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Ms. Leah Aleijo
18702 La Guardia Street
Rowland Heights, CA 91748

Dear Ms. Alejo:

Your letter to Mr. Joseph Schechter dated February 17 has
been referred to me for reply. Mr. Schechter has moved to a new
position, and is no longer assigned to the asbestos program
office.

I understand your two questions to be as follows:

1) Is it permissible to complete in-house training for
purposes of AHERA/ASHARA accreditation?

2) Given your job responsibilities as an Asbestos Program
Manager with the Long Beach Naval Shipyard, is it
required that you be an accredited Contractor/Supervisor
and certified by the State of California?

Although the potential for a cdnhflict-of-interest can exist
where a firm or agency trains its own personnel in-house for
asbestos accreditation purposes, current EPA policy does permit
and even encourage this. Our greatest concern is that asbestos
control professionals receive the quality training they need from
a properly approved training entity. Large agencies and
corporations with many employees who work with asbestos will
sometimes provide accredited in-house training as a means of
increasing its availabilitv and lowering its cost. This is
acceptable sc¢ long as the training entity has approval for each
of its accredited courses irum eithier EPA or an ¥P.L -agproved

State Procgram. These trainiag programs, hrowevs:, ©ie subject to
audit by EPA a“{,ur thv &Stat: ir the same woy Ciat amy other
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With respect to your duties as an Asbestos Program Manager,
you would only be subject to AHERA/ASHARA accreditation if you
were directly performing activities which are subject to
accreditation requirements. If you serve as the on-site
supervisor of workers performing regulated abatement, you must be
accredited to do so. Alternatively, if you serve as a second-
line supervisor to an abatement supervisor, or, if you contract
with a full-service abatement firm which then designs, directs
and supervises its own on-site activities, you would probably not
be subject to accreditation. 1In general, you are subject to
accreditation requirements for your work at the Naval Shipyard
only if you inspect for asbestos-containing material, or design
or conduct response actions with respect to friable asbestos-
containing material, in a public or commercial building regulated
under ASHARA.

You may however, also be subject to different and/or more
stringent licensing or certification requirements imposed under
the laws or regulations administered by the State of California.
To the extent that they are applicable to federal facilities,
these State requirements would be in addition to the federal
accreditation standards described in the paragraph above.

I hope this will answer your questions. Should you need
further assistance, please call me at (202) 260-7849.
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Philip W. King
Field Programs Branch (TS-798)
Chemical Management Division



Leah Alejo

18702 La Guardia Street
Rowland Heights, CA 91748
February 17, 1993 °

Joseph Schechter, Chief

Technical Assistance Section
Environmental Assistance Division (TS-799)
U.S. Environmental Protection Agency
Washington, D.C. 20480

Dear Mr. J. Schechter

Per Model Accreditation Plan (40 CFR Part 763, Appendix C to Subpart E) mandated
changes under section 15 (a) (3) of the 1990 Asbestos School Hazard Abatement
Reauthorization Act (ASHARA) (Public Law 101-637) are indicated.

Pursuant to ASHARA, persons performing asbestos-related work in all public and
commercial buildings must be accredited to perform asbestos-related categories
and be categorized as one of the following, worker, supervisor, inspector, or
project designer. This requirement also applies to all Federal and Government
owned and operated facilities.

It is to my understanding to achieve accreditation one must complete a prescribed
EPA accredited training course, successfully pass an examination, and participate
in a continuing education program. Does an in-house training program constitute
as such. Taking into consideration that we are a Federal facility is it required
that I, as Asbestos Program Manager take the California State Asbestos Consultant
Certification Examination. My job description requires that I review, manage, and
supervise asbestos-related activities within the Long Beach Naval Shipyard. I do
not act as a consultant. All asbestos-related activities involve only in-house
personnel and programming.

Request that you advise me on this matter and provide any supporting
documentation that may clarify these training requirements. Thank you for your

time and support. Hoping to receive an immediate response.

Sincerely,
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