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61. 145(a)(l)(i) 

61. 145(a)(4)(i) 

Q: Does the regulatory threshold of 260 linear feet on pipes apply to caulking and roof flashing 
materials that qualify as regulated asbestos-containing material (RACM) under 40 CFR part 61, subpart 
M? 

A: No. EPA finds the 260 linear feet threshold is applicable only to pipes under the asbestos NESHAP. 
Other materials, such as caulking or roof flashing, are subject to the 160 square foot standard as 
specified in 40 CFR 61.145. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
OFFICE OF 
ENFORCEMENT AND 
COMPLIANCE ASSURANCE 

Mr. Michael Griffin 
Architectural Field Engineer 
City of Newport News 
Department of Engineering 
2400 Washington Avenue 
Newport News, Virginia 23607 

Dear· Mr. Griffin: 

This regulatory interpretation is in response to your June 28, 2005 letter, in which you asked if the 
regulatory threshold of 260 linear feet for pipes applies to caulking and roof flashing that qualify as 
regulated asbestos-containing material (RACM). You expressed concern that the use of the square foot 
measurement for caulking and roof flashing reduces the likelihood of triggering the regulated threshold. 

Under the asbestos National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAP), Part 61, 
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subpart M, section 61.145, the full notification and emission control requirements apply to demolition 
and renovation activities if the combined amount of RACM is "[a]t least 80 linear meters (260 linear 
feet) on pipes or at least 15 square meters (160 square feet) on other facility components." [40 CFR 
61.145(a)(l)(i) and (a)(4)(i)]. Therefore. the linear measurement applies only to RACM on pipes. For 
caulking and roof flashing, the square footage threshold of 160 square feet applies. 

I appreciate your concern about the measurement of asbestos-containing materials. This determination 
has been reviewed by the Office of Civil Enforcement, the Office of Air Quality Planning and Standards, 
and the Office of General Counsel. 

Very truly yours, 

Michael S. Alushin 
Compliance Assessment and Media Programs Division Office of Compliance 

cc: Charlie Garlow, OCE 
Susan Fairchild, OAQPS 
Chris Kaczmarek, OGC 




