% UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
M‘ 3 WASHINGTON, D.C. 20460
<>

MAR 16 1994

Daniel Segall

Coastal Energy, Inc.

12 Burton Street
Worcester, MA 01607-1004

Dear Mr. Segall:

I received your letter of January 10, in which you asked
three questions concerning the responsibilities of an AHERA
project designer. On February 2, one of my staff (Bob Jordan)
telephoned you to discuss your inquiry. You told Bob that you
would like to have answers as they are affected by publication of
the Revised Model Accreditation Plan (MAP) Rule. The revised MAP
was published in the Federal Register on February 3 (59 FR 5236),
and takes effect April 4, 1994.

Your questions, and our answers according to the revised
MAP, follow:

1. Can the contractor performing the work also act as the
designer or hire the designer, is this a conflict?

A: The question has two parts. 1) Effective with the revised
MAP, all persons must take separate initial and refresher
training that is specific to their discipline in order to »btain
or retain valid accreditation. . To work as a Project Designer,
one must take the specific course and receive accreditation as a
project designer; it is no longer permissible to perform as a
Project Designer on the basis of having only Contractor/
Supervisor accreditation. If a person obtains and maintains Jdual
accreditation, by taking both a project design course and a
contractor/supervisor course and subsequent refreshers, then that
person might qualify to prepare the design and perform the work.

2) With regard to a conflict of interest in a situatiun
where the Contractor performing the asbestos removal also nLires
the Designer, there could very well be a conflict of interest.
However, you, or the Local Education Agency (LEA), need *:- maxe
that determination based on the AHERA Rule section 763.84 r' and
Appendix A, pg. 41858.

2. Who is responsible to ensure that a project has beer
reviewed by a project designer?
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A. AHERA response actions ("projects'") are required to be
designed (not reviewed) by accredited persons (a Project
Designer, according to the revised MAP). The LEA (and its
"designated person'") has the responsibility to ensure that AHERA
requirements are carried out. For asbestos work in public and
commercial buildings, it is any contractor who employs
individuals to conduct the response action. An enforcement
authority (EPA or a State) could have an ultimate role relative
to your question.

3. At what stage is a designer required? Before bidding or
after bidding of the project?

A. Your first question contains the regulatory issue: A
designer is required before the response action begins. AHERA
763.90, Response Actions (52 FR 41850) requires that response
actions including removal, encapsulation, enclosure, or repair,
other than small-scale, short-duration repairs, shall be designed
by persons accredited to design ... response actions. (The
revised MAP now requires an accredited Project Designer.)

Your second question is not a regulatory issue; it seems
wise for an LEA or building owner to have the design in hand
before the project is bid, and for an accredited contractor to
have the design before the project is bid, in order to know best
how to enter a bid. It does not seem prudent to have it
otherwise.

I hope this answers your questions to your satisfaction. If
you would like to discuss this further, feel free to call our
office at 202-260-7849.

Sincerely,
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Gina Bushong, Chief °
Field Programs Branch
Chemical Management Division (7404)
Office of Pollution Prevention and Toxics



bcc: Paul Matthai
Phil King
Bob Jordan
Region I Asbestos Coordinator



