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OFFICE OF
PESTICIDES AND TOXIC
SUBSTANCES

Jonathan P. Hiatt, Washington General Counsel
Service Employees International Union, AFL-CIO
1313 L Street, N.W.

Washington, D.C. 20005

Dear Mr. Hiatt:

This is in response to your letter of July 5, 1990 in which
you stated that the New York City Public School Board has
interpreted Sectiocn 763.92 of the Asbestos Hazard Emergency
Response Act (AHERA) regulations to mean that maintenance and
custodial employees in the City’s schools are not "members of its
maintenance and custodial staff" and, therefore, the Board is not
obligated to provide the 2-hour training on the hazards of
asbestos to these employees.

In the telephone conversation you had with Betty Weiner of
my staff on July 25 you explained that, in accordance with a long
time practice, the Board delegates the hiring of maintenance and
custodial staff to the operating engineer at each school. The
operating engineers have been given the authority by the School
Board to interview, select and employ individuals. The funds to
pay wages to employees hired under this arrangement are provided
for in the budget that has been adopted by the School Board. The
funds allocated for wages are passed down to the operating
engineers who then are given control of that part of their
school’s budget.

General local education agency (LEA) training
responsibilities are stated in Section 763.84(b) as follows:
"Ensure that all custodial and maintenance employees are properly
trained as required by this Subpart E and other applicable
Federal and/or State regulations (e.g., the Occupational Safety
and Health Administration asbestos standard for construction, the
EPA worker protection rule, or applicable State regulations)".
More specifically, Section 763.92(a)(1) states "The local
education agency shall ensure, :prior to the implementation of the
O&M provisions of the management plan, that all members of its
maintenance and custodial staff (custodians, electricians,
heating/air conditioning engineers, etc.) who may work in a
building that contains ACBM receive awareness training of at
least 2 hours...®
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If the facts of this situation are as stated by SEIU, the:
custodial and maintenance staff employed in the schools of New
York City are employees of this LEA. Under any circumstances,
under AHERA the LEA is responsible for the awareness training of
its employees on the custodial staff.

If you have any questions regarding this matter, please call
Betty Weiner of my staff on 382-3790.

Sincerely,
Gina Bushong, Chief

Abatement Programs Section
Environmental Assistance Division

cc: Alan Carpien
Sally Sasnett
Cindy Fournier
Betty Weiner
Al Kramer, Region II
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Mr. Richard T. Kane

Tucson Unified School District
. Risk Management and Safety Serv1ces
Asbestos Management

2025 East Winsett

Tucson, AZ 85719

- Dear Mr. Kane:

This is in response to your letter dated February 28, 1995,
to the U.S. Environmental Protection Agency, Region IX Office
pertaining to the Asbestos Hazard Emergency Response Act (AHERA)
regulations. Specifically,-you wanted guidance regarding the
dlsp051tlon of obsolete Asbestos Management Plans.

The follow1ng are your questlons and our responses to them:

‘Question 1: When we generate a new management plan what
becomes of the old Asbestos: Management Plan?

Answer 1: If the new management plan contains up-to-date
information from the prior approved management plan, then we
recommend that the old management plan be disposed of after the
new plan has been approved by the proper authorities. ' However,
if the old management plan still contains pertlnent information,
such as inspection reports, not available in the new management
~plan, then the source must maintain both the new and old
management plans ‘ :

Question 2: How long need we retain the old management
plan, with its voluminous listings, such as the Inspection Report
and the Response Action Report on file?

Answer 2: 40 CFR 763 94 requlres that Local Educatlon
Agenc1es (LEAs) colleéct and retain various records, which are not
part of the information submitted to the Governor in the '
management plan, such as response actions and preventive
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. measures, fiber release episodes, periodic surveillance, and

' various operation and maintenance activities. The section also
.states that "for each homogeneous area where all asbestos
containing building material (ACBM) has been removed, the LEA
shall retain such records for three years after the next
reinspection. We also recommend that the old management plan
which has been replaced by the new updated management plan be
kept for the same perlod of time.

Question 3: 1Is archiving of essential data,‘as we do for
updates, adequate when we replace the entire Asbestos Management
Plan?

Answer 3: Archiving old information and the old management
plan is acceptable. However, there should be a protocol to
provide and maintain gquality assurance for the information
archlved

, This'determination has been coordinated with the Office of
"Regulatory Enforcement and the Office of Pollution Prevention and
Toxics. If you have any question about this letter, please
contact Chris Oh of my staff at (202) 564-7004.

Slncerely,

oot

John B. Rasnic
Manufacturlng, Energy and Transportation D1v1s1on
- Office of Compliance ‘

cc? Cindy Fournier, TED:
' Bob Jordan, OPPT
Vincent Mancus Region IX
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“TUCSON UNIFIED SCHOOL DISTRICT
RISK MANAGEMENT AND SAPETY SERVICES
ASBESTOS MANAGEMENT
2025 Bast Winsatt
Tuoson, AZ 82719 ,
Telephone (802) 617-7084 _ :
\ , February 28, 1085

USEPA .

Region IX (A-4-4)
ATIN.¢ Vincant Mancus
75 Bawthorna

san Frandisco, CA 54013

The purposa of this. letter ia o Temuest-guidenca ragarding-the disposition. of. .. ... —
obgolete Asbestos Management Plans. Thism offica curzently holds Asheatos
Managekent Plans  resulting fram the initial dinspegtions in 1988, and
reinspoctions for 1991 und 1584, ‘ ) .

With more than one hundred twenty separste facilities, wa are storing neatly
four hundred Asbestos Management Plans. Fhysically, thorxe plans «ach oconsiat
of from ocne one inch binder up to sight threa inch bindexs par plan. That .
pradents a considerable storage problem. o : . :

The data for the lateat inspestion or changs report la in databasa files. When

a major evant, sueh as a.re inspection oopuca, in addition to any changes '
poted by the Aingpector, fundamental fscts, the date of inspestion and the

inspector's nane, are changed. Since these {tems oacux -throughout the Ashastos

Management Plan, a new management plan is ganezated, ' _

A relatad csae ocourz when there has been Msjor Activity, such as sbatemant
duzing renovation. That causes significant change to the data base of sarple
areas and funotional spaocss und thus to the Asbastos Management Plan., The
current practice of this office has bean te retain two parts of our old plan,

. Those parte are the Asbestos Contaiaing Material Inventoery and the Liat Qf
Homogenaous Areas And Written Assesstents. The former lists suapect ACBM and
tha laboratery assesament for each (Yas or No) by Functional Space. The latter
lists tha same information by Sample Aresa, i.e., in what Functicnal Spaces
dees this material oocuz?, Those two seations, as archives, tell us sverything -
historical~that We-vead to know asbout-ACEM in & given faciddbys -What, whare; === ee———
how much, and in what condition. They alac show the Responsible Rerson, the
Inapector mnd the date of inspection. ’ S : -

It appears that the Asbestos Managament Plan is a permansnt documant that must
be transferred to the new owner if tha building is sold, The quesation is when
we generate & new managament plan what hecomes of tha old Asbestos Manigement
Plan? Mew long nced we retain the old managament plan, with -its velumineus
listings such as the Inepaction Report and the Response Action Raport on file?
Is the archiving of essantial data, as we do for updates, adaquate whan we
zeplace the entire Asbastos Managsment Plan? .

Sincerly Yours,

OPTIONAL FORM 88 (740}
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