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Thomas B. Dominick TOXIC SUBSTANCES

Deputy Attorney General

Counsel, Department of Labor and
Industrial.Services

277 North Sixth, Statehouse Mail

Boise, Idaho 83720-6000

Dear Mr. Dominick:

I am writing in reply to the three questions about asbestos
accreditation posed in your letter to me dated June 21, 1993.

Your first question asked whether EPA considers Idaho's
safety inspectors to be subject to accreditation. As I had
indicated in my earlier correspondence with Gary Barnes, based
upon the role of the state inspectors which he had described to
me, it appeared that they did fall within the scope of the
statutory requirement (15 U.s.c. 2646). This interpretation
considered the fact that your state agencies apparently rely upon
the judgment of these inspectors to make an initial determination
regarding the presence or absence of ACBM, or suspect ACBM, and
also to determine whether or not a potential problem situation
exists which warrants further action. Where these findings
constitute the basis for a decision about whether or not to-
sample the suspect ACBM and/or inspect it further, they should be
rendered by a properly trained and accredited person. We view
activities such as these to be within the meaning of the phrase
"inspecting for asbestos-containing material in a public or
commercial building"” as it is used in section 15(a) of the
Asbestos School Hazard Abatement Reauthorization Act (ASHARA)
(Public Law 101-637). If some or all of your state safety )
inspectors did not perform in this particular role, however, they
might not be subject to the accreditation requirements. We would
suggest that the State carefully review and evaluate the work
assignment of its inspectors, and identify those who may be in
need of this additional training.

The answer to your second question about what authority EPA
might use to fine your agency - for a hypothetical failure to
comply with accreditation requirements is found in ASHARA section
15(a) (4), which amended the penalty provisions of ‘section 207 of
the Toxic Substances Control Act (TSCA) (15 U.S.C. 2647). It
provided for a civil penalty for contractors who fail to comply
with TSCA accreditation requirements by inspecting, or designing
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commercial building, or employing individuals to conduct response
actions in such buildings, and who fail either to obtain TScA
accreditation, or to require or provide accreditation for
employees. A contractor who commits a violation is liable for a
civil penalty of $5,000 for each day of a violation, except for a
contractor who is a direct employee of the Federal Government.
Because your state inspectors are not exempted as direct
employees of the Federal Government, and because TSCA section
202(1) generally defines "contractors" as "persons" (15 U.S.C.
2642), state agencies are potentially liable under this provision
in the same manner as other employers.

Regarding your third question about whether your Department
would be in violation of any statutes or rules if it chose, as. a
matter of policy, not to consider asbestos in its safety
inspections, the answer is a qualified "no." Neither TSCA nor
ASHARA required that public and commercial buildings be inspected
for asbestos, the only stipulation being that if the
owner/operator of such a building elected to have such an
inspection performed, that it be done by an accredited person (15
U.S.C. 2646). 1If your Department, however, were to undertake a
"demolition or renovation activity" in a requlated "facility" or
"facility component," it would become subject to the EPA NESHAP
regulation (40 CFR 61.145), and an inspection for the presence of
asbestos would then be required. If the building to be inspected
was otherwise a "public and commercial building" as defined in
TSCA section 202(10) (15 U.S.cC. 2642), such an inspection would
have to be performed by an accredited inspector (15 U.s.cC. 2646).

We appreciate your concern for these issues, and your having
written to seek further clarification. I hope that my response
will be helpful. If further assistance is required, please call
me at (202) 260-7849, or Jayne Carlin, our Region X Asbestos
Coordinator in Seattle at (206) 553-4762.

Sincerely, ‘—:::::7
Philip W. King -‘\N;::§§b
Field Programs Branch (TS-798)

Chemical Management Division

cc: Esther Tepper
Cindy Fournier
Jayne Carlin, Reg. X
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June 21, 1993

Mr. Philip W. King

Field Programs Branch

Chemical Management Division

United States Environmental Protection Agency
Washington, D.C. 20460

Dear Mr. King:

I write in reply to your letter to Gary Barnes of this
Department dated May 27, 1993. In your letter you opined that
EPA considers our safety "inspectors" to be "persons who
inspect for asbestos-containing material in school buildings
under the authority of a local education agency or in public
or commercial buildings." Accordingly, our "inspectors" need
to be accredited. I am writing to request additional guidance
regarding this issue. :

Enclosed is a copy of Idaho .Safety Code 1, Chapter EE,

entitled "Asbestos." These rules place responsibility for
asbestos detection and handling in the lap of a "competent
person." Under the rules, this Department has no

responsibility for asbestos detection or control, despite
Section 3117's reference to inspections of "places of
employment" by our Department "pursuant to 44-104, Idaho
Code." However, the term "places of employment" referenced in
Section 44-104 has been interpreted by the Idaho Supreme Court
to mean places of private, not public, employment. See, Local
Union 283, International Brotherhood of Electrical Workers v.
Robison, 91 Idaho 445, 423 P24 999 (1967). Since it is my
understanding that EPA rules have preempted the area of
asbestos regulation of places of private employment, our
Department really has no asbestos inspection or control
authority under Chapter EE. .

Our inspectors do perform routine safety inspections pursuant
to Idaho Code §72-720, et seq. If during the course of a
safety inspection our inspectors notice a substance that could
possibly constitute asbestos they merely point out that fact
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to the appropriate authority. They do not make any initial or
other determination that the substance contains or does not
contain asbestos.

It is well settled that "the word 'inspection' has a broader
meaning than just looking." See, Martin v. Reynolds Metals
Corporation, 297 F2d4 49, 57 (9th in 1961). The dictionary
defines "inspect" as "to examine carefully or critically,
investigate. and test officially, as to inspect food' and an
'inspection' as 'especially, a critical investigation or
scrutiny.'"” Id. Our safety inspectors do not inspect for
asbestos. They do not carefully examine substances to see if
they contain asbestos. They do not test or investigate for
the presence of asbestos.

In light of the foregoing I would appreciate a written
response in ten (10) days to the following questions:

(1) Does EPA contend that our safety insgspectors, in light of
the foregoing, must become asbestos accredited? Why or why
not?

(2) Under what authority might the EPA fine this Department
if our safety inspectors do not become asbestos accredited?
Please provide citations for any relevant statutes or rules in
your response,

(3) If this Department chooses, as a matter of policy, not to
consider asbestos in its safety inspections, does the EPA
contend the Department would be in violation of any statutes
or rules? Please provide any relevant citations with your
answer.

EPA's prompt response to this letter would be most helpful.
This Department wishes to cooperate with the EPA and also
avoid any possibility of fines or other punishment for
noncompliance with asbestos related statutes or rules.

Thank you very much.

Very truly yours,

THOMAS B.. DOMINICK

Deputy Attorney General

Counsel, Department of Labor and
Industrial Services

TBD/nl

c: Gary H. Gould, Director
Wayne Larsen, Building Division Administrator
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Asbestos Accreditation Specialist
Department of Labor and Industrial Services
277 North Sixth, Statehouse Mail

Boise, Idaho, 83720-6000

Dear Mr. Barnes:

This letter will reply to your inquiry, dated 5/17/93,
regarding asbestos accreditation for inspectors under the
Asbestos School Hazard Abatement Reauthorization Act (ASHARA) .

As you know, ASHARA amended section 206(b) (1) (A) (i) of the
Toxic Substances Control Act (TSCA) to require accreditation for

buildings under the authority'of a local education agency or in
public or commercial buildings." Although requiring such
"inspectors" to be accredited, neither ASHARA nor TSCA provided
an explicit definition of the term "inspection.®

In the absence of such a definition, EPA issued, on November
17, 1992, its "Interim Guidance on ASHARA Requirements" (see
attachment). These guidelines were specifically intended to help

promulgated. The revised MAP, when available, is expected to
provide further meaning to the scope of accreditation as it will
apply to the kind of situation which you have described.

The interim guidelines state that the ordinary meaning of
the word "inspection" should be used to determine whenever
accreditation is required for a particular asbestos-related task.
By way of example, the guidelines offer that "...one meaning of
the word "inspection" is a careful examination.™

You have indicated that your State Safety Advisors, as a
part of their safety inspections of public agencies, look for
possible asbestos-containing building material (ACBM) . Althcugh
trey do not apparently collect samples of ACBM, or recommend its
appropriate management, they do recommend, where suspect material
is identified, that Such suspect material be tested for asbestos
and assessed by an accredited inspector. From the information
yYou have provided, these persons seem to be responsible for
making an initial determination regarding the presence or absence
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of ACBM, or suspect ACBM. You also imply that these public
agencies rely upon the judgment of these safety inspectors to
determine whether or not a potential problem situation exists.
If the safety inspector makes an affirmative finding, this
apparently then becomes the basis for deciding whether to sample
the suspect ACBM and/or inspect it further.

EPA, consistent with its ASHARA Interim Guidelines, would
consider safety inspectors, performing in the role that you have
described, as being persons who are inspecting for ACBM, and are
therefore subject to the accreditation requirements of the MAP.
This is because they are looking specifically for asbestos in
public or commercial buildings to identify and locate such
material, and because these public agencies are relying upon
their expertise and professional ability to recognize potential
asbestos hazards.

Again, the MAP revisions are expected to be promulgated
later this year. When this occurs, the regulations may further
clarify the scope of accreditation coverage as it applies to
these types of situations. Meanwhile, we would advise you to
comply with the Interim Guidelines which are drawn directly from
the statute.

If T can be of further assistance, please call me at (202)
260-7849.

Sincerely, .

Philip W. King
Field Programs Branch (TS-798)
Chemical Management Division

Attachment
cc: Esther Tepper

Cindy Fournier
Jayne Carlin, Reg. 10
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INTERIM GUIDANCE ON ASHARA REQUIREMENTS

After November 28, 1992, AHERA § 206 requires all persons
inspecting for asbestos or designing or conducting asbestos
response actions in public and commercial buildings to be
accredited in accordance with the MAP. Persons who violate
these requirements are subject to penalties of up to $5,000
per day, per violation.

Until the revised MAP takes effect, persons wishing to
become accredited asbestos professionals must successfully
complete a course approved in accordance with the existing
MAP requirements, and applicable state or local regulations.

Until the revised MAP takes effect, training course
providers and states are under no obligation to take any
action with respect to the. increased training requirements
of ASHARA. However, they should be aware of the '
statutorily-extended accreditation requirements and conduct
their training and licensure programs in a consistent
manner. Interested parties should consult the May 13, 1992,
Federal Register notice, 57 FR 20438, for information on the
changes EPA is proposing to make in the MAP.

Until the revised MAP takes effect, terms used in AHERA §
206 are to be given their statutory definitions.

"Public and commercial buildings" are all buildings other
than schools and apartment buildings of fewer than 10 units.
EPA interprets this term to exclude single-family homes.

AHERA does not define "inspection," so the ordinary meaning
of the word "inspection" should be used to determine
whenever accreditation is required for a particular
asbestos-related task. For example, one meaning of the word
"inspection" is a careful examination.

"Response action" is defined by AHERA as methods which
protect health and the environment from the hazards of
asbestos-containing material, including methods described in
Chapters 3 and 5 of the Purple Book. The statute does not
contain an explicit exemption for small projects, althouzh
EPA is considering that, or some other type of limitatic: in
the MAP revisions.
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May 17, 1993

Phil King

EPA, OPPT

Environmental Assistance Division (TS-799)
401 M Street, S.W.

Washington, D.C. 20460

Dear Mr. Kina:
Re: Asbestos Accreditation Under ASHARA For Inspectors

I am writing to you at this time to get an official EPA
interpretation of the ASHARA requirements.

The Department of Labor and Industrial Services’ Industrial Safety
section use Idaho Safety Code 1, including Chapter EE, which deals
with asbestos, to provide occupational safety inspections to public
agencies. The safety advisors 1look for possible asbestos
containing material as part of the safety inspection, but only to
recommend that the material needs to be tested for asbestos and
assessed by an accredited inspector. The safety advisors do not
take samples nor do they make recommendations on how to handle the
material if it is asbestos.

The Department would like to receive a written determination from
EPA within 10 days from the day you receive this letter as to
whether the safety advisors conform with the intent of AHERA §206
in regard to accreditation.

If you have any questions regarding this, please call me at

Sincerely,

e

GARY B S .
Asbestos Accreditation Specialist

c: Wayne Larsen
Mike Poulin

Equal Opportunity Employer



