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MAY 24 1989

OFFICE OF
PESTICIDES AND
TOXIC SUBSTANCES

Richard H. Erickson

AHERA Executive Administrator
Roth Asbestos Consultants, Inc.
1900 West 47th Place

Westwood, Kansas 66205

Dear Mr. Erickson:

This is in further response to your letter in which you ask
for clarification of the Asbestos Hazard Emergency Response Act
(AHERA) regulations in regard to requirements for schools where
there is no asbestos-containing building material (ACBM) present.
I regret the delay in our written response. I understand you
have already received verbal clarification on these issues from
Brian Duncan of my staff. :

Your first question is whether LEAs are relieved of the
requirement of reinspections once every 3 years for schools which
are asbestos-free, either because they were constructed without
the ACBM or because all ACBM has been removed. The answer is
yes, because the reinspection requirements at 40 CFR 763.85 (b)
apply only to schools which contain known or assumed ACBM.

Your second question is whether schools with no ACBM are
relieved of the annual notification requirements at section
763.84(c). The answer to this question is also yes, for the same
reason as above, with the caveat that the annual notification to
parents and others of the availability of the school's management
plan must continue indefinitely (see sections 763.84 (f) and
763.93 (g)). In some cases the management plan may consist of an
inspection report certifying that the building is asbestos-free,
or an architect's statement that the building was completed
after October 12, 1988, and that no ACBM was used in its
construction.

Your third question is whether asbestos-free schools must
appoint a replacement for a designated person pursuant to
section 763.84 (g). The answer is yes, because one of the
requirements of the LEA is to continue the annual notification to
parents and others of the availability of the management plan
indefinitely. A replacement designated person could handle any
questions and concerns that arise regarding asbestos.
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If I can be of further assistance please call me or Brian
Duncan of my staff at (202) 382-3949.

S' erely, ,//7

/ _Joseph Skhechter, Chief
Stdte and Local Assistance Section
Hazard Abatement Assistance Branch
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cc: Wolfgang Brandner
Sally Sasnett
Alan Carpien
Bob McNally
Jon Silberman



