. Cook, Acting Chief
Field Programs Branch (7404)
Chemical Management Division

cc: Linda Vlier Moos
Paul Matthai
Dina Kallos
‘Davina Pujari
Phil King
RACs, Regions I-X
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. GENERAL SERVICES ADMINISTRATION
Edwin W, Baker

Executive Director

Federal Financial Institutions Examination Council
2100 Pennsylvania Avenue, NW

Suite 200

Washington, D.C. 20037

Dear Mr. Baker:

Thank you for your recent letter regarding the applicability
cf Federal asbestos inspector accreditation requirements to real
estate appraisers. Mr. Jack Primack forwarded your inguiry to me
for reply. We appreciate your interest in these matters and
encourage you to further disseminate information regarding our
regulatory standards.

The Asbestos School Hazard Abatement Reauthorization Act
(ASHARA) (P.L. 101-637, 100 Stat. 4589 (1990)) and the revised
Asbestos Model Accreditation Plan (MAP) (40 CFR Pt. 763, Subpt.E,
App.C; 59 Fed.Reg. 5236 (1994)) require persons performing
ashestos-related work in public and commercial buildings to be
accredited pursuant to Subtitle II of the Toxic Substances
Control Act (TSCA) (15 U.S5.C. 2641 et seq.). Specifically,
Sections 206(a) (1) and (3) of TSca require accreditation for any
person who inspects for asbestos~containing material ("ACM") in a
public or commercial building, or who designs and conducts a
response action with respect to friable ACM in such a building.

Unit I.A.3. of the revised MAP defines the term "inspection®
as "an activity undertaken in a school building, or a public and
commercial building, to determine the presence or location, or to
assess the condition of, friable or non-friable asbestos-
containing building material (ACBM) or suspected ACBM, whether by
visual or physical examination, or by collecting samples of such
material. This term includes reinspections of friable and non-
friable known or assumed ACBM which has been previously
identified." Unit ITI.A.3. of the MAP preamble further clarifies
the intended applicability of this term:

"The statute limits the accreditation requirement to those
persons who ‘inspect for ACM in school buildings...or in a
public or commercial building’ (15 0SC 26
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UNITED STATES ENVIRONMENT AL PROTECTION AGENCY

Edwin W. Baker

Executive Director

Federal Financial Institutions Examination Council
2100 Pennsylvania Avenue, NW

Suite 200 .

washington, D.C., 20037

Dear Mr. Baker:

Thank you for your recent letter regarding the applicability
of Federal asbestos inspector acereditation requirements to real
estate appraisers, Mr, Jack Primack forwarded your inguiry to me
for reply. We appreciate your interest in these matters and

encourage you to further disseminate informaiien regarding our
regulatory standards.

The Asbestoe School Hazard Abatement Reauthorization Act
(ASHARA) (P.L. 101-637, 100 3tat. 4589 (1920)) and the reviscd
Asbestos Model Accreditation Plan (MAP)(40 CFR Pt. 763, Subpt.E,
App.C; 59 Fed.Reg. 5236 (1994)) require persons per forming
asbestos—related work in public and commercial buildings to he
accredited pursuant to Subtitle I1 of the Toxic Substances
Control Act (TSCA)(1lb U.S.C. 2641 eb Beg.). gpecifically,
Sections 206(a)(1l) and (3) of TSCA require accreditation for any
person who inspects for asbestog-containing material ("ACM") in a
public or commercial building, ov who deblgns and conducts a
reaponse action with respect to friable ACM in such a building.

Unit I.A.3. of the revised MAP defines the term "inspection”
as "an activity undertaken in a school building, ot a public and
commercial building, Lo determine the presence or loeation, or to
ascess the condition of, friable or non-friable asbestos
romtaining building material (ACBM) or suspected ACBM, whether by
visual or physical examination, or by vollecrting pamples of such
material. This term includes reinspections of friable and non-
friable known or assumed ACBM which has been previously
identified." OUnit IITI.A.3. of the MAP preamble further clarifies
the intended applicability of this term:
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) L UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

DEC 8 1995

Edwin W. Baker

Executive Director

Federal Financial Institutions Examination Council
2100 Pennsylvania Avenue, NW

Suite 200

Washington, D.C. 20037

Dear Mr. Baker:

Thank you for your recent letter regarding the applicability
of Federal asbestos inspector accreditation requirements to real
estate appraisers. Mr. Jack Primack forwarded your inquiry to me
for reply. We appreciate your interest in these matters and
encourage you to further disseminate information regarding our
regulatory standards.

The Asbestos School Hazard Abatement Reauthorization Act
(ASHARA) (P.L. 101-637, 100 Stat. 4589 (1990)) and the revised
Asbestos Model Accreditation Plan (MAP) (40 CFR Pt. 763, Subpt.E,
App.C; 59 Fed.Reg. 5236 (1994)) require persons performing
asbestos-related work in public and commercial buildings to be
accredited pursuant to Subtitle II of the Toxic Substances
Control Act (TSCA) (15 U.S.C. 2641 et seq.). Specifically,
Sections 206(a) (1) and (3) of TSCA require accreditation for any
person who inspects for asbestos-containing material ("ACM") in a
public or commercial building, or who designs and conducts a
response action with respect to friable ACM in such a building.

Unit I.A.3. of the revised MAP defines the term "inspection"
as "an activity undertaken in a school building, or a public and
commercial building, to determine the presence or location, or to
assess the condition of, friable or non-friable asbestos-
containing building material (ACBM) or suspected ACBM, whether by
visual or physical examination, or by collecting samples of such
material. This term includes reinspections of friable and non-
friable known or assumed ACBM which has been previously
identified." Unit III.A.3. of the MAP preamble further clarifies
the intended applicability of this term:

"The statute limits the accreditation requirement to those
persons who ’‘inspect for ACM in school buildings...or in a
public or commercial building’ (15 USC 2646 (a)(1)).
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Dear Mr. Premack:

This letter is in confirmation of our carlier telephone conversations. Various sources have informed
the Appraisal Subcommittee (*ASC”) that 406 CFR Part 763, the Asbestos Model Accreditation Plan
(“MAP"), as issued by the United States Environmental Protection Agency (“LPA™), precludes real
estate appraisers from commenting on the suspected presence of asbestos in the performance and
reporting of an appraisal.  One source believes thar a conflict exists between Federal regulations.

_ We request your clarification of MAP as it pertains to real cstate dppraisers.

The ASC. which was established by the Federal Financial Institutions Retorm, Recovery and
Enforcement Act of 1989 (“FIRREA™), oversees, monitors and supports with grants, certain
tunctions of the Appraisal Foundation whose constitucnt boards establish both criteria and standards
for licensed and certificd real estate appraisers. Its Appraisal Standards Board issucs and maintains
the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice ("USPAP™), (o which all certified and
licensed appraisers must conform. USPAP requires that an appraiser address any factor which
impacts on the value of a property -

We believe the issuc revolves around Secrion 3. [nspector of MADY, which stipulates: “All persons
who inspect for ACM | Asbestos Containing Materials] in schools or public and commercial buildings
must be accredited " We believe that an appraiser is not inspecting for, and indeed is typically not
trained to inspect for, asbestos. The appraiser is required to report on building materials utilized,
observed condition and measure of impact on value (if market data pertaining to the impact of the
presence of a hazardous material is available). We do not suggest that appraisers, without IEPA-
approved training, are qualified to perform analysis for purposes of mitigation  An appraiser,
however, is qualified to analyze the market stigma resulting from the prescoce of asbestos

We belicve EPA’s MAP has been misinterpreted by the National Association of Master Appraisers
and that various State representatives involved in asbestos inspecting and mitigation are generally
improperly stating EPA's position relative to appraisers. Real estatc appraisers “observe”--they do
not “inspect” in the sense of MAP Section 3 Clients mcluding banks, governmental agencics,
attorneys and individuals require complete and accurate reporting by appraiscis. Those who advise

2100 Pennsylvania Avenue, NW Suile 200 Washinglon, 1.C. 20037 (202) 6Ai-0520 Fux (2021 034-6%%5
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that Federal law forbids appraisers from commenting on the suspected presence of: asbestos or the
potential impact on value (as evidenced by market reactions) do not, in our opinion, serve the public
well.

Your written guidance in this matter would be appreciated. Since the issuc appears to be national
in scope, we intend to distribute your response to all State appraiser regulatory agencics, the
Appraisal Foundation and the various appraiser trade organizations.

Thank you for your cooperation.

Sincerely,

ﬁ'ﬁidwin W. Baker

Executive Director

Enclosure
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