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OFFICE OF
PREVENTION, PESTICIDES AND

MAY 5 2005 TOXIC SUBSTANCES

Richard B. Tucker
Technical Training Director
AAA Environmental

P.O. Box 5605
Spartanburg, SC 29304

Dear Mr. Tucker:

This is in response to your letter on April 14™ 2005, which asked whether an operations
and maintenance (O&M) worker (two hours of general asbestos awareness training and 14 hours
of additional training as described in 40 CFR 763.92) can clean up asbestos-containing ceiling
tile debris from a floor. A person with16 hours of training as described in 40 CFR 763.92 can
pick up asbestos-containing material (ACM) including ceiling tiles, if the tiles are not friable and
will not be broken into smaller pieces. If the material is friable and left over from an asbestos
abatement, then accredited asbestos abatement workers must remove the material. However, if
the removal of the material is required in the performance of an emergency or routine
maintenance activity, not intended solely as asbestos abatement, then operations and maintenance
personnel may remove small amounts of friable ACM. Please note that if there is a major fiber
release episode, where there is the falling or dislodging of more than 3 square or linear feet of
friable ACM as discussed at 40 CFR 763.91(f)(2), then the response action must be designed by
persons accredited to design response actions and conducted by persons accredited to conduct
response actions (not O&M personnel).

In summary, EPA believes that friable ACM should be handled by asbestos abatement
workers accredited under the EPA Model Accreditation Plan (Appendix C to 40 CFR 763,
Subpart E) if that material is left over from a response action (40 CFR 763.90), and not required
in the performance of an emergency or routine maintenance activity which is not considered a
major fiber release episode.
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If you have any further questions, please contact Robert Courtnage or my staff at 202-
566-1081. '

Sincerely,

A

Tony Baney, Chief
Fibers and Organics Branch
National Program Chemicals Division
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April 14, 2005

Tony Baney

Fibers & Organics Branch (7404T)

National Program Chemicals Division, OPPT
USEPA

1200 Pennsylvania Ave. NW

Washington, DC 20460

Dear Sir:

I'm writing with regards to 40 CFR 763 AHERA and any debris clean-up limitations it might impose on
an AHERA & OSHA trained and accredited Operations and Maintenance (O&M) Class lll worker in the
public school system (K-12). | am unable to find any limitation on the amount of “debris” clean up that
the O&M worker can do. Although EPA and OSHA regulations are completely separate entities, they
are interconnected in certain instances (see 763.91b and 763.92). Therefore, | went to OSHA for
interpretations of OSHA Class Il & IV activities involving clean up.

OSHA currently has an interpretation (8/26/02 — “Application of the Asbestos Standard to the removal
of ACM debris and intact material” Question 5) that a Class IV worker (2 hours training) is unlimited in
the amount of debris that can be cleaned-up, so long as the debris will not be broken down into smaller
pieces. To accomplish clean up of debris “intact’, the Class IV worker must wet the m aterial with
amended water and HEPA vacuum it up. The material given in the interpretation was pieces of spray
applied fireproofing.

It is known that the OSHA Class Il worker training encompasses the two hours of Class IV plus an
additional Fourteen hours. This would allow the Class Il worker to perform the tasks of a Class IV
worker, but not of a higher Class such as Class | and . Therefore, OSHA does not limit the Class |
worker in the amount of clean-up of debris except to say that the Class lil_ activity must disturb “break
down” no more material than can be contained in one 60” x 60” glovebag or waste bag. Therefore, if an
O&M trained and accredited worker in a public school system K-12 wishes to clean up, for instance,

seling tle debris from a floer in amounts of 10, 20, or cven 50 Sq.ft.. would he/she be able to do 89, 52

long as all work practice, disposal, training requirements, etc. are met?

Sincerely,

5T A

Richard B. Tuckér
Technical Training Director
AAA Environmental

P.O. Box 5605
Spartanburg, SC 29304
804-582-1222 & Fax 864-583-0709
1-888-296-3803



