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-

Ms. Marcia E. Williams

Williams & Vanino, Inc.

11999 San Vicente Boulevard -
Suite 325

Los Angeles, CA 90049

Subject: TSCA Definitions Applied to Recycling
Dear Marcia:

This is in response tc your June 13, 1993 letter requesting the Agency's
guidance on certain recycling and reclamation activities as they relate to the
definition of manufacturer and processor under the Toxic Substances Control
Act (TSCA). | apologize for the delay in responding; as you well know, the
resolution of these types of issues requires research into past interpretations
and may have implications 7 *fecting a broad range of programs.

Under TSCA, "manufacture” means "to import into the customs territory
of the United States..., produce, or manufacture.” TSCA section 3(7). TSCA
does not include a definition of manufacturer, as implied in your letter.
However, under several TSCA regulations, EPA has defined "manufacturer” as:

"a person who imports, produces, or manufactures a chemical
substance. A person who extracts a component chemical
substance from a previously existing chemical substance or a
complex combination of substances is a manufacturer of that

component chemical substance.” < \‘<J7
¥ ks
See, for example, 40 CFR §§ 704.3, 716.3, 720.3. /&j %J
Under TSCA section 3(10), "Process” means: .,\(7

"the preparation of a chemical substance or mixture, after its )
manufacture, for distribution in commerce-- (JZ
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(A) in the same form or physical state as, or in a different form or
physical state from, that in which it was received by the person so
preparing such substance or mixture, or

(B) as part of an article containing the chemical substance or
mixture.”

"Processor," under TSCA section 3(11), means "any person who
. processes a chemical substance or mixture.”

The definitions of "manufacture” and "process"” are further qualified for
purposes of sections 5 and 8 by the condition that the manufacturing or
processing be "for commercial purposes." See TSCA §§ 5(i) and 8(f),

respectively.

As you recognize in your letter, there is some potential overlap in EPA’s
interpretation of the terms "manufacturer” and "processor.” For example, the
acts of extracting previously manufactured substances from byproducts or
wastes, or reclaiming substances from materials that might )therwise be
considered wastes or byproducts, could be considered "producing substances"
(i.e., manufacturing under TSCA). Alternatively, these same activities could
potentially be considered "the preparation of a chemical substance...after its
manufacture, for distribution in commerce" (i.e., processing under TSCA).

Under several TSCA regulations, EPA has defined the term "manufacture
for commercial purposes” as applying to substances that are produced
coincidentally during the manufacture, processing, use, or disposal of another
substance or mixture, including byproducts that are separated from that other
substance or mixture. See, for example, 40 CFR §§704.3, 716.3, 720.3(r)(2).
However, while byproduct production is considered "manufacture,” persons
who recover existing chemical substances from byproducts have been viewed
by EPA as processors, in certain circumstances. For example, EPA stated the
following in the preamble to the final Inventory Reporting Regulations (40 CFR
710): - ' -

Persons who recover chemical substances from byproducts of the
manufacture or processing of other chemical substances, mixtures,
or articles would be processors of the chemical substances and
need not report for the Inventory. There is no requirement that
these persons report any chemical substance which is extracted or
separated from a byproduct, including by means of heat or a
chemical reaction, if the chemical substance that is recovered is
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actually present in the byproduct or was an intermediate used in
the manufacture of the byproduct, and if also, to the best of the
knowledge of the person recovering the substance, the
manufacturer of the substance is reporting the substance for
inclusion on the inventory.

42 FR 64572, at 64587, December 23, 1977.

We believe it appropriate to extend the above interpretation, beyond
recovery activities associated with manufactured "byproducts,” to certain
activities associated with production, processing, or use wastes.

In your letter you described five recycling activities; guidance on these
activities as they relate to "manufacture” or "processing” under TSCA follows:

@) Activity #1: Distillation of spent solvents or spent antifreeze to remove
impurities so that the materials can be reused for their original purpose.
The impurities are disposed.

The distillation of products, such as spent solvents or antifreeze,
containing "existing chemical" substances (i.e., substances listed on the
TSCA Inventory) to remove impurities to recover the "existing chemical”
substances would be considered a processing activity. In contrast,
distillation of a product for the purpose of separating and isolating "new
chemical" substances (i.e., substances not included on the TSCA
Inventory) or substances that were not used in the manufacture of, or
contained in, the product would be viewed as a manufacturing activity.

0 Activity #2: Regeneration of various spent organic streams so that they
can be reused.

The regeneration of previously manufactured spent organic streams would
be considered a processing activity if the chemical substances that are
components of the spent and regenerated streams consist of "existing
chemical” substances. Clarification on the regeneration procecs and more
specific information on the exact components of the spent organic stream
is needed before the Agency can provide further comment or guidance.

O Activities #3-5:

#3  Removal of zinc from baghouse dust for reuse.
#4 Removal of lead from batteries and other lead products for reuse in
new lead products.
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#5  Removal of mercury from mercury containing lamps for distillation
and reuse.

In activities 3-5, the recovery of a component from a waste or byproduct
would be viewed as processing if the recovered substance is an “gxisting
chemical” substance already present in the wast:{/gr byproducﬁﬁan
"existing chemical"_substance used in the production of the byproduet or | °

wasteg "4
'-———.—-—. "

Because of the broad array of activities that can be considered
"recycling,”" the guidance contained herein should be applied cautiously to
scenarios other than those presented in your letter (and re-stated above).

Although not directly on point with the activities described in your letter,
it should be noted that under certain circumstances, extraction, refinement, or
purification activities may be considered "manufacturing” under TSCA. Under
the Preliminary Assessment Information Rule (40 CFR Part 712}, for example,
EPA has stated that the extraction of a substance from a natural source to
make it marketable is "manufacturing.” (See 40 CFR 712.5(b) and 47 FR -
26992, at 26993, June 22, 1982). In addition, in certain cases, the processing
of PCBs for disposal (e.g., distillation of rinse solvents to separate PCBs for
disposal and the rinse solvents for reuse/recovery) is considered disposal and
requires a disposal approval.

If you have specific questions regarding our response, please contact
Miriam Wiggins-Lewis at (202) 260-3937, or Chris Blunck at (202) 260-1636.
Please contact me if | can be of further assistance.

Sincerely,

s X oz —

Joseph S. Carra

Deputy Director

Office of Pollution Prevention
and Toxics

cc: C. Auer
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June 13, 1993

Mr. Joe Carra

Deputy Director, OPPTS- 792

US Environmental Protection Agency
401 M Street, S.W.

Washington, D.C. 20460

Re: TSCA Definitions Applied to Recycling

Dear Joe:

Over the last two years, I have worked with several clients
to supplement their internal TSCA environmental management
programs. One important definitional qgg;tlon has surfaced in
these efforts. As you know, the TSCA definition of manufacturer
processor. This confusidh is parthg;agéy_problematlc,wlth
rggyglizﬁ,gp_rathns. In my conversations with OPPTS staff, I
understand. that work is ongoing to address overlaps within the
definitions of processor and distributer. I have reviewed the
materials prepared on that issue but they don’t address the
concerns that affect my c! clients. ThUs; I am writing this letter
inths hope that you can provide some near term clarification.

The definition of manufacturer is "a person who imports
produces or manufactures a chemical substance. A person whof?
extracts a component chemical substance from a previously Q) [ e
existing chemical substance or a complex combination of 00

substances is a manufacturer of that component chemical ’5 o
substance". This definition would appear to cover the following *
types of recycling operations: [

L‘ Ea\
ok Iy
Distillation of spent solvents or spent antifreeze to remove || /%
impurities so that the materials can be reused for their wEH Elur
original purpose. The impurities are disposed. A

Regeneration of various spent organic streams so that they
can be reused.

Removal of zinc from baghouse dust for reuse.

. Removal of lead from batteries and other lead products for
reuse in new lead products.

Removal of mercury from mercury containing lamps for
distillation and reuse.

However, the TSCA processing definition also appears to cover
these activities. Processing for commercial purposes includes
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"praparation of a chemical substance or mixture, after its
manufacture, for distribution in commerce with the purpose of
obtaining an immediate or eventual commercial advantage for the
processor. Processing of any amount of a chemical substance or
mixture is included."®

While TSCA has the ability to regulate manufacturers and
processors, its current regulatory framework for manufacturers is
far more comprehensive. This is particularly true with regard to
the section 8(b) inventory update rule and the other section 8
reporting rules.

I believe t _JJLzmxggﬁ%g;n“xgnaaW;Q consider these
recycling and reclamation.activities as.procggging;ggﬁﬁﬁgjghan
manufacturing activities. From an inventory update standpeint,
it 1s migleading.to double count materials.thaf have already begen
counted_once. In fact, aggressive recycling should ultimately
ledd to a reduction in the amount of needed.virgin manufacturing,

Yet if EP _activities as manufacturing, EPA will be
unable to avourately h{_aéiém‘;‘:_a:a‘ﬁ"étioﬁr'mi'9—arﬁ"héﬁhfactuxjihq
ou;gut. .

=~

I recognize that due to the press of many other priorities,
it is unlikely that EPA will promulgate a regulatory
clarification in the near future. However, ngig_ggggzggaghggg
affected parties to understand how EPA will interpret the current
rules in this type of-a confusing situation. AnN_ERA giatement
will allow affected companies to design appropriate compliance

programs without.puttin%mthem at a competitive disadvantage by
having them assume a different interpretation tnan is assumed Ly

their competitors.

T would appreciate a written response at your earliest
convenisnce. If additional examples or more detail would be
helpful, you or your staff can reach me at 310-472-2726. I lock
forward to hearing from you.

Sincerely,
o Cla

Marcia E. Williams,
President



