UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENSY
: WASHINGTON, D.C. 20480

NEC 2.2 2

. OFFIGE OF
EMFORCEMENT AND |
COMPLIANCE ASSURANCE

Robert Hodanbosi, Chief

Division of Air Pollution Control

Ohio Envirommental Protection Agency.
P.O, Box 1049 _
Columbus, OH 43216-1049

Dear Mr. Hodanbosi:

- This letter is in response to your letter dated November. 1, 2010 in which you asked how
the asbestos National Emissions Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP), 40 C.F.R.
Part 61, Subpart M app‘lies to municipalities that are demolishing/renovating nmultiple residential
structures as part of an “urban renewal” project. In addition, you requested that the Agency
provide a definition or clearer understanding of “planning period” as it applies to your sifuation.

The first issue deals with a governmental entity that is considering the _
demolition/renovation of multiple homes within its jurisdiction duﬂng'a specific planning period,
i.e., czlendar year, fiscal year; grant project period, elc., as part of an “urban renewal” project.
The funds for this*““urban project” may come from a smgie source or could come from. several
funding sources..

On November 20, 1990, EPA pubhshed arevision to the asbestos NESHAP regulation.
(See’55 FR 48406). The purpose of the revision was "to-enhance enforcément and promote
comphance with the current standard without altering the stringency of existing controls." The
revisions revised and added several definitions in order fo clarify the requirernents of the
NESHAP, The preamble accompanymg the revisions contained clarifying information.

In particulaf, the 1990 revisions clarified the defimition of "facility" to include; i part:

Any mstlmtlonal commercial, public; industrial, 61 remdentlal
structure, znstallatxon or bmldmg (mcludlng any structure,
installation or building containing condominiums or individual
dwellmg units operated as a residential ‘cooperative, but excluding
residential bmtdmgs having four or fewer dwelling units) . (See 40
CFR 61.141 — Facility)
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In the preamb!e ta the 1990 amendments to the asbestos NESHAP, EPA stated that it
‘does not consider residential structures that are demolished as partiofa commercial or pubhc
project to be exempt from this rule, For example, the demiolition of oné or more houses as part-of-
‘an urban renewal project, a hlghwav construction project; ot a project to develop a shoppmg
mall, industrial facility, or other private development would be subject to the asbestos NESHAP.
It is EPA’s position that demolitions/reriovatioris of individual residential buildings are regulated.

if they are being; demohshed/zenovated aspartofa Iarger project or if the residences meet the
definition of an instaltation, e.g.,. more than one residence on the same site or one residence being
demolished along wnh commerclal buildings on the same site under the control of thf: same
owner or operator.

In'your sceniario, rcsu.icnna.l homes within the governmental Jurlsdlctmn, ie., c:ty,
county, village or. townshlp, that are ‘or will be part of the “urban project” are subject to the
thorough inspection requirement of the asbestos NESHAP, The govemmental unit is considered
the operator of the demolition/renovation operation sinceit is managing the comractor(s) that.
will be lmpiementmg the demolition/renovation operation of the “urban renewal™ project. (See
40 CFR 61.141 - Definitions - Owner or Operator of a Demolition 6r Renovation. Operation). If
the “urban pl‘Q_] ect” is a demolition operation, athorough inspection is requlred anda
Notification must be submitted to the appropriate state or local air'program agency- or to. the
regional EPA office, whether there is asbestos or.not. If it is a renovation operation, a thorough
inspection is required and & Notification must be submitted only if the amount of asbestos-
containirig material that is friable or will be made friable during the renovation operation exceeds
the rcgulatory threshold. If the total amount added together from every house that is part of the

“urban project” excceds 260 linear feet of pipe or 160 square feet from any facility: componert,
thien the “urban prq]cc:t” is: regulated under the asbestos NESHAP, and the demolition operations
are subject to the asbestos emission control requirements (61. 145(c)) and waste dlsposal

reqmremcnts (61. 150)

As to which homes comprise the project; the government entity should know with some
certainty which homes will be part of the demolition project before it begins. There may be
instances, depending upon the circumstances, where additional homes may be’ added or
subtracted from the final list of homes: scheduled for demolition under the project. In'the end, all
homes scheduled for demelition under the project are subject to the asbestos NESHAP
demolition requirements; Notwithstanding this long standing interpretation, however, there may-
be instances where the “isolated” single family home exemption still applies. The 1995
Clarification of Intent (60 FR 38725), for instance, describes that an isolated, smgle family home
(including a residential strtictitre with four dwellmg units or less) is not subject to the asbestos.
NESHAP regulation. There may be an instance where a municipality is demolishing a single-
family home which is not part of a larger project, and which does not meet the definition of an
installation, in whlch case’ thc demolition of the home would not be subject to the asbestes

NESHAP,.
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The second i 1ssue you raisé deals with the meaning of the phrase 'planning period” as it
applies to the situation described above. In this regard. you specifically request a definition, for:
or a clearer understanding of that phrase. The phrase “planning period™ is not defined in the
asbestos NESHAP, The Agency, however, did provide guidance in'a 1995 Clarification of
Intent, 60 FR 38725, At Footnote 1, the Agency stated that demolition operations planned at the:
same time or as part of the same planning period or scheduling period are considered to be part
of the same project, and that in the case of municipalities, a planning or'scheduling .perlod is
often a fiscal or calendar year or the term of a contract.” The fact that demolitions might be
spread out over multiple fiscal-or calendar years or even multiple contracts, however, doesnot
necessarily mean they are not occurring as part of the same planning period. It is not unusual
for large scale demolition projects to take place in phases that may include more than one fiscal
year, calendar year, or contract. Such demolitions could still be occurring as a part of the same
project or plan and the planning period for such project or plan and the associated demolitions
could extend over several years and involve multiple contracts. Depending on the specific facts
in any given situation, such situations could very well be subject to the asbestos NESHAP.

1 appreciate the oppaﬂ‘unity to respond. your inquiry. This letter has been reviewed by the
Office of General Counsel, the Office of Air Quality Planning and Standards and the Office of
Civil Enforcement, Alr Enforcement Division.

© Sincerely,

el
Richard F. Duffy, Acting Director-

Compliance Assessment and Media Programs Division
Office of Compliance

c¢:  Airand Radiation Division, US EPA Region 5 |
Superfund Division, Community and Land Revitalization Branch, US EPA Region 5

LA démohnon/renwatxbn Operation that is broken into smaller operations so that the tota] amount of regulated
asbesfos-containing material i§ less than 260 linear fest/160 square feet is not allowed under the asbestos NESHAP
regulation, This would be viewed as Cm;umventlon 40:C.F.R. §61.19.






