
UNiTED STATES ENViRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

WASHINGTON, D.C 20460 

RobertHodanbosi, Chief 
Division of Air Pollution Control 
Ohio Environmental Protection Agency 
P.O. Box 1049 
Columbus, OH 43216-1049 

Dear Mr. Hodanbosi: 
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OFF1CE OF 
ENF-OfKEMENT AND 

CQf./lPUANC-E ASSURANCE 

This letter is in response to your letter dated November 1, 2010 in which you asked how 
the asbestos National Emissions Standard for Hazardous Air Pollutants (NESHAP), 40 C.F .R. 
Part 61, Subpart M applies to municipalities that are demolishing/renovating multiple residential 
structures as part of an "urban renewal" project. In addition, you requested that the Agency 
provide a definition or clearer understanding of"planning period" as it applies to your situation. 

The first issue deals v.ith a governmental entity that is considering the 
demolition/renovation of multiple homes vvithin its jurisdiction during a specific planning period, 
i.e., calendar year, fiscal year, grant project period, etc., as part of an "urban renewal" project 
The funds for this."urban project" may come from a single source or could come from several 
funding sources. 

On November 20, 1990, EPA pqblished a revision to the asbestos NESHAP regulation. · 
(See 55 FR 48406). The purpose of the revision was "to enhance enforcement andpromote 
compliance with the current standard without altering the stringency of existing controls" The 
revisions revised and added several definitions in order to clarify the requirements of the 
NESHAP. The preamble accompanying the revisions contained clarifYing infortnation. 
In particular, the 1990 revisions clarified the definition of "facility" to include, in part: 

Any institutional, commercial, public, industrial, or residential 
structure, installation, or building (including any structure, 
installation or building containing condominiums or individual 
dwelling units operated as a residential cooperative, but excluding 
residential buildings having four or fewer dwelling units) . (See 40 
CFR 61.141- Facility) 
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In the preamble to the 1990 amendments to the asbestos NESHAP, EPA stated that it 
does not consider residential structures that are demolished as part ofa commercial or public 
project to be exempt fi:om this rule. For example, the demolition of one or more houses as part of 
an urban renewal project, a highway construction project, or a project to develop a shopping 
mall, il;1dustrial facility, or other private development would be subject to the asbestos NESHAP. 
It is EPA's position that demolitions/renovations of individual residential buildings are regulated 

if they are being demolished/renovated as part of a larger project or if the residences meet the 
definition of an instil.lation, e.g., more than one residence on the same site or one residence being 
demolished along with commercial buildings on the same site under the control of the same 
owner or operator. 

In your scenario, residential homes within the governmental jurisdiction, i.e., city, 
county, village or township, that are or will be part of the "urban project" are subject to the 
thorough inspection requirement of the asbestos NESHAP. The governmental unit is considered 
the operator of the demolition/renovation operation since it is managing the contractor(s) that 
will be implementing the demolition/renovation operation of the "urban renewal" project. (See 
40 CFR 6 L 141 - D~finitions • Owner or Operator of a Demolition or Renovation Operation). If 
the ''urban project" Is a demolition operation, a thorough inspection is required and a 
Notification must be submitted to the appropriate state ot local air program agency or to the 
regional EPA office, whether there is asbestos or not. If it is a renovation operation,. a thorough 
inspection is required and a Notification must be submitted only if the amount of asbestos­
containing material that is friable or 'W-ill be made friable during the renovation operation exceeds 
the regulatory threshold. If the total amount added together from every house that is part of the 
''urban project" exceeds 260 linear feet of pipe or I 60 square feet from any facility component, 
then the ''urban project" is regulated under the asbestos NESHAP, and the demolition operations 
are suQject to the asbestos emission control requirements (6Ll45(c)) and waste disposal 
requirements (61.150). 

As to which homes comprise the project, the government entity should know with some 
certainty which homes will be part of the demolition project l?efore it begins. There may be 
instances, depending upon the circumstances, where additional homes may be added or 
subtracted from the final list of homes schednled for demolition under the project. In the end, all 
homes schednled for demolition under the project are subject to the asbestos NESHAP 
demolition requirements. Notwithstanding this long standing interpretation, however, there may 
be instances where t)le ''isolated" single fanrily home exemption still applies. The 1995 
Clarification ofintet'tt (60 FR38725), for instance, describes that an isolated, single family home 
(including a residential structure with four dwelling units or less) is not subjectto the asbestos 
NESHAP regulation,. There may be an instance where a municipality is demolishing a single 
family home. which is not part of a larger project, and which does not meetthe defmition of an 
installation, in whicl). case the demolition of the home would not be. subjeCt to the asbestos 
NESHAP. 
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The second issue you raise deals with the meaning of the phrase "planning period" as it 
applies to the situation described above. In this regard, you SPecifically request a definition for 
or a clearer understanding of that phrase. The phrase "planning period" is not defined in the 
asbestos l\'ESHAP. The Agency, however, did provide guidance in a 1995 Clarification of 
Intent, 60 FR 38725. At Footnote 1, the Agency stated that demolition operations planned at the 
same time or as part of the same planning period or scheduling period are considered to be part 
of the same project, and that in the case of municipalities, a planning or scheduling period is 
often a fiscal or calendar year or the term of a contract. 1 The fact that demolitions might be 
spread out over multiple fiscal or calendar years or even multiple contracts, however, does not 
necessarily mean they are not occurring as part of the same planning period. It is not unusual 
for large scale demolition projects to take place in phases that may include more than one fiscal 
year, calendar year, or contract Such demolitions could still be occurring as a part of the same 
project or plan and the planning period for such project or plan and the associated demolitions 
could extend over several years and involve multiple contracts. Depending on the specific facts 
in any given situatiop, such situations could very well be subject to the asbestos NESHAP. 

I appreciate the opportunity to respond your inquiry. This letter has been reviewed by the 
Office of General C9unsel, the Office of Air Quality Planning and Standards and the Office of 
Civil Enforcement, Air Enforcement Division. 

Sincerely, 

dL{r0/1( 
Richard F. Duffy, Acting Director 
Compliance Assessment and Media Programs Division 
Office of Compliance 

cc: Air and Radiation Division, US EPA Region 5 
Superfund Division, Community and Land Revitalization Branch, US EPA Region 5 

1 A demolition/renovation operation that is broken into smaller operations so that the total amount of regulated 
asbestos-containing material is less than 260 linear feet/160 square feet is not allowed under the asbestos NESHAP 
regulation. This would be viewed as Cir~umvention -40 C.P.R. §61.19. 




