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MAY 24 1989

OFFICE OF
PESTICIDES AND
TOXIC SUBSTANCES

Ms. Sylvia Lozano

Asbestos Program Control Manager

Office of Risk Management

Department for Budget and Fiscal Planning
Corpus Christi Independent School District
P.O0. Drawer 110 '

801 Leopard

Corpus Christi, Texas, 78403-0110

Dear Ms. Lozano:

This is in further response to your letter in which you
requested clarification of the Asbestos Hazard Emergency Response
Act (AHERA) regulations regarding avoidance of potential
conflicts of interest. Specifically, you wish to know whether
AHERA-accredited employees of the Corpus Christi Independent
School District may perform both asbestos abatement and air
monitoring tasks, i.e., personal and clearance air monitoring,
and laboratory analysis of the air samples. I regret the delay
in our written response.

Your question stems from language in the AHERA regqulations
which, under Appendix A, at the Sampling section of the Mandatory
Transmission Electron Microscopy (TEM) Method on page 41858 of
the Federal Register notice of October 30, 1988, (copy enclosed)
states in part, "Sampling operations must be performed by
qualified individuals completely independent of the abatement
contractor to avoid possible conflicts of interest...." 1In
addition, the Sample Preparation section of the TEM mandatory
method on page 41864, states, in part, "All sample preparation
and analysis shall be performed by a laboratory independent of
the abatement contractor."

In the "100 Commonly Asked Questions About the New AHERA
Asbestos-in-Schools Rule" guidance document (copy enclosed)
question number 28 addresses the issue of conflict of interest in
the case where an LEA intends to use its own AHERA-accredited
staff to carry out all the tasks involved, including inspection,
development of the management plan, project design, abatement,
and all air monitoring. The answer concludes that LEAs have the
option to use their own employees to carry out all tasks.
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If I can be of further assistance to you, please call me or
Brian Duncan of my staff at (202) 382-3949.

2

“Jpse Schechter, cChief
tate and Local Assistance Section
Hazard Abgtement Assistance Branch

Sincerely,

Enclosures

cc: Sally Sasnett
John West
Alan Carpien
Bob Jordan
Jon Silberman
AHERA Interpretation File



CORPUS CHRISTI INDEPENDENT SCHOOL DISTRICT
P.O. Drawer 110 e 801 Leopard

SD Corpus Christi, Texas 78403-0110
(512) 886-9044
DEPARTMENT FOR BUDGET N
AND FISCAL PLANNING o/ Do~ i / -
D\ZCW"

Office of Risk Management %
(*‘"

January 6, 1989 ,&4 5479
% MK?{ ;
V‘Z\\""
R
U. S. Environmental Protection Agency (hﬂw*wvdéﬂ
401 M Street SW )
Washington, D.C. 20460

Dear Sir or Madam:

Re: Interpretation of the Asbestos Hazard Emergency Response Act
(AHERA), 40 CFR 763

In our continuing efforts to comply with the Asbestos Hazard Emergency Response
Act, the Corpus Christi Independent School District is presently considering the
feasibility of performing some asbestos abatement projects in-house by creating
and staffing our own asbestos abatement team. We believe this would result in
substantial savings for our school district while, at the same time, providing
greater flexibility in completing response actions and maintenance projects as
they arise.

Our attempts to determine the exact scope of work that can be performed in-house
have resulted in several unanswered questions with regard to the interpretation
of "conflicts of interest" under AHERA. Specifically, these include:

CAN BOTH THE ABATEMENT TEAM AND AIR MONITORING PERSONNEL

BE EMPLOYED BY THE LEA? (In other words, if our team
performs the abatement project, can our industrial hygienist
conduct the personal and:area air monitoring required to
comply with the applicable portions of AHERA?)

CAN BOTH THE ABATEMENT AND THE CLEARANCE AIR SAMPLING AFTER
ABATEMENT BE CONDUCTED BY EMPLOYEES OF THE LEA? (Upon
completion of an abatement project by our team, can our
industrial hygienist conduct clearance air sampling to clear
the areas for re-entry?)

CAN EMPLOYEES OF THE LEA CONDUCT THE ABATEMENT, AIR MONI-
TORING, AND ANALYSES OF AIR SAMPLES? (If both asbestos
abatement work and air monitoring can be conducted by our
employees, can our accredited laboratory conduct analyses
of the air samples collected?)
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A timely response would enable us to proceed with pending maintenance and
renovation projects.

If you have any questions regarding this matter, please do not hesitate to
contact me at (512) 886-9108.

Sincerely,
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Asbestos Program Control Manager
SL:keh

cc: Dr. L. K. Norman, Director
for Risk Management
Mrs. Laurel S. Ferri, Administrative Officer
for Risk Management



