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October 27, 2005

OFFICE OF
PREVENTION, PESTICIDES AND
TOXIC SUBSTANCES

Ms. Lynn L. Bergeson
Bergeson & Campbell, P.C.
1203 Nineteenth Street, NW
Suite 300

Washington, D.C. 20036-2401

Dear Ms. Bergeson:

Thank you for your most recent communication (19 September 2005 email to Neil
Patel) summarizing key concerns of the Metals Chemistry Forum (the Forum) regarding
the 2006 Inventory Update Reporting (IUR) requirements. In your email, you requested a
meeting with EPA to discuss these issues. We would first like to address these issues in
writing, since they were raised in previous communications (11 April 2005 email from the
Forum to EPA in preparation for the 23 May 2005 meeting of the two parties, and in your
22 June 2005 letter to EPA) and discussed in a previous meeting (the 23 May 2005
meeting). After reviewing our responses below, if you still think a meeting is warranted,
please let us know.

Your 19 September email summarized five areas of concern. Please note that our
responses below address only part of these five issues. We will respond to the remaining
issues shortly, as indicated below. Other specific issues raised in previous
communications (most notably the 11 April 2005 email from the Forum to EPA) will be
addressed by EPA in a separate document and sent to the Forum under separate cover.

Issue 1: The discussion of this issue was quite broad and has been broken down
into smaller discussions.

Ja: The existence of an Inventory name that may be applicable to a material does
not determine whether that material must be reported.

EPA response: The determination of whether a chemical substance is reportable
under the TUR begins with whether the substance is listed on the Toxic Substances
Control Act (TSCA) Inventory of Chemical Substances (the Inventory). Ifa substance is
listed on the Inventory, then the manufacturer/importer would need to review
requirements for reporting the substance under IUR, such as production volume or
exemption status. If a substance is not listed on the Inventory, then it is not subject to
reporting under the IUR regulation.
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1b: When the original TSCA Inventory was created, chemical substances were
added to the Inventory using names that frequently were not consistent with more recent
interpretations of nomenclature policy.

EPA response: The Agency does not believe that the above statement is accurate
as we have made efforts to maintain consistency in Inventory policies over the years. Do
you have examples specific to the metals industry to share with us?

Ic: Depending on the particular context applicable to a reporter or site, a material
that can be associated with a particular Inventory name nonetheless may not be reportable
under the terms of the IURA requirements and exemptions.

EPA response: Not all chemical substances listed on the Inventory are reportable
under the TUR rule. To find out whether a substance is reportable, a manufacturer would
need to determine if any exemptions apply. There are exemptions based on business size,
as delineated in 40 CFR 710.49, certain circumstances of manufacture of the substance, as
described in 40 CFR 710.50, and chemical-specific exemptions, as described in 40 CFR
710.46. In addition, the production volume of the substance at the reporter’s site affects
the information required to be reported. The IUR regulations provide more detailed
information on reporting requirements and exemptions.

1d: For example, a material may be a non-reportable mixture even though there is
an Inventory name that could describe the material.

EPA response: EPA will respond to issues associated with mixtures in a separate
letter.

Ie: During the meeting, however, some EPA representatives seemed to say that
whether similar substances (e.g., that could be considered mixtures) would need to be
reported would not depend on an equivalent and predictable application of the same rule,
but might depend on whether an earlier manufacturer individually decided to specifically
list a substance (that could now be described as a mixture) on the original Inventory.

EPA response: That description doesn’t match EPA’s development of the
Inventory. There are very specific reporting requirements and rules for substances that
are to be listed on the Inventory (see 40 CFR 710). Substances not currently on the
Inventory are new chemicals and are therefore subject to TSCA section 5 notification.
Note that EPA’s decisions concerning the identification and Inventory listing of substance
combinations has always depended on the commercial intentions of the manufacturers and
those manufacturers’ knowledge of the chemistry of the substance combinations.

Issue 2: Mixtures, including statutory mixtures, are not subject to IURA reporting
requirements. The IURA reporting obligation for the components of a mixture accrues to
the manufacturer or importer of those components. EPA has identified certain mixtures
as “statutory mixtures.” In these situations, EPA accepts the fact that some chemical
bonding takes place among the components of the mixture. EPA has determined,
however, that such bonding does not change the “mixture” status of the resulting material.
EPA has elected to include its 1995 statutory mixture guidance as an appendix to the

guidance document for the 2006 IURA reporting period. In doing so, EPA clearly



indicates that EPA’s guidance should be followed; yet during the meeting, some EPA
representatives suggested that Industry should not place “too much reliance on” EPA’s
long-standing written guidance. Industry needs to know which rules will apply when
preparing its 2006 TURA reports, needs some clarification on aspects of EPA’s existing
statutory mixture policy, and should be able to rely on long-standing written guidance on
which compliance programs have been based.

EPA response: EPA will respond to issues associated with mixtures in a separate
letter.

Issue 3: According to 40 C.F.R. §§ 710.50(c) and 720.30(g), reporting is not
required for a byproduct used to “extract component chemical substances from it for
commercial purposes.” EPA must apply a common industrial practice meaning of the
term “extract” in interpreting this provision. In its comments, EPA has suggested that the
term “extract” in this exemption has a narrow meaning -- removal from a mixture without
chemical transformation. Yet, the rulemaking record of neither the IURA nor earlier
TSCA rulemakings addresses the meaning of this term at all. During the meeting, EPA
representatives pointed to comment 55 in the appendix to the original inventory update
rule regulations (42 Fed. Reg. 64572, 64587) to support EPA’s narrow interpretation.

Yet, this comment indicates extraction may be accomplished “by heat or a chemical
reaction, if the chemical substance that is recovered is actually present in the byproduct or
was an intermediate used in the manufacture of the byproduct.” This statement is
inconsistent with the argument that extraction excludes removal involving chemical
transformation. In the absence of other authoritative policy, grounded in explicit
regulatory history, EPA should interpret the term “extract” based on common usage of the
term, as reflected in industry practice.

EPA response: The citations of 40 C.F.R. §§ 710.50(c) and 720.30(g) do state that
reporting is not required for a byproduct used to “extract component chemical substances
from it for commercial purposes.” A component chemical substance is a constituent or
ingredient of that substance, and therefore must exist in the substance. Extraction may
include the use of heat or chemical reaction if the resulting extracted substance was a
component chemical substance of the byproduct.

Issue 4: The discussion of this issue has been broken down into smaller
discussions.

4a: There are chemical processing practices unique to metals and inorganic
chemicals that may make blanket application of [URA policies developed for organic
chemicals unworkable for metals and inorganics. For example, if unused raw material is -
captured, such as baghouse dust, and reintroduced into the processing stream to obtain the
metals contained therein, the benefit of reporting that baghouse dust is unclear and
appears to pose a risk of double-counting. (Clearly, the metal, once removed, would be
reportable.) If such raw material is recaptured in a continuous-cycle process, there are
practical challenges in trying to estimate how much material has actually been recaptured

EPA Response: EPA does not consider recaptured raw material that has been
transferred to a different location to be a manufactured substance or byproduct.
Therefore, double counting of this material is not an issue.



4b: As a second example, metals and inorganics manufacturers often pay brokers
to remove waste-streams. The brokers may dispose of the waste material, or they may
seek to recover metals or materials contained therein, depending on market demand.
According to EPA’s comments, the second fact pattern could make the waste material a
non-exempt reportable byproduct; yet, the manufacturers have neither knowledge of nor
control over this outcome. EPA must recognize and address these unique issues to
achieve success in IURA reporting.

EPA Response: EPA will respond to this issue in a separate letter.

Issue 5: During the May 23, 2005, meeting, EPA appeared receptive to the
following point regarding secondary aluminum process and subsequent dross recovery
operations, but it would be appreciated if EPA would confirm its agreement. As
discussed in the third bullet, above, we understand EPA’s position to be that [URA
reporting is not required for a byproduct used to “extract component chemical substances
from it for commercial purposes.” While the definition of “extract” appears to be in
dispute, EPA has stated that, at minimum, extraction includes removal from a mixture by
physical means without chemical transformation. The same regulatory provision, 40
C.F.R. § 720.30(g), states that a byproduct is not reportable if it is disposed of as a waste.
During the secondary aluminum process, aluminum dross is produced as a byproduct.
Aluminum is subsequently removed from the dross by physical means; the remainder of
the dross is disposed of as a waste. Consequently, dross is a non-reportable byproduct.

EPA Response: Based on your description, elemental aluminum is extracted by
physical means from the dross and the remainder of the dross is disposed of as a waste. In
that circumstance, the dross is a byproduct used for a commercial purpose that is exempt
from the IUR reporting because it is only being used to extract a component chemical
substance from it as described in 40 CFR 720.30(g). Note that this exclusion only applies
to the byproduct; it does not apply to any component substances extracted from the
byproduct. Please keep in mind that if the aluminum dross is not disposed of as a waste,

but rather is used for a commercial purpose, IUR reporting of the dross may be required
depending on the particular circumstances.

Please do not hesitate to contact Susan Sharkey (sharkey.susan@epa.gov; 202-
564-8789) with any further questions or clarifications.

Sincerely,

iilerit

Neil M. Patel, Acting Director

Economics, Exposure, and Technology
Division





