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David L. Shaw

Texas Electric Cooperatives, Inc.

Transformer Division

100 Cooperative Way .
Georgetown, TX 78626

Dear Mr. Shaw:

This is in response to your letter of March 3, 1999 to Tony Baney requesting a response
to your letter of December 22, 1998 to Lou Roberts in EPA’s Region VI. In your letter to Ms.
Roberts, you seek clarification on the assumptions one may apply to pole-top and pad mount
distribution transformers manufactured prior to July 2, 1979. In particular, whether the
assumptions at 40 CFR 761.2 “PCB concentration assumptions for use” apply once the
transformers are disconnected and no longer in use. The following are your specific questions
and the Agency’s corresponding answers:

Q1: [What is] EPA’s definition of the term “In use” as it relates to pole-top and pad mount
distribution transformers?

Al: EPA has not published a formal definition of “In use” but the Agency generally considers
electrical equipment to be “In use” when it is connected in the electrical system. Therefore, once
a piece of electrical equipment is disconnected from the electrical system, it is no longer “In
use”. At this point, based on the decision of the owner of the unit, its regulatory status is either
“in storage for reuse” or “in storage for disposal”.

Q2: Do pole-top and pad mount distribution transformers classified as mineral oil-filled, keep
this designation for the useful life of the unit?

A2: Yes, absent any test data that establishes a PCB concentration, documentation from the
manufacturer indicating the PCB concentration at the time of manufacture and servicing records
indicating the unit was topped off or otherwise serviced with PCBs > 500 ppm, pole-top and pad
mount distribution transformers manufactured prior to July 2, 1979, may be considered mineral
oil-filled and therefore, in the concentration range of 50 - <500 ppm PCBs for the remainder of
the useful life of the units. Mineral oil-filled electrical equipment manufactured after July 2,
1979, may be assumed to be non-PCB (<50 ppm) for the remainder of the useful life of the
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equipment. If the date of manufacture of mineral oil-filled equipment is unknown, any person
must assume it to be PCB-Contaminated (50 - <500 ppm).

Q3: At what point must you refer to the PCB concentration assumptions for use criteria to
determine the type (non-PCB, PCB-Contaminated, [or] PCB) of unit you are handling?

A3: Absent test data that establishes a PCB concentration, documentation from the manufacturer
indicating the PCB concentration at the time of manufacture and servicing records that show a
unit was serviced with a specific concentration of PCB fluid, the provisions in section 761.2,
“PCB concentration assumptions for use”, may be applied while the electrical equipment is in
use. The assumption policies in section 761.2 do not apply when electrical equipment is being
disposed of. At that time, the owner or operator of PCB equipment must know its actual PCB
concentration and use the proper disposal method.

Q4: Can pole-top or pad mount distribution transformers missing nameplates and or proper
documentation on the date of manufacture, and type of dielectric fluid be loaded on a transport

vehicle for servicing?

A4: Yes, any piece of electrical equipment, regardless of its known or assumed PCB
concentration, may be transported for purposes of servicing.

If you have any further questions or comments, you may contact Tom Simons of my staff
at 202-260-3991.

Sincerely,
s A

John W. Melone, Director
National Programs Chemical Division

cc: PCB Regional Coordinators





