Meeting 5 Agenda

December 13, 2022 11:00AM-6:00PM ET

Purpose

- Continue problem characterization discussions on opportunistic pathogens, disinfectant residuals, disinfectant byproducts, and risk-balancing/interdependencies.
- Begin focused discussion on problems relevant to disadvantaged communities.

Advance Meeting Materials

Reference articles

Day-of Materials

Presentation

Agenda

11:00 (15 min) Segment 1: Agenda Review and Meeting Procedures.

- Meeting Opening (Elizabeth Corr, U.S.EPA OGWDW, DFO and Rob Greenwood, Ross Strategic)
- Welcome (Eric Burneson, U.S.EPA OGWDW)
- Opening Remarks (Working Group Co-Chairs Andy Kricun and Lisa Daniels)
- Facilitator Agenda Review (Rob Greenwood, Ross Strategic)

11:15 (45 min)

Segment 2: Follow up on Problem Characterization Discussions on Opportunistic Pathogens, Disinfectant Residuals, Disinfection Byproducts, and Risk-Balancing/Interdependencies.

Presentations

- Responses to Working Group questions on opportunistic pathogens, disinfectant residuals, disinfection byproducts, and risk-balancing/interdependencies. (Ken Rotert, U.S. EPA OGWDW)
- Management of Legionella in Water Systems (Joan Rose, Michigan State University)
- Evaluation of outbreak data and water system characteristics (Jasen Kunz, CDC)

12:00 BREAK (15 MIN)

12:15 (60 min) Segment 2, cont.:

Presentation

 DBP precursors: importance, occurrence, and treatment (Technical Analyst: Scott Summers)

Facilitated Discussion (Rob Greenwood, Ross Strategic)

1:15 LUNCH BREAK (60 MIN)

2:15 (75 min) Segment 3: Environmental Justice in the MDBP Context

Presentation

- Environmental Justice Considerations (Kirsten Studer, EPA OGWDW)
- Considerations for Bringing an Environmental Justice Lens Into Water Quality Research and Design (Technical Analyst: Shawn McElmurry and Nancy Love)
- Legionnaire's Disease Health Disparities: A Social Determinants of Health Perspective (Nakia Clemmons, CDC)

Facilitated Discussion (Rob Greenwood, Ross Strategic)

3:30 BREAK (15 MIN)

3:45 (60 min) Segment 3, cont.: Environmental Justice in the MDBP Context

Panel (Chris Edens, CDC; Blanca Surgeon, RCAC; Ben Pauli, NEJAC; Andy Kricun, NEJAC)

Facilitated Discussion (Rob Greenwood, Ross Strategic)

4:45 (45 mins) Segment 4: Topic Areas for Possible Problem Characterization Findings

Presentations (Rob Greenwood, Ross Strategic, Andy Kricun and Lisa Daniels, Co-Chairs)

Facilitated Discussion (Rob Greenwood, Ross Strategic)

5:30 (30 MIN) Segment 5: Meeting 6 Agenda & Next Steps

Presentation: Proposed Meeting 6 Topics & Next Steps (Rob Greenwood, Ross Strategic)

- Implementation and Compliance Challenges
- Working Group Preliminary Problem Characterization Findings
- Introduction to Interventions Phase of Discussions

Facilitated Discussion (Rob Greenwood, Ross Strategic)

- Do you have additions or refinements to the proposed topics?
- What background materials, presentations, or other resources will be helpful to you to prepare for the Meeting 6 discussions?

 Mindful of time and resource limitations prior to the next meetings, what supplemental technical analyses would you like on the topics to help inform discussions?

Closing Remarks (Co-Chairs Lisa Daniels and Andy Kricun)

Meeting Closure (Elizabeth Corr, U.S.EPA, DFO)