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_UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

Mr. James T. Dufour 
Dufour and AssocLates 
819 F Street 
Sacramento, CA 95814 

Dear Mr. Dufour: 
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OFFICE OF 
AIR AND RADIATION 

This is in-response to your letter dated October 27, 1992 
requesting current and historical interpretations of the National 
Emission Standards for Hazardous Air Pollutant (NESHAP) 
regulations regarding asbestos containing materials (ACM) . On the 
issue of past interpretation (1989-1990) vs. current 
interpretation, the Environmental Protection Agency's (EPA) 
current position remains consistent with the past. Since the 
stringency of the NESHAP regulation has not changed with the 
November 20, 1990 revision, EPA's position remains the same. 

The following are answers to your specific questions: 

Question 1: ·what is the EPA's policy on drywall joint 
compound currently, and was this policy different throughout the 
8/89-10/11/90 time frame?" 

Response 1: A determination dated September 4, 1992, was 
written bY the Stationary Source Compliance Division (SSCD) 
stating that when joint compound and/or tape is applied to a 
wallboard, it becomes an integral part of the wallboard system. 
Therefore, a full composite analysis of the wall .system (percent 
of asbestos in the joint compound, tape and wallboard) must be 
conducted where a demolition or renovation is to be performed. 
Previously, there was no national policy pertaining to asbestos 
containing joint compound and each Region made their own 
determinations. State and local agencies should be consulted. 

Question 2: ·was transite required to be removed from 
buildings prior to demolition throughout the 8/89-10/11/90 
period?" 

Response 2: Our policy for the period of 8/89-10/11/90 was 
that all transite, typically being category II nonfriable ACM, 
must be removed prior to demolition if the building contains at 
least 160 square feet of ACM. Almost all demolition activities 
will subject such Category II nonfriable ACM to the regulation if 
left in place. This policy has not changed. 
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Question 3: "Throughout the 8/89-10/11/90 period, if, after 
demolition, transite debris (broken pieces, but not crushed) was 
found within other demolition debris, or in burned debris, how 
would the debris be treated? Would all the debris be subjected to 
disposal as regular construction debris? Would it be necessary to 
have separated the regular debris from the transite debris prior 
to disposal? Would the entire pile of debris, including the non­
ACM debris, have been disposed of as hazardous in 1989 and 1990?" 

Response 3: For the period of 8/89-10/11/90, if transite was 
left in place during a normal demolition, the demolition debris 
would be contaminated with asbestos and therefore, would be 
regulated as asbestos containing waste material (ACWM) under the 
NESHAP rule. The entire pile of debris would have to be disposed 
of in accordance with the Standards for waste Disposal for 
Fabrication, Demolition, Renovation, and Spraying Operations under 
40 CFR §61.150 (a) (3). 

Question 4: "How would the transite debris be treated and 
disposed of according to current EPA regulations?• 

Response 4: The regulation remains the same as discussed in 
Response 3. The transite debris would have to be disposed of in 
accordance with the Standards for Waste Disposal for Fabrication, 
Demolition, Renovation, and Spraying Operation as outlined under 
40 CFR §61.150(a) (3). 

Question 5: "Throughout the 8/89-10/11/90 period, did window 
putty containing asbestos need to be removed from a building prior 
to demolition? If so, how was it required to be disposed of?" 

Response 5: To the extent that window putty containing 
asbestos is a pliable asbestos-containing sealant or mastic that 
is in good condition, (and therefore, a Category I ACM), it is not 
required to be removed prior to demolition. However, window 
putties will become regulated ACM if they have become friable or 
are subject·ed to sanding, grinding, cutting or abrading. 

Question 6: "Currently, does window putty need to be removed 
prior to demolition? If so, how is it required to be disposed 
of?" 

Response 6: The stringency of the rule was not increased 
with the November 20, 1990 revision. The new terms of Category I 
and II non-friable ACM were added to the rule for clarification 
that non-friable ACM does not always remain in a non-friable 
condition (see enclosed). 
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Question 7: "Under current regulations, is such wetting 
r.equired during a period when the debris is undisturbed after 
demolition, or only when it is being disturbed? What if the 
material has been burned and is laying in a pile?" 

Response 7: The debris is subject to the wetting 
requirements of the asbestos NESHAP rule including 40 CFR 

.150 (a) ()) until disposed of according to the rule; even if the 
material had been burned and is laying in a pile. 

Question 8: "Would such wetting be required if the debris 
contained joint compound, transite and window putty, but such ACM 
materials were not reduced to a friable state, i.e. crushed or 
pulverized? What if the material were burned?" 

Response 8: Any ACWM will be subject to the,rule, if it does 
not remain Category I or II ACM after demolition. Demolition by 
burning is not allowed, as stated in 40 CFR 61.145(c) (10) if the 
building contains greater than the threshold amount of ACM, and is 
not recommended if the building contains any asbestos. 

Question 9: •would burning of a structure that contained non­
friable ACM (transite, window putty, and joint compound) result in 
all of the debris being considered as friable asbestos hazardous 
waste, under current or 8/89-10/11/90 policy?• 

Response 9: Under current policy or the policy for the 
period of 8/89-10/11/90, if any of the non-friable ACM was not 
removed prior to the burning, then the debris is/was considered 
ACWM and therefore, regulated by the rule. If a facility 
containing asbestos greater than or equal to the threshold was 
demolished by intentional burning without removing all RACM 
including Category I and Category II non-friable ACM, then that is 
a violation of 40 CFR 61.145(c) (10). 

Question 10: •would the Agency accept any testing procedures 
to determine whether burned debris contains hazardous ACM?" 

Response 10: If the structure is known to contain ACM prior 
to the burning, then the burned debris will be contaminated with 
RACM. Therefore, an alternative testing procedure will not be 
accepted by EPA. The rule clearly states that all RACM including 
Category I and II be removed before burning. In cases where that 
was not possible'; it is also clear that the debris must be removed 
in accordance with §61.150(a) (3). The rule does not provide for 
any alternatives. 
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This determination has been coordinated with EPA's Office of 
Enforcement and the Emission Standards Division of the Office of 
Air Quality Planning and Standards. If you have any questions, 
please contact Chris Oh of my staff at (703) 308-8732. 

Enclosure 

Sincerely, 

9a~.~a~~ctor 
Stationary Source Compliance Division 

Office of Air Quality Planning and Standards 

cc: Sims Roy, ESD (MD-13) 
Charlie Garlow, OE (LE-134A) 
Tom Ripp, SSCD 
Regional Asbestos NESHAP Coordinators 


