
 

     

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  

 

 

 

 

 

 

     

   

   

  

 

       

  

        

     

      

   

 

   

  

 

        

       

  

     

     

         

       

    

 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

RESEARCH TRIANGLE PARK, NC 27711 

OFFICE OF 

AIR QUALITY PLANNING 

AND STANDARDS 

April 27, 2022 

Mr. Daniel S. Musel 

Chief, Environmental Management Division 

Directorate of Public Works 

Department of the Army 

U.S. Army Installation Management Command 

Headquarters, U.S. Army Garrison Command, Fort Knox 

125 6th Avenue, Suite 320 

Fort Knox, Kentucky 40121-5719 

daniel.s.musel.civ@army.mil 

Via Electronic Mail 

Dear Mr. Musel: 

This letter is in response to your February 14, 2022, request to the U.S. Environmental Protection 

Agency (EPA) for a regulatory interpretation regarding the oil analysis program specified in the National 

Emission Standards for Hazardous Air Pollutants for Stationary Reciprocating Internal Combustion 

Engines (RICE NESHAP). 

In your letter, you asked EPA to clarify whether certain oil change procedures satisfy the oil 

analysis program requirements in the RICE NESHAP, provided in paragraph 40 CFR 63.6625(i) for 

compression ignition (CI) engines and 40 CFR 63.6625(j) for spark ignition (SI) engines. Those 

regulatory provisions specify that the oil analysis program must be performed at the same frequency for 

changing oil specified in Tables 2c and 2d in the rule. The question posed, essentially, is whether 

regulated entities that adopt the oil analysis program must change the oil filter on a more frequent basis 

than the oil even when the oil analysis program indicates condemning limits have not yet been reached. 

You provide extensive documentation in the form of excerpts from past EPA rules, Response to 

Comment documents, and a webinar regarding this issue. 

The provisions in 40 CFR 63.6625(i) and (j) refer to Tables 2c and 2d for the requirements. As 

you note in your letter, these tables state that the requirement is to “change oil and filter.” You state that 

“based on the [provided] documentation, we believe it was never EPA’s intent to continue to require an 
oil filter change annually when an owner/operator opted to follow the oil analysis option for existing 

generators.” We concur with this statement and clarify that regulated entities that adopt the oil analysis 

program for existing generators must change the oil filter for these generators when changing the oil in 

these generators and are not required to change the filter prior to changing the oil. The intention of EPA’s 

regulations is that the oil filter should always be changed whenever the engine oil is changed. 
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Please note that nothing in EPA’s regulations preventing the owner/operator from changing the 

oil and/or oil filter sooner than condemning limits have been reached, if appropriate for other reasons 

(e.g., discovery of a clogged or defective filter). Also please note that the engine owner/operator is 

responsible for incorporating the oil analysis program into the engine’s maintenance plan, changing the 
oil within two business days of receiving analysis results indicating the condemning limits have been 

reached, and keeping records. 

If you have any questions about this response, please contact Chris Werner at (919) 541-5133 or 

werner.christopher@epa.gov. 

Sincerely, 

PENNY 
LASSITER

Digitally signed by PENNY 
LASSITER 
Date: 2022.04.26 17:56:01 
-04'00'

Penny Lassiter 

Director 

Sector Policies and Programs Division 
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